Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μεταξύ 21 και 28/6 η υπογραφή του μνημονίου της Ισπανίας για τις τράπεζες - Έχουν ήδη συμφωνηθεί οι βασικές γραμμές - Ποιο είναι το πραγματικό χρέος της Ισπανίας;... και νέο χτύπημα από τη Fitch που υποβάθμισε 18 τράπεζες

Μεταξύ 21 και 28/6 η υπογραφή του μνημονίου της Ισπανίας για τις τράπεζες - Έχουν ήδη συμφωνηθεί οι βασικές γραμμές -  Ποιο είναι το πραγματικό χρέος της Ισπανίας;... και νέο χτύπημα από τη Fitch που υποβάθμισε 18 τράπεζες
(upd2) Μεταξύ 21 και 28 Ιουνίου θα υπογράψει το μνημόνιο για τις τράπεζες η Ισπανία. 'Οπως ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση, οι βασικές γραμμές του μνημονίου έχουν ήδη συμφωνηθεί και το κείμενο βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας. 


Υποβάθμισε 18 ισπανικές τράπεζες η Fitch

Η Fitch ξαναχτύπησε! Ο οίκος υποβάθμισε 18 ισπανικές τράπεζες, ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας, κατά 3 βαθμίδες, την περασμένη εβδομάδα.

Μεταξύ των τραπεζών που υποβαθμίστηκαν είναι οι:

CaixaBank
La Caixa
Banca Civica
Bankia
Banco Financiero y de Ahorros
Banco Popular Espanol
BPE Financiaciones
Banco de Sabadell
Banco Guipuzcoano
Confederacion Espanola de Cajas de Ahorros (CECA)
Banco Cooperativo Espanol
Kutxabank
BBK Bank CajaSur
Liberbank
Banco de Castilla-La Mancha (BCLM)
Unicaja Banco, S.A.U. (Unicaja)
Grupo Cooperativo Cajamar
Unnim Banc, S.A.U
Catalunya Banc
Banco de Caja Espana de Inversiones, Salamanca y Soria, S.A.U. (CEISS)

Ποιο είναι το πραγματικό χρέος της Ισπανίας;
Μπορεί τα επίσημα στοιχεία για το ισπανικό χρέος να δείχνουν ότι κυμαίνεται λίγο πάνω από το 68%, ωστόσο οι αναλυτές και τα στοιχεία που επικαλούνται δείχνουν ότι το πραγματικό χρέος ξεπερνά το 145% του ΑΕΠ, αν μάλιστα προστεθεί και το πακέτο διάσωσης που θα φτάσει τα 100 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Mark Grant οι υποχρεώσεις της ισπανικής κυβέρνησης έχουν ως εξής:

Ισπανικό ΑΕΠ 1,295 τρισ. δολάρια
ΧΡΕΟΣ
Χρέος Κυβέρνησης 732 δισ. δολάρια
Χρέος Περιφερειών 183 δισ. δολάρια
Εγγυήσεις προς Τράπεζες 103 δισ. δολάρια
Αλλοι τίτλοι του Δημοσίου 72 δισ. δολάρια
ΧΡΕΟΣ προς Ευρώπη 1,090 τρισ. δολάρια


Υποχρεώσεις προς ΕΚΤ 332 δισ. δολάρια
Συμμετοχή σε Ευρ. Προϋπολ. 20 δισ. δολάρια
Συμμετοχή σε προγ. Σταθερότητας 125 δισ. δολάρια
Υποχρεώσεις προς Μηχανισμούς 99 δισ. δολάρια
Εγγυήσεις προς ΕΤΕπ 67 δισ. δολάρια
Συνολο 643 δισ. δολάρια


Συνολικό χρέος 1,733 τρισ. δολάρια
Ποσοστό προς ΑΕΠ 133,80%


Χρέος μετά το πακέτο διάσωσης 1,858 τρισ. δολάρια
Ποσοστό προς ΑΕΠ 146,60%

Σοβαρές επιφυλάξεις έχουν ήδη εκδηλωθεί για την αποτελεσματικότητα του δανείου των 100 δισ. ευρώ στην ισπανική κυβέρνηση ώστε να διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, την ώρα που οι επενδυτές αναμένουν τα πορίσματα για τις πραγματικές ανάγκες του κλάδου οι οποίες ακόμη είναι σχεδόν άγνωστες.
Είναι ενδεικτικό ότι η 10ετία στην Ισπανία στα ομόλογα αρχικά υποχώρησε σημαντικά στο 6,02% για να αυξηθεί εκ νέου στο 6,42%. Η κρίση είναι εδώ.... ενώ ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί αν τα κεφάλαια για τις ισπανικές τράπεζες θα καταβληθούν μέσω EFSF (προσωρινός μηχανισμός) ή μέσω ESM (μόνιμος μηχανισμός).
Ήδη, πρώτες στη λίστα της λήψης της βοήθειας είναι επτά αποταμιευτικές τράπεζες, οι οποίες εμαφανίζουν σημαντικά κεφαλαιακά κενά, ενώ το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 3-4%.
Η κυβέρνηση του Mariano Rajoy του Πρωθυπουργού της Ισπανίας αποφάσισε να αποταθεί στην ΕΕ και το Σάββατο 9 Ιουνίου πέτυχε μια συμφωνία να δανειοδοτηθεί η χώρα με 100 δις ώστε να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες της. Ωστόσο, σύμφωνα με την Κομισιόν, το επίσημο αίτημα αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες, ενώ ακόμη απομένει πλήθος λεπτομερειών που θα πρέπει να καθοριστούν. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Φινλανδία αναμένεται να ζητήσει εγγυήσεις για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα στήριξης των ισπανικών τραπεζών.
Το επιτόκιο σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 3-4%, ενώ το τελικό ύψος του δανείου θα εξαρτηθεί από τις κεφαλαιακές ανάγκες (μετά τα stress tests) και τη συνολική αποτίμηση των τραπεζικών μετοχών.
Επτά αποταμιευτικές τράπεζες θα είναι αυτές που θα κάνουν πρώτες χρήση των κεφαλαίων του EFSF, μετά το αίτημα που υπέβαλε η ισπανική κυβέρνηση για βοήθεια.
Πρώτες στη λίστα είναι η Catalunya Caixa, Unnim- μέλος της BBVA, η Espana Duero που συγχωνεύθηκε με την Unicaja, NovacaixaGalicia, Bankia, Banco Mare Nostrum και Banca Civica. Η Banco Popular ήδη γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να κάνει χρήση της βοήθειας, όπως και η Banco de Sabadell.

Fitch: Υποβάθμισε σε BBB+ τις Santander και ΒΒVA
Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης των δύο μεγαλύτερων ισπανικών τραπεζών, της Santander και της ΒΒVA, σε ΒΒΒ+ από Α προηγουμένως, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, αποτέλεσμα της υποβάθμισης της αξιολόγησης της Ισπανίας την περασμένη εβδομάδα, κατά 3 κλίμακες.
Αρνητικό το outlook και για τις δύο ισπανικές τράπεζες.

Standard & Poor's: Δεν επηρεάζουν την αξιολόγηση της Ισπανίας τα σχέδια διάσωσης των ισπανικών τραπεζών
Από την πλευρά του ο έτερος οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's επισημαίνει πως τα σχέδια για στήριξη των ισπανικών τραπεζών με κεφάλαια ύψους 100 δισ. ευρώ δεν επηρεάζουν την αξιολόγηση της Ισπανίας.
Παράλληλα, κατά τον οίκο, το ποσό των 100 δισ. ευρώ για τη στήριξη των ισπανικών τραπεζών είναι σε θέση να καλύψει ακόμη και τις πιο αυξημένες προβλέψεις για τα προβληματικά δάνεια των ισπανικών τραπεζών.
Υπενθυμίζεται ότι ο S&P αξιολογεί με ΒΒΒ+ και αρνητικό outlook την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας.

Βερολίνο: Μέσω ESM και όχι μέσω EFSF η στήριξη των ισπανικών τραπεζών... άλλα λένε οι Βρυξέλλες
Πιθανότατα μέσω του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) και όχι μέσω του προσωρινού μηχανισμού (EFSF) θα πραγματοποιηθεί η στήριξη των ισπανικών τραπεζών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε o εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.  "Το ESM συνιστά την επικρατέστερη επιλογή έναντι του EFSF, είναι πιο αποκλειστικό", εκτίμησε ο Γερμανός αξιωματούχος. Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, W. Schaeuble, ο οποίος μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, τάσσεται υπέρ της στήριξης των ισπανικών τραπεζών από τον ESM και όχι από τον EFSF.  Με τη σειρά τoυς και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, M. Fekter, αλλά και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας J. Katainen τάσσoνται υπέρ της στήριξης των ισπανικών τραπεζών από τον ΕSM. Mάλιστα, ο Katainen προτείνει να μην δοθούν κεφάλαια στις προβληματικές ισπανικές τράπεζες, εκτιμώντας πως αυτές πρέπει είτε να διαχωριστούν ή ακόμη και να κλείσουν.
Ωστόσο, την ίδια ώρα, άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν ακριβώς την αντίθετη άποψη, γεγονός που σηματοδοτεί πως το σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών απέχει... ακόμη πολύ πριν την οριστικοποίησή του.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η χρηματοδότηση των ισπανικών τραπεζών πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί μέσω του EFSF και όχι μέσω του ESM.
Κατά τους ίδιους αξιωματούχους, η ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών θα μπορούσε να γίνει μέσω ομολόγων του EFSF, όπως ακριβώς και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
"Η ισπανική τραπεζική κρίση έχει τεθεί υπό έλεγχο", δηλώνει από την πλευρά του ο Luc Coene, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup το περασμένο Σάββατο για τη στήριξη των ισπανικών τραπεζών.
Κατά τον Coene, αν η Ισπανία αντλήσει κεφάλαια για τις τράπεζές της, μέσω του ESM, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος ενός credit event.

ΕΚΤ: Ζητά επιτάχυνση διαδικασιών για δημιουργία bad bank στην Ισπανία
Την ίδια ώρα, σε νέα παρέμβασή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, απευθυνόμενη στη Μαδρίτη, ζητά την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία bad bank.
"Τα σχέδια για τη σύσταση bad bank στη Μαδρίτη πρέπει να επανακαθοριστούν και να επιταχυνθούν", αναφέρει σε λιτή ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

Fitch: Τα 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών καλύπτουν και το πιο ακραίο σενάριο
Θετική χαρακτηρίζει την απόφαση των Ευρωπαίων για τη χορήγηση 100 δισ. ευρώ προς τις ισπανικές τράπεζες ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Kατά τον οίκο, η χορήγηση των 100 δισ. ευρώ καλύπτει και το πιο ακραίο σενάριο, καθώς είναι σε θέση να αποτρέψει μια πιθανή κατάρρευση της ισπανικής αγοράς ακινήτων, παρόμοια με εκείνης που συντελέστηκε στην Ιρλανδία.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, το εκτιμώμενο ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών ανέρχεται στα 60 δισ. ευρώ και εξηγεί ότι βάσει αυτού του σεναρίου προχώρησε στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ισπανίας την περασμένη εβδομάδα σε ΒΒΒ, με αρνητικό outlook.

"Η Ισπανία δεν είναι... Ουγκάντα"
Γραπτό μήνυμα φέρεται να έστειλε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Mariano Rajoy, στον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Luis de Guindos, λίγο πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup του Σαββάτου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται την ισπανική εφημερίδα El Mundo, ο Rajoy φέρεται να έγραψε στο μήνυμά του προς τον Guindo "Αντιστάσου, είμαστε η τέταρτη δύναμη στην Ευρωζώνη. Η Ισπανία... δεν είναι Ουγκάντα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης