Τελευταία Νέα
Ελλάδα

S&P: Στο 30% οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τους επόμενους μήνες - Κρίσιμες οι εκλογές της 17ης Ιουνίου για το μέλλον της χώρας

tags :
S&P: Στο 30% οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τους επόμενους μήνες - Κρίσιμες οι εκλογές της 17ης Ιουνίου για το μέλλον της χώρας
Στο 30% τοποθετεί τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τους επόμενους μήνες, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, θεωρώντας ότι οι εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι κρίσιμες για το μέλλον της χώρας.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης πιθανή έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη μπορεί να προκληθεί από την απόρριψη του σχεδίου μεταρρυθμίσεων της Τρόικας από την νέα ελληνική κυβέρνησης, κάτι που θα προκαλέσει και διακοπή της εξωτερική βοήθειας προς τη χώρα.
Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να είναι καταστροφική για τη χώρα, προκαλώντας σημαντικές ζημίες στην οικονομία και τη δημοσιονομική της κατάσταση μεσοπρόθεσμα, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκαλέσει νέα χρεοκοπία.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη τους επόμενους μήνες. Μάλιστα, οι κίνδυνοι αυξάνονται μετά τις εκλογές της 17ης», αναφέρει ο οίκος στην έκθεση υπό τον τίτλο «Sovereign Rating Implications Of A Possible Greek Withdrawal From The Eurozone» (Επιπτώσεις στις κρατικές αξιολογήσεις από την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ), στην οποία και σημειώνει ότι ακόμη ο πιθανός αντίκτυπος σε άλλες «περιφερειακές» χώρες της ευρωζώνης θα είναι λιγότερο σαφής. Πιστεύουμε ότι οι άλλες χώρες θα ήταν απίθανο να ακολουθήσουν την Ελλάδα στην έξοδο, η οποία έχει δείξει ότι θα έχει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και θα καθυστερήσει να αξιοποιήσει τα όποια οφέλη μπορεί να έχει από την υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος.
Η έκθεση αναφέρει οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, οι οποίοι θα ήταν πρόθυμοι να αποδείξουν ότι η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση, θα παράσχουν αυξανόμενη οικονομική στήριξη και επιείκεια σε άλλες χώρες, επομένως οι αρνητικές συνέπειες μπορεί να μετριαστούν. Μάλιστα, δεν μπορεί να εξαχθεί κάποια εκτίμηση ότι μπορεί η έξοδος της Ελλάδας να προκαλέσει υποβαθμίσεις στις αξιολογήσεις των άλλων χωρών μελών της Ζώνης.
Στη συνέχεια, πολλά θα εξαρτηθούν από την ισχύ της απάντησης που θα δώσουν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ. Ίσως ένα τέτοιο γεγονός να ενισχύσει την αποφασιστικότητα των άλλων χωρών που λαμβάνουν εξωτερική βοήθεια για να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και να αποφύγουν τις οικονομικές συνέπειες μιας εξόδου. Μάλιστα, πολύ πιθανό είναι η ΕΚΤ να δώσει μια ισχυρή απάντηση στη συνεχή άνοδο του κόστους δανεισμού άλλων χωρών.
«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η απάντηση των βασικών κρατών μελών της ευρωζώνης είναι λιγότερο προβλέψιμη. Χωρίς κατάλληλου μεγέθους και ευέλικτους μηχανισμούς στήριξης, η πιθανότητα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των τραπεζών στην ευρωζώνη είναι αμφίβολη, ειδικά στην περιφέρεια.
Παρά το γεγονός ότι μια τέτοια πολιτική απάντηση δεν είναι βασική μας παραδοχή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αναδιαρθρώσεις χρέους από άλλες χώρες, πιέζοντας προς τα κάτω τις αξιολογήσεις.
Επίσης, ο S&P εκτιμά ότι ο μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα λάβει την αξιολόγηση AA + / Negative/A-1+, σε περίπτωση ελληνικής εξόδου, και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα λάβει την αξιολόγηση AAA/Negative/A- 1 +.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης