Τελευταία Νέα
Ελλάδα

ΕΚΤ: Άνθηση κατανάλωσης και επενδύσεων εντός ευρωζώνης

ΕΚΤ: Άνθηση κατανάλωσης και επενδύσεων εντός ευρωζώνης
Περισσότερα χρήματα απομένουν στην τσέπη των Ευρωπαίων καταναλωτών εντός της ζώνης του ευρώ. Ελπιδοφόρα και αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που στέλνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην έκθεση για τις οικονομικές εξελίξεις εντός ευρωζώνης για το πρώτο τρίμηνο του 2010.
Συγκεκριμένα, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στις χώρες της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,1%, επίτευγμα πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς την μείωση κατά 0,9% στον ίδιο δείκτη στο αντίστοιχο διάστημα του 2009. Το τελικό ποσό που διατίθεται για κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών από τους πολίτες εντός της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,7% τους τρεις πρώτους μήνες του 2010 σε σχέση με την αύξηση 0,9% που είχε παρουσιάσει το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.
Η διαθεσιμότητα σε χρήμα που παρουσιάζουν τα νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση. Ωστόσο, η αποταμίευση χρημάτων μειώθηκε κατά 5,9%. Τα νοικοκυριά προτιμούν να ξοδεύουν ολοένα και περισσότερα χρήματα για ανάγκες τους στον καταναλωτικό τομέα παρά να τοποθετούν τα χρήματα στις τράπεζες.
Τα τριμηνιαία οικονομικά δεδομένα των νοικοκυριών ανά την Ευρώπη δείχνουν να βρίσκονται σε ανάκαμψη. Η αύξηση των μηνιαίων εισοδημάτων κυμάνθηκε σε ποσοστό 2,8% εντός ευρωζώνης για Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2009 έφτανε τα 2,3%. Παρότι τα χρήματα που τοποθετούνται σε επενδυτικά προγράμματα μειώθηκαν, οι επενδύσεις απέδωσαν κέρδη της τάξεως του 3,3% σε σχέση με το 3,1% του προηγούμενου διαστήματος. Αυτό το γεγονός αποδίδεται είτε στα ανταγωνιστικότερα επενδυτικά προγράμματα των τραπεζών, είτε στις οικονομικά σοφότερα επιλογές των καταναλωτών σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.
Οι επενδύσεις εντός ευρωπαϊκού εδάφους εξακολουθούν να παρουσιάζουν αρνητικό πρόσημο αλλά ο βαθμός ύφεσής του είναι αισθητά χαμηλότερος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. (-1,7% σε σχέση με το -6,5% στο τέταρτο τρίμηνο του 2009). Οι επενδύσεις είναι ένα θέμα που χρειάζεται να επιλύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την ύφεση αρκετών εγχώριων οικονομιών, το χρήμα κινείται. Αν τα νοικοκυριά ανά την Ευρώπη είχαν προϋπολογισμό, θα μπορούσαμε εν πολλοίς να υποστηρίξουμε ότι αυτός θα ήταν... ελλειμματικός. Τα στοιχεία της έκθεσης καταδεικνύουν ότι ξοδεύουν 1,6% περισσότερο από το 100% των εσόδων τους εντός τριμήνου. Το ποσοστό της αποταμίευσης κυμαίνεται για ακόμη ένα τρίμηνο σε αρνητικά ποσοστά (-5,9%), υψηλότερα μάλιστα από τον περσινό χειμώνα όταν είχε παρουσιαστεί – παροδική όπως αποδείχτηκε – πτώση της υπερκατανάλωσης.
Στασιμότητα παρατηρείται στις τιμές των ενοικίων. Τα νέα σπίτια νοικιάζονται πιο ακριβά από όσο ανάλογες κατασκευές των προηγούμενων χρόνων. Το ποσοστό αυτό όμως εξισορροπείται από την πτώση των τιμών στα σπίτια παλαιότερων ετών.
Αυτό που δείχνει η έκθεση είναι ότι τα νοικοκυριά σπαταλούν πολύ περισσότερο χρόνο συζητώντας τον τρόπο διάθεσης των χρημάτων που διαθέτουν ενώ δείχνουν πολύ περισσότερο ενδιαφέρον για ανάλογες εκθέσεις και μετρήσεις που αναδεικνύουν το status quo στην παγκόσμια και ειδικότερα στην ευρωπαϊκή – εντός ζώνης ευρώ συγκεκριμένα – οικονομία. Το 11,9% των νοικοκυριών επέλεξε να αλλάξει την τοποθέτηση των χρημάτων του σε επενδύσεις ενώ το 17,5% παρουσίασε κέρδη από αγορά μετοχών ή παραγώγων, ποσοστό που βρισκόταν στο 9,2% το περασμένο διάστημα.
Οι μη επενδυτικοί οργανισμοί παρουσίασαν αύξηση των κερδών τους στο 10,3%. Το προηγούμενο τρίμηνο υπήρχε μείωση σε ποσοστό 4%.
Τέλος, τα νοικοκυριά δείχνουν να επενδύουν στην ασφάλεια. Οι δαπάνες για ασφαλιστικά προϊόντα και συνταξιοδοτικά προγράμματα έδωσαν στον ασφαλιστικό κλάδο μια ώθηση της τάξης του 6,2% αντί 5,3% τους τρεις τελευταίους μήνες του 2009. Εν μέρει αυτό το ποσοστό δικαιολογείται από την αύξηση των τιμών των ασφαλιστικών προϊόντων (ασφάλειες αυτοκινήτων, ζωής, κατοικίας) το τελευταίο διάστημα, δείχνει όμως και την ανασφάλεια των καταναλωτών σε σχέση με τη σύνταξή τους κάνοντάς τους να κινηθούν ατομικά για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος και μετά την παρέλευση των ετών ενεργής εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης