Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αύξηση 40% κατέγραψε το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο πρώτο τετράμηνο του 2012 – «Συναγερμός» στο Υπ. Οικονομικών για τα μειωμένα φορολογικά έσοδα και τις αυξημένες δαπάνες για τόκους – Στα 6,28 δις. οι οφειλές του κράτους

Αύξηση 40% κατέγραψε το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο πρώτο τετράμηνο του 2012 – «Συναγερμός» στο Υπ. Οικονομικών για τα μειωμένα φορολογικά έσοδα και τις αυξημένες δαπάνες για τόκους – Στα 6,28 δις. οι οφειλές του κράτους
(upd2)Αύξηση – σοκ που σε ποσοστιαία βάση φθάνει στο 40% σημείωσε το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου του 2012.
Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου δείχνουν ότι παρά την γενικευμένη στάση των πληρωμών που έχει κηρύξει εφαρμόζει το Δημόσιο σε όλους τους ιδιώτες, το έλλειμμα εξακοντίστηκε στα 7,6 δις. στο τέλος Απριλίου από 5,47 δις. ευρώ που ήταν στο τέλος του αντίστοιχου περσινού μήνα.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη σημάνει «συναγερμός» για το έλλειμμα το οποίο δεν πρέπει να υπερβεί τον στόχο των 13,73 δις. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο για το σύνολο του έτους. Πάντως, στους πρώτους 4 μήνες του 2012 το έλλειμμα έχει ήδη υπερβεί το 55% του ποσού που προβλέπεται για το σύνολο το έτος!
Η έκρηξη του ελλείμματος είναι ένα από τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι οι εκλογές προκηρύχθηκαν σε μία από τις πλέον κρίσιμες στιγμές για την πορεία των δημοσίων οικονομικών της χώρας. Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος όξυνε το πρόβλημα της ρευστότητας στα κρατικά ταμεία, αφού μεγάλωσε την υστέρηση των φορολογικών εισπράξεων.
Ήδη, στο πρώτο τετράμηνο του 2012 έφθασε τα 738 εκατ. ευρώ και καλπάζει προς τα 900 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες. Στην καθίζηση των φορολογικών εισπράξεων συνέβαλε και η πρωτοφανής ύφεση η οποία για πέμπτη συνεχή χρονιά συνεχίζει να « καταπίνει» κάθε ευρώ από το πρόγραμμα προσαρμογής. Την ίδια στιγμή οι φόροι είναι δυσβάστακτοι για τα ελληνικά νοικοκυριά που μετρούν ήδη μεγάλες εισοδηματικές απώλειες εξαιτίας των εκτεταμένων περικοπών που έγιναν στους μισθούς.
Τούτο αύξησε τις ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων που ενέτειναν τις πιέσεις για πρόσθετες επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό για να μπορέσουν να πληρώσουν συντάξεις και επιδόματα ανεργίας. Τα οποία έχουν αυξηθεί δραματικά εξαιτίας του εφιάλτη ανεργίας που καραδοκεί σε όλους τους εργαζόμενους.
Μέσα σε αυτό το «γκρίζο» τοπίο για την οικονομία και τις επιχειρήσεις η κυβέρνηση δεν έχει προλάβει να «ανασάνει» από το βαρύ φορτίο των τόκων για την εξυπηρέτηση του «κουρεμένου» στα 280 δις. ευρώ δημοσίου χρέους.
Συνολικά οι δαπάνες για τόκους στο τετράμηνο του 2012 έφτασαν στα 7,4 δισ. ευρώ και είναι σχεδόν διπλάσιες από το α΄ τετράμηνο πέρυσι που ήταν μόλις 3,8 δισ. ευρώ. Αντίθετα, συγκρατημένες ήταν στο ίδιο διάστημα οι υπόλοιπες δαπάνες του προϋπολογισμού (λειτουργικές και μισθολογικές).
Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η κατάσταση όμως είναι ακόμα δυσχερής. Το πλεόνασμα των ΟΤΑ περιορίστηκε περαιτέρω ενώ τα περισσότερα νομικά πρόσωπα κοντεύουν να «σκάσουν» από τα ελλείμματα -και χωρίς πλέον τις «πλάτες» της κεντρικής κυβέρνησης.
Το αξιοσημείωτο πάντως είναι πως παρά την ύφεση, τις μειώσεις μισθών και την ανεργία, τα ασφαλιστικά Ταμεία εμφάνισαν πλεόνασμα 2,91 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,75 εκατ. ευρώ που εμφάνιζαν πέρυσι.
Η εύθραυστη αυτή ισορροπία επιτεύχθηκε όμως με μια γενικευμένη «στάση πληρωμών» από το δημόσιο. Στο τέλος Απριλίου, οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του κράτους προς ιδιώτες έφταναν στα 6,28 δισ. από 6,24 δισ. ευρώ το Μάρτιο του2012. Μετά τις εκλογές όμως και την ακυβερνησία που προέκυψε, εκφράζονται φόβοι πως το ποσό πιθανότατα αυξήθηκε πολύ παραπάνω.
Πρωταθλητές των χρεών ως τον Απρίλιο παρέμειναν τα ασφαλιστικά Ταμεία με 2,82 δισ. ευρώ (εκ των οποίων το 1,16 δισ. ευρώ προέρχεται από τα Ταμείο Πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων) ενώ έπονται τα νοσοκομεία με χρέη 1,59 δισ. ευρώ και τα νομικά πρόσωπα που οφείλουν 2,66 εκατ. ευρώ. Τα υπουργεία εμφανίζονται να χρωστούν 805 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 164 εκατ. ευρώ είναι επενδυτικές δαπάνες).

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης