Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σε ΔΕΚΟ και αγορά ενέργειας η προσοχή της Τρόικας- Σύμβουλος του Πρωθυπουργού ο πρώην Ιταλός ΥΠΟΙΚ, Τ. Padoa-Schioppa

Σε ΔΕΚΟ και αγορά ενέργειας  η προσοχή της Τρόικας- Σύμβουλος του Πρωθυπουργού ο πρώην Ιταλός ΥΠΟΙΚ, Τ. Padoa-Schioppa
(upd3)Συγκεκριμένο σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αλλά και για την εξυγίανση των προβληματικών ΔΕΚΟ ζήτησαν οι εκπρόσωποι της Τρόικας  ολοκληρώνοντας τον κύκλο των ελέγχων σε υπουργεία και φορείς του Δημοσίου για την πορεία εκτέλεσης του Μνημονίου.
Σήμερα πραγματοποιήθηκε η 3η κατά σειρά συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους τρεις επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας.
Οι δύο πλευρές θα έχουν και νέα συνάντηση αύριο Τετάρτη στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου οι ελεγκτές να συντάξουν το τελικό πόρισμά τους.
Χθες σε  πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου, τον υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη και τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γιώργο Ζανιά  οι αξιωματούχοι της ΕΕ , της ΕΚΤ και του ΔΝΤ έκαναν μία επισκόπηση των όσων αποκόμισαν από τις επαφές που είχαν τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα, λίγο πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης που συντάσσουν.
Το τελικό σχέδιο της έκθεσης προόδου αναμένεται να παραδοθεί – εκτός απροόπτου -αύριο στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, το κλιμάκιο σε γενικές γραμμές κρίνει θετική την πορεία εκτέλεσης του Μνημονίου και η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου είναι  εξασφαλισμένη.
Από το κείμενο της έκθεσης δεν θα λείπουν όμως και οι αστερίσκοι . Τα στελέχη της Τρόικας υπέδειξαν στην κυβέρνηση την ανάγκη ελέγχου των ελλειμμάτων  των ΔΕΚΟ αλλά και  των δαπανών της γενικής κυβέρνησης (ΟΤΑ, νοσοκομεία, ταμεία)  που αποτελούν πηγή διαρροών στον κρατικό προϋπολογισμό.
Επέμειναν στην απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας, που εξελίσσεται σε νέο μέτωπο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και ελεγκτών, με την τρόικα να ζητά συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξειδικεύοντας  τη γενική σύσταση που είχε διατυπωθεί στο μνημόνιο του Μαΐου.
Όσον αφορά στις ΔΕΚΟ και τον τομέα της γενικής κυβέρνησης οι ελεγκτές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ανήσυχοι.  Χαρακτήρισαν  «γάγγραινα» τις ΔΕΚΟ επισημαίνοντας πως πλέον παρουσιάζουν αδυναμία δανεισμού, επέμειναν στο θέμα των εγγυήσεων του δημοσίου για τα δάνεια τους,  τα οποία εφόσον εγγραφούν  στον προϋπολογισμό αναμένεται να αυξήσουν το δημόσιο χρέος κατά περίπου 5,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.  
Παράλληλα διεμήνυσαν σε κάθε τόνο την επιτακτική ανάγκη να ελεγχθούν οι αλόγιστες δαπάνες σε ΟΤΑ, νοσοκομεία και ταμεία, τονίζοντας πως οι τομείς αυτοί αποτελούν εστία σπατάλης και διόγκωσης των ελλειμμάτων  για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Όσον αφορά στα έσοδα, σχολίασαν μεν την υστέρηση που καταγράφεται, δέχθηκαν  δε τις εξηγήσεις του υπουργείου Οικονομικών καθώς και τις εκτιμήσεις ότι σειρά μέτρων που έχουν ληφθεί και  αποδίδουν τώρα ι θα βελτιώσουν την εικόνα στο δεύτερο εξάμηνο επιμένοντας ιδιαίτερα στη συγκεκριμενοποίηση των ελέγχων ανά κατηγορία για καλύτερα αποτελέσματα.
Τόνισαν δε πως εκείνο που ενδιαφέρει την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι να επιτευχθεί  πάση θυσία  ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ φέτος.   
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως η γενική αίσθηση είναι ότι δεν θα ζητηθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, στη φάση αυτή και οι όποιες συστάσεις γίνουν θα εξαντληθούν στο μέτωπο των διαρθρωτικών παρεμβάσεων.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η έκθεση θα παραπέμπει σε ένα νέο κείμενο που θα εξειδικεύει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα, η επιτυχής εφαρμογή των οποίων θα κρίνει την καταβολή της τρίτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ύψους 9 δισ. ευρώ στα τέλη του έτους.
Ο επόμενος έλεγχος από το κλιμάκιο των ελεγκτών της τρόικας έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Οκτωβρίου. Στη νέα επίσκεψή τους, θα έχουν στη διάθεσή τους και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά οι δεσμεύσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 7,5% το 2011.

Σύμβουλος του Πρωθυπουργού ο πρώην Ιταλός ΥΠΟΙΚ, Τ. Padoa-Schioppa


Με απόφαση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, ο Tommaso Padoa-Schioppa, αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου του Πρωθυπουργού σε θέματα Οικονομίας και συγκεκριμένα, μακροοικονομίας, φορολογικά, τραπεζικά και διαχείρισης χρέους.
Με την παγκόσμια γνώση του στο σύνθετο πλέγμα των θεσμικών και οικονομικών δεδομένων, σε συνδυασμό με τη σημαντική εμπειρία του στη χάραξη πολιτικής σε ανώτατο διεθνές επίπεδο, θα παρέχει συμβουλές στον Πρωθυπουργό σε θέματα πολιτικού σχεδιασμού που αφορούν την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής, δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.
Ο Tommaso Padoa-Schioppa διετέλεσε Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας (2006-08) και Πρόεδρος της Υπουργικής Επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (2007-2008). Σήμερα, είναι Πρόεδρος της Notre Europe, Πρόεδρος του Promontory Financial Group της Ευρώπης και μέλος της Ομάδας των Τριάντα. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Bocconi Luigi στο Μιλάνο και έχει M.Sc. από το Massachusetts Institute of Technology.
Το 1998-2005 ήταν μέλος της πρώτης Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Προηγουμένως, διετέλεσε Πρόεδρος της Commissione Nazionale per le Societ? le e la Borsa (CONSOB, 1997-98), Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Banca d'Italia (1984-1997) και Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1979 - 83). Έχει διατελέσει Γραμματέας της Μεικτής Επιτροπής Delors (1988-89), Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τραπεζών της ΕΕ (1988-1991), Πρόεδρος της Επιτροπής της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία (1993-97) και Πρόεδρος της Επιτροπής Πληρωμής και Συστημάτων Διακανονισμού (2000-05).

Μ. Χριστοδούλου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης