Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ν. Οικονομίδης (πρώην σύμβουλος ΤτΕ) στο CNBC: Απαραίτητη η τραπεζική ένωση για την Ευρωζώνη - Χρειάζεται και συγκεντρωτικό φορολογικό σύστημα

tags :
Ν. Οικονομίδης (πρώην σύμβουλος ΤτΕ) στο CNBC: Απαραίτητη η τραπεζική ένωση για την Ευρωζώνη - Χρειάζεται και συγκεντρωτικό φορολογικό σύστημα
Η Ευρωζώνη χρειάζεται τραπεζική ένωση και συγκεντρωτικό φορολογικό σύστημα για τη διαχείριση της κρίσης χρέους, σύμφωνα με το Νίκο Οικονομίδη.
Ο κ. Οικονομίδης, πρώην σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος και της ελληνικής κυβέρνησης και νυν καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business στο New York University, καθώς και Ιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής του NET Institute μίλησε στο CNBC για την ιδέα για τραπεζική ένωση στη ζώνη του ευρώ, που έχει πέσει στο τραπέζι τις τελευταίες μέρες.
"Οι ηγέτες της ευρωζώνης συνειδητοποίησαν με δύο χρόνια καθυστέρηση ότι η τραπεζική ένωση είναι απαραίτητητη'', σχολίασε ο κ. Οικονομίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ευρωζώνη χρειάζεται επίσης ένα πιο συγκεντρωτικό φορολογικό σύστημα, έναν τρόπο για πιο σφιχτούς προϋπολογισμούς και έναν τρόπο ''μεταφοράς'' χρημάτων. Στις ΗΠΑ, υπάρχουν περιφέρφειες που δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν χωρίς τη βοήθεια από πιο πλούσιες περιοχές.
Υπέρ της τραπεζικής ένωσης τάχθηκε σε χθεσινές του δηλώσεις ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης Mario Draghi. 'Οπως υποστήριξε χρειάζεται μεγαλύτερος συγκεντρωτισμός  στην τραπεζική εποπτεία. Επιπλέον, χρειάζεται ένα πανευρωπαϊκού επιπέδου ταμείο στήριξης των τραπεζών, καθώς και ένα ταμείο εγγύησης καταθέσεων.
Παράλληλα, η Κομισιόν έθεσε το ζήτημα στην έκθεση που δημοσιοποίησε την Τετάρτη, ωστόσο την Πέμπτη εξέδωσε ανακοίνωση όπου επισημαίνει πως οι προτάσεις για την ενίσχυση μιας "τραπεζικής ένωσης" αφορούν στην αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων και όχι της τρέχουσας κρίσης.
Ο κ. Οικονομίδης, πάντως, δηλώνει απαισιόδοξος σχετικά με το αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε περαιτέρω μέτρα ενοποίησης.
Ο ίδιος θεωρεί πως οι απλοί πολίτες θα τάσσονταν σίγουρα υπέρ μεγαλύτερης ενοποίησης της ευρωζώνης, αλλά οι πολιτικοί δρουν με ψηφοθηρικά κριτήρια και δεν έχουν πολιτική βούληση για τέτοιου είδους δαπανηρές αλλαγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης