Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σε τεντωμένο «σχοινί» ο κρατικός προϋπολογισμός - Έκρηξη δαπανών για τόκους, υστέρηση εισπράξεων και μεγαλύτερο πρωτογενές έλλειμμα δείχνουν τα στοιχεία - Αγώνας δρόμου για έσοδα 33 δις. ευρώ στο β’ εξάμηνο του 2012

Σε τεντωμένο «σχοινί» ο κρατικός προϋπολογισμός - Έκρηξη δαπανών για τόκους, υστέρηση εισπράξεων και μεγαλύτερο πρωτογενές έλλειμμα δείχνουν τα στοιχεία - Αγώνας δρόμου για έσοδα 33 δις. ευρώ στο β’ εξάμηνο του 2012
Η μεγάλη υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και η «έκρηξη» που σημειώνεται στις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, αποτελούν τις δύο «βόμβες» που απειλούν να τινάξουν στον «αέρα» τον φετινό προϋπολογισμό.
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία του προϋπολογισμού στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2012 μπορεί να δείχνουν ότι το έλλειμμα βρίσκεται υπό έλεγχο, από την άλλη όμως δεν εμπνέουν καμία ανησυχία.
Ο προϋπολογισμός «σώζεται» αυτή την στιγμή από τις κρατικές δαπάνες, οι οποίες δεν είναι μικρότερες λόγω της πολιτικής του Μνημονίου αλλά εξαιτίας της γενικευμένης στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει το Δημόσιο για να μπορέσει να καλύψει άλλες πιο σημαντικές εσωτερικές του ανάγκες, όπως είναι μισθοί, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας – τα οποία είναι αυξημένα εξαιτίας της κρίσης και της ύφεσης που μαστίζει την ελληνική οικονομία.
Στον ένα μήνα ακυβερνησίας της χώρας η «μαύρη τρύπα» στα κρατικά έσοδα διπλασιάστηκε και έφτασε τα 667 εκατ. ευρώ τον Μάιο από 334 εκατ. ευρώ που ήταν τον Απρίλιο !
Εάν στο ποσό αυτό υπολογιστούν και τα μειωμένα έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τότε η «μαύρη τρύπα» του κρατικού προϋπολογισμού συνολικά στο πεντάμηνο φτάνει στα 931 εκατ. ευρώ, έναντι 495 εκατ. ευρώ που είχε φτάσει στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου.
Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα σε δημοσιονομικό πεδίο γίνονται δύσκολα για την χώρα και η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου είτε αυτή που θα σχηματιστεί θα έχει μπροστά της ένα πολύ δύσκολο έργο.
Η εκλογή της συμπίπτει με την έναρξη του δεύτερου και πλέον κρίσιμου εξαμήνου του έτους, κατά την διάρκεια του οποίου θα πρέπει να καλυφθεί και το δημοσιονομικό κενό που δημιούργησε το δίμηνο της ακυβερνησίας.
Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού καταδεικνύουν τη μεγάλη χαλάρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με την μηνιαία είσπραξη φόρων να ανέρχεται σε μόλις 3,932 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο. Κάτι που σημαίνει ότι αν αυτός ο ρυθμός συνεχιστεί και τον Ιούνιο οι εισπράξεις δεν θα ξεπεράσουν τα 23,5 δισ. αντί για 28 δισ. ευρώ που προβλέπει το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.
Με αφετηρία τα 23,5 δισ. του α΄ εξαμήνου, το δημόσιο θα πρέπει μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης τον Ιούλιο να εισπράττει 5,5 δισ. ευρώ το μήνα για να μπορέσει να πιάσει τα 56,1 δις. ευρώ που προβλέπονται συνολικά για φέτος. Δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να εισπραχθούν έσοδα ύψους 33 δισ. ευρώ!
Προς ώρας η υπηρεσιακή κυβέρνηση για να κρατήσει χρήμα στα κρατικά ταμεία «πάγωσε» τις κρατικές πληρωμές.
Έτσι στο πεντάμηνο οι συνολικές κρατικές δαπάνες που εξοικονομήθηκαν έφθασαν τα 3 δισ. ευρώ έναντι2,3 δισ. ευρώ που ήταν ως τον Απρίλιο (αύξηση κατά 40%).
Συγκεκριμένα έναντι στόχου για πληρωμές 33,5 δισ. στο πρώτο πεντάμηνο, το δημόσιο δαπάνησε τελικά τα30,5 δισ. ευρώ. Τον Απρίλιο αντίστοιχα είχαν προϋπολογιστεί πληρωμές 27,7 δισ. αλλά από τα κρατικά ταμεία «βγήκαν» μόλις 25,4 δισ. ευρώ.
Η «εξοικονόμηση» αυτή οφείλεται στο «πάγωμα» των πρωτογενών δαπανών και του ΠΔΕ.
Οι μοναδικές δαπάνες οι οποίες υπονομεύουν την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι αυτές για την πληρωμή των τόκων που στο πεντάμηνο εκτοξεύτηκαν στα 8,5 δις. ευρώ από 5,8 δις. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα διαμορφώθηκε στα 10,9 δις. ευρώ, όταν ο στόχος που έχει τεθεί είναι να μην ξεπεράσει τα 14,1 δις. ευρώ για το σύνολο του έτους. Αν δεν υπολογισθούν οι πληρωμές για τους τόκους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους τότε το πρωτογενές έλλειμμα μειώνεται στα 2,4 δισ. ευρώ, από 1,7 δις. ευρώ που ήταν στο τετράμηνο ( + 700 εκατ. ευρώ).

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης