Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μέσω ESM ή μέσω EFSF αλά ελληνικά η στήριξη των ισπανικών τραπεζών; - Στο 3-4% το επιτόκιο του δανείου των 100 δισ. – Κίνδυνος να εκτοξευθεί πάνω από 7% η 10ετία - Ποιες τράπεζες διασώζονται - Υποβάθμισε Santander και ΒBVA η Fitch - Τι εκτιμά η S&P

Μέσω ESM ή μέσω EFSF αλά ελληνικά η στήριξη των ισπανικών τραπεζών; - Στο 3-4% το επιτόκιο του δανείου των 100 δισ. – Κίνδυνος να εκτοξευθεί πάνω από 7% η 10ετία - Ποιες τράπεζες διασώζονται - Υποβάθμισε Santander και ΒBVA η Fitch - Τι εκτιμά η S&P
(upd14)Σοβαρές επιφυλάξεις έχουν ήδη εκδηλωθεί για την αποτελεσματικότητα του δανείου των 100 δισ. ευρώ στην ισπανική κυβέρνηση ώστε να διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, την ώρα που οι επενδυτές αναμένουν τα πορίσματα για τις πραγματικές ανάγκες του κλάδου οι οποίες ακόμη είναι σχεδόν άγνωστες.
Είναι ενδεικτικό ότι η 10ετία στην Ισπανία στα ομόλογα αρχικά υποχώρησε σημαντικά στο 6,02% για να αυξηθεί εκ νέου στο 6,42%. Η κρίση είναι εδώ.... ενώ ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί αν τα κεφάλαια για τις ισπανικές τράπεζες θα καταβληθούν μέσω EFSF (προσωρινός μηχανισμός) ή μέσω ESM (μόνιμος μηχανισμός). 
Ήδη, πρώτες στη λίστα της λήψης της βοήθειας είναι επτά αποταμιευτικές τράπεζες, οι οποίες εμαφανίζουν σημαντικά κεφαλαιακά κενά, ενώ το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 3-4%.
Η κυβέρνηση του Mariano Rajoy του Πρωθυπουργού της Ισπανίας αποφάσισε να αποταθεί στην ΕΕ και το Σάββατο 9 Ιουνίου πέτυχε μια συμφωνία να δανειοδοτηθεί η χώρα με 100 δις ώστε να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες της. Ωστόσο, σύμφωνα με την Κομισιόν, το επίσημο αίτημα αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες, ενώ ακόμη απομένει πλήθος λεπτομερειών που θα πρέπει να καθοριστούν. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Φινλανδία αναμένεται να ζητήσει εγγυήσεις για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα στήριξης των ισπανικών τραπεζών.
Το επιτόκιο σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 3-4%, ενώ το τελικό ύψος του δανείου θα εξαρτηθεί από τις κεφαλαιακές ανάγκες (μετά τα stress tests) και τη συνολική αποτίμηση των τραπεζικών μετοχών.
Επτά αποταμιευτικές τράπεζες θα είναι αυτές που θα κάνουν πρώτες χρήση των κεφαλαίων του EFSF, μετά το αίτημα που υπέβαλε η ισπανική κυβέρνηση για βοήθεια.
Πρώτες στη λίστα είναι η Catalunya Caixa, Unnim- μέλος της BBVA, η Espana Duero που συγχωνεύθηκε με την Unicaja, NovacaixaGalicia, Bankia, Banco Mare Nostrum και Banca Civica. Η Banco Popular ήδη γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να κάνει χρήση της βοήθειας, όπως και η Banco de Sabadell.

Fitch: Υποβάθμισε σε BBB+ τις Santander και ΒΒVA
Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης των δύο μεγαλύτερων ισπανικών τραπεζών, της Santander και της ΒΒVA, σε ΒΒΒ+ από Α προηγουμένως, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, αποτέλεσμα της υποβάθμισης της αξιολόγησης της Ισπανίας την περασμένη εβδομάδα, κατά 3 κλίμακες.
Αρνητικό το outlook και για τις δύο ισπανικές τράπεζες.

Standard & Poor's: Δεν επηρεάζουν την αξιολόγηση της Ισπανίας τα σχέδια διάσωσης των ισπανικών τραπεζών
Από την πλευρά του ο έτερος οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's επισημαίνει πως τα σχέδια για στήριξη των ισπανικών τραπεζών με κεφάλαια ύψους 100 δισ. ευρώ δεν επηρεάζουν την αξιολόγηση της Ισπανίας.
Παράλληλα, κατά τον οίκο, το ποσό των 100 δισ. ευρώ για τη στήριξη των ισπανικών τραπεζών είναι σε θέση να καλύψει ακόμη και τις πιο αυξημένες προβλέψεις για τα προβληματικά δάνεια των ισπανικών τραπεζών.
Υπενθυμίζεται ότι ο S&P αξιολογεί με ΒΒΒ+ και αρνητικό outlook την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας.

Βερολίνο: Μέσω ESM και όχι μέσω EFSF η στήριξη των ισπανικών τραπεζών
... άλλα λένε οι Βρυξέλλες
Πιθανότατα μέσω του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) και όχι μέσω του προσωρινού μηχανισμού (EFSF) θα πραγματοποιηθεί η στήριξη των ισπανικών τραπεζών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε o εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.  "Το ESM συνιστά την επικρατέστερη επιλογή έναντι του EFSF, είναι πιο αποκλειστικό", εκτίμησε ο Γερμανός αξιωματούχος. Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, W. Schaeuble, ο οποίος μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, τάσσεται υπέρ της στήριξης των ισπανικών τραπεζών από τον ESM και όχι από τον EFSF.  Με τη σειρά τoυς και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, M. Fekter, αλλά και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας J. Katainen τάσσoνται υπέρ της στήριξης των ισπανικών τραπεζών από τον ΕSM. Mάλιστα, ο Katainen προτείνει να μην δοθούν κεφάλαια στις προβληματικές ισπανικές τράπεζες, εκτιμώντας πως αυτές πρέπει είτε να διαχωριστούν ή ακόμη και να κλείσουν.
Ωστόσο, την ίδια ώρα, άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν ακριβώς την αντίθετη άποψη, γεγονός που σηματοδοτεί πως το σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών απέχει... ακόμη πολύ πριν την οριστικοποίησή του.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η χρηματοδότηση των ισπανικών τραπεζών πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί μέσω του EFSF και όχι μέσω του ESM.
Κατά τους ίδιους αξιωματούχους, η ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών θα μπορούσε να γίνει μέσω ομολόγων του EFSF, όπως ακριβώς και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
"Η ισπανική τραπεζική κρίση έχει τεθεί υπό έλεγχο", δηλώνει από την πλευρά του ο Luc Coene, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup το περασμένο Σάββατο για τη στήριξη των ισπανικών τραπεζών.
Κατά τον Coene, αν η Ισπανία αντλήσει κεφάλαια για τις τράπεζές της, μέσω του ESM, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος ενός credit event.

ΕΚΤ: Ζητά επιτάχυνση διαδικασιών για δημιουργία bad bank στην Ισπανία
Την ίδια ώρα, σε νέα παρέμβασή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, απευθυνόμενη στη Μαδρίτη, ζητά την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία bad bank.
"Τα σχέδια για τη σύσταση bad bank στη Μαδρίτη πρέπει να επανακαθοριστούν και να επιταχυνθούν", αναφέρει σε λιτή ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

Fitch: Τα 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών καλύπτουν και το πιο ακραίο σενάριο

Θετική χαρακτηρίζει την απόφαση των Ευρωπαίων για τη χορήγηση 100 δισ. ευρώ προς τις ισπανικές τράπεζες ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Kατά τον οίκο, η χορήγηση των 100 δισ. ευρώ καλύπτει και το πιο ακραίο σενάριο, καθώς είναι σε θέση να αποτρέψει μια πιθανή κατάρρευση της ισπανικής αγοράς ακινήτων, παρόμοια με εκείνης που συντελέστηκε στην Ιρλανδία.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, το εκτιμώμενο ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών ανέρχεται στα 60 δισ. ευρώ και εξηγεί ότι βάσει αυτού του σεναρίου προχώρησε στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ισπανίας την περασμένη εβδομάδα σε ΒΒΒ, με αρνητικό outlook.

"Η Ισπανία δεν είναι... Ουγκάντα"
Γραπτό μήνυμα φέρεται να έστειλε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Mariano Rajoy, στον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Luis de Guindos, λίγο πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup του Σαββάτου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται την ισπανική εφημερίδα El Mundo, ο Rajoy φέρεται να έγραψε στο μήνυμά του προς τον Guindo "Αντιστάσου, είμαστε η τέταρτη δύναμη στην Ευρωζώνη. Η Ισπανία... δεν είναι Ουγκάντα".

Αποχωρεί από την Bank of Spain o Javier Aríztegui

Στο μεταξύ, η Βank of Spain ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αναπληρωτής διοικητής Javier Aríztegui θα αποχωρήσει από τη θέση του. Υποψήφιος για να τον διαδεχθεί είναι ο Fernando Restoy Lozano.
Η παραίτηση του Aríztegui έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την παραίτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ισπανίας, Miguel Angel Fernandez Ordonez λίγο πριν λήξει η κανονική θητεία του. Η κεντρική τράπεζα διόρισε τον Luis Mara Linde στη θέση του.

Deutsche Bank: Οι αγορές πρέπει να πειστούν ότι είναι αρκετό το πακέτο για τις τράπεζες χωρίς να επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος
Το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα ενσωματωθεί σίγουρα στο δημόσιο χρέος της χώρας, σύμφωνα με την Deutsche Bank, η οποία εκτιμά ότι υπάρχουν τρεις επιλογές που μπορεί να ακολουθηθούν. Το δάνειο να είναι ή 50 δισ. ευρώ, ή 80 δισ. ευρώ ή 120 δις. ευρώ.
Οι κατευθυντήριες γραμμές για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών από τον EFSF δεν έχει πολλές ασάφειες. Δεν θα υπάρξουν προϋποθέσεις για τη φορολογική πολιτική ή για περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι όροι του δανείου θα εστιαστούν στην ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου, ενώ μία διαδικασία ανεξάρτητων stress test θα είναι ζωτικής σημασίας.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank η διαδικασία θα πρέπει να πείσει την αγορά ότι το τραπεζικό πρόβλημα της Ισπανίας, το οποίο κα σοβεί τα τελευταία τρία χρόνια μπορεί να λυθεί χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρεους της Ισπανίας. Σε ένα ενδιάμεσο σενάριο ανακεφαλαιοποίησης η DB εκτιμά ότι θα χρειαστούν περί τα 80 δισ. ευρώ, ενώ η Ισπανία θα μπορούσε ρεαλιστικά να διατηρήσει το δημόσιο χρέος της κάτω του 95% του ΑΕΠ και να το μειώσει κάτω από το 90% έως το 2020.

Τι θα πρέπει να κάνει η Ισπανία για να αποκτήσει πρόσβαση στο δάνειο της ΕΕ;

Ο μηχανισμός της ανακεφαλαιοποίησης δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2011 όντας ανοικτός για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες που είναι έντονα συνδεδεμένες με το χρηματοπιστωτικό τομέα και όχι άμεσα με τις δημοσιονομικές ή διαρθρωτικές ανισορροπίες. Η χώρα που θα κάνει χρήση των κεφαλαίων θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει μείνει πιστή στις δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας.
Η Ισπανία φαίνεται ότι ενώ έχει καλύψει τη βασική προϋπόθεση, η κρίση ανέδειξε ότι υπάρχει κακός δημοσιονομικός συντονισμός μεταξύ των περιφερειών και της κεντρικής κυβέρνησης, η αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά δύσκαμπτη, ενώ η ικανότητα της οικονομίας να απορροφήσει τις συνέπειες της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων έδειξε τον βαθμό μόχλευσης της.
Η δεύτερη προϋπόθεση που πρέπει να υπάρχει είναι να μην τρέχουν μεγάλα ελλείμματα. Δεδομένου του ότι η Ισπανία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα για τη μείωση των ελλειμμάτων της, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2012, ώστε να δοθεί στη χώρα ένα επιπλέον έτος για να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ. Αυτό είναι ένα ακόμη σημάδι ότι τουλάχιστον στο παρόν στάδιο, δεν υπάρχει καμία ανοικτή σύγκρουση μεταξύ της Μαδρίτης και των ευρωπαϊκών εταίρων της για τη δημοσιονομική πολιτική.
Ως πρώτο βήμα, η χώρα πρέπει να υποβάλει στην ΕΕ κατάλογο των τραπεζών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυτά θα πρέπει να είναι συστημικά αναγκαία, με την πιθανή κατάρρευση τους να συνιστά απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Αυτό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα δεδομένου ότι η Ισπανία θα παρουσιάσει κατά πάσα πιθανότητα μια λίστα με πολλές μικρές τράπεζες, τις λεγόμενες Cajas.
Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το EFSF, ή από το διοικητικό συμβούλιο του ESM. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στη διαδικασία θα είναι ελάχιστη, και θα περιορίζεται μόνο σε συμπληρωματική αξιολόγηση της ποιότητας των εθνικών εποπτικών πρακτικών από το ΔΝΤ.

Ποιες θα ήταν οι συνέπειες για την Ισπανία;
Οι ισχύοντες κανόνες είναι σαφείς: «Το κράτος μέλος θα έχει την τελική ευθύνη». Επομένως, το χρέος της χώρας θα επηρεαστεί άμεσα, εκτός και αν αλλάξει η πορεία της ανακεφαλαιοποίησης και γίνει η διαδικασία άμεση.
Σημειώστε εδώ ότι η πιθανότητα «ομοσπονδιοποίησης» του κόστους ανακεφαλαιοποίησης ενός εθνικού τραπεζικού κλάδου θα εγείρει πάντα περίπλοκα ηθικά ζητήματα κινδύνου. Τουλάχιστον, η χώρα θα πρέπει να προσφέρει ένα σύστημα εγγυήσεων για τη χρήση του μηχανισμού, κάτι που θα σημάνει σε κάθε περίπτωση ότι οι συνέπειες της ανακεφαλαιοποίησης θα βαρύνουν την ίδια. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την Deutsche Bank, η Ισπανία έχει υψηλή πιθανότητα να δει το χρέος της να αυξάνεται σημαντικά, αφού το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης θα περάσει στον κεντρικό προϋπολογισμό.  
Το μέγεθος του «δανείου ανακεφαλαιοποίησης» θα είναι ζωτικής σημασίας για την Ισπανία. Θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο για να πείσει τις αγορές ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το τραπεζικό της πρόβλημα με αξιόπιστο τρόπο, ενώ δεν πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο υπό τον κίνδυνο να εκτροχιαστεί.
Η Deutsche Bank έχει υπολογίσει τρία διαφορετικά σενάρια για το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης: 50 δισ. ευρώ, 80 δις. ευρώ και 120 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με το σενάριο των 120 δις. ευρώ το ισπανικό δημόσιο χρέος θα παραμείνει κατώτερο του 100% του ΑΕΠ (97,2% το 2014 και 2015), ενώ η Ισπανία θα είναι σε θέση, να επαναφέρει το χρέος της μέχρι το 2020 κάτω από το 90% του ΑΕΠ.
Στα άλλα δύο σενάρια, πάντως, η Ισπανία θα είναι στην ίδια κατηγορία με τη Γαλλία.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα διάσωσης των Ισπανικών τραπεζών με έως 100 δις ευρώ από την ΕΕ χωρίς την άμεση εμπλοκή του ΔΝΤ λύνει το πρόβλημα;
Η πλειοψηφία των αναλυτών αποφαίνεται αρνητικά.
Τα επισφαλή δάνεια από την φούσκα των ακινήτων οδήγησαν σε αδιέξοδο και κεφαλαιακό αδιέξοδο ορισμένες Ισπανικές τράπεζες.
Η κυβέρνηση του Mariano Rajoy του Πρωθυπουργού της Ισπανίας αποφάσισε να αποταθεί στην ΕΕ και το Σάββατο 9 Ιουνίου πέτυχε μια συμφωνία να δανειοδοτηθεί η χώρα με 100 δις ώστε να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες της. 
Οι τράπεζες αυτές ήδη έχουν λάβει βοήθεια από την ισπανική κυβέρνηση, η οποία μέχρι τώρα έχει διαθέσει 15 δις για την ανακεφαλαιοποίηση περιφερειακών ή τοπικών τραπεζών ενώ μετά την κατάρρευση της Bankia θα απαιτηθούν πρόσθετα 23 δις ευρώ.
Το μείζον ερώτημα είναι η Ισπανία διασώζοντας τις τράπεζες της μπορεί να διασωθεί ως χώρα ή η στήριξη στις τράπεζες είναι προοίμιο για την διάσωση της Ισπανίας και του χρέους της;
Μόλις 6 μήνες στην εξουσία ο Rajoy προσπαθούσε να αποφύγει το στίγμα, τον στιγματισμό του μνημονίου και του ΔΝΤ όπως και άλλοι πολιτικοί της Ευρώπης.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Unicredit Erik Nielsen τόνισε ότι οι βασικές αδυναμίες διαχρονικά είναι οι διαρθρωτικές, οι περιφερειακές και οι τράπεζες.
Ο Karl Whelan, οικονομολόγος στο University College του Δουβλίνου ανέφερε ότι το βάρος ανακεφαλαιοποίησης χρεοκοπημένων Ισπανικών τραπεζών πέφτει πάνω στον Ισπανικό λαό.
Δεν αποκλείεται η εξέλιξη «διάσωσης των ισπανικών τραπεζών» να γυρίσει μπούμερανγκ και οι αγορές να θέσουν εκτός αγορών την Ισπανία.
Επίσης η Moody’s μετά την Fitch που υποβάθμισε 3 κλίμακες την χώρα σε BBB έχει προειδοποιήσει ότι θα υποβαθμίσει την Ισπανία.
Το ισπανικό κράτος πρέπει να αναχρηματοδοτήσει 82,5 δις ευρώ έως το τέλος του 2012.
Πλέον τα Ισπανικά ομόλογα μπορεί να θεωρηθούν υψηλότατου κινδύνου αναφέρει η Ισπανική Intermoney.
Να σημειωθεί ότι η Ισπανία δανείζεται στο 6,4% στην 10ετία και αν εκτοξευθεί άνω του 7% η απόδοση τότε εγείρεται θέμα και για την χώρα.
Οι ισπανικές τράπεζες είδαν μεγάλες εκροές καταθέσεων έως τον Μάρτιο είχαν φύγει 66 δις καταθέσεις ενώ μετά την Bankia το σοκ στην Ισπανία ήταν τεράστιο.

Οι ελληνικές δραματικές εξελίξεις
Οι πολιτικοί ανησυχούν ότι οι εξελίξεις σε Ισπανία και Ελλάδα θα στρέψουν όλο και περισσότερο σε Αριστερά κόμματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα έχει αναφέρει ότι θα ακυρώσει το μνημόνιο ωστόσο αν αυτό συμβεί θα υπάρξει στάση πληρωμών προς την Ελλάδα εξέλιξη που μπορεί να λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο υποστηρίζουν πηγές στην ΕΕ και επικαλείται το Reuters.
Μπορεί νομικά η Ελλάδα να μην μπορεί να φύγει από το ευρώ αλλά αν υπάρξει στάση πληρωμών εξέλιξη που θα βυθίσει στο χάος την Ελλάδα.
Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι η απόφαση που λήφθηκε στην Ισπανία προ της διεξαγωγής των εκλογών στην Ελλάδα ήταν καίριας σημασίας. Μετά τις ελληνικές εκλογές τα ρίσκα μπορεί να μεγιστοποιηθούν και να χανόταν πλήρως ο έλεγχος και στην Ισπανία.

Η Ιταλία είναι η επόμενη στην λίστα…
Από τις αναφορές πολιτικών και αναλυτών προκύπτει ότι ο επόμενος στόχος, η επόμενη χώρα στην λίστα θα είναι η Ιταλία.
Μπορεί οι ισπανικές τράπεζες να μην χρειαστούν 100 δις και η συμφωνία για τα 100 δις να δόθηκε μόνο για να διασφαλίσουν περιθώρια ασφαλείας στις τράπεζες και στις αγορές ωστόσο οι εξελίξεις θα είναι τέτοιες που η κρίση δεν θα περιοριστεί.
Η Ιταλία με ένα τεράστιο χρέος οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια ίσως 200 ίσως 300 δις ευρώ.
Η Citigroup υποστηρίζει ότι η Ιταλία εμφανίζει υψηξλό χρέος για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα βρεθεί προσεχώς να προστρέχει σε μηχανισμό στήριξης ή κάποιο ειδικό πακέτο στήριξης μέσω ESM ή EFSF.

http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2012/06/Spain%20Debt%20to%20GDP.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης