Τελευταία Νέα
Ελλάδα

"Πάρε - δώσε" το 1 δισ. ευρώ της οφειλής της Τρόικας από τη δόση του Ιουνίου - Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει ανάλογο ποσό για τη διεύρυνση του EFSF - Στο ΥΠΟΙΚ εύχονται να πάνε καλά τα έσοδα - 600 εκατ. στα ταμεία από ληξιπρόθεσμα

Δώρον – άδωρον για τις αυξημένες ταμειακές ανάγκες του προϋπολογισμού είναι η καταβολή του 1 δισ. ευρώ που χρωστά η Τρόικα στην χώρα μας από την δόση του Ιουνίου.
Ακόμη και να τα έπαιρνε σήμερα η Αθήνα αυτά τα λεφτά θα έπρεπε να τα δώσει αμέσως για τη διεύρυνση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) που στην παρούσα φάση κρίνονται πολύτιμοι για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Η συνεισφορά της Ελλάδας ως προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που σύντομα θα αντικατασταθεί από τον μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ανέρχεται κοντά στα 950 εκατ. ευρώ με 1 δις. ευρώ .
Το ποσό αυτό θα πρέπει να το καταβάλλει αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές η Αθήνα, αφού ο νέος μηχανισμός που εκτιμάται ότι θα καθησυχάσει τις αγορές θα τεθεί σε λειτουργία πιθανότατα από τις 9 Ιουλίου του 2012.
Ο νέος μόνιμος μηχανισμός θα ξεκινήσει με μία δύναμη πυρός 500 δις. ευρώ ενώ στον λογαριασμό του θα περάσουν και άλλα 250 δις. ευρώ που θα «μεταγγιστούν» από τον προσωρινό μηχανισμό EFSF.
Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα από την στιγμή που θα πρέπει να καλύψει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις θα πρέπει ταυτόχρονα να ξεχάσει το ποσό του 1 δις. ευρώ που περίμενε από την Τρόικα.
Πρόκειται για δόση του Ιουνίου την οποία είχαν εγκρίνει οι ξένοι πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου και αφορούσε σε μέτρα που είχαν ήδη ληφθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου.
Αν και η δόση ήταν ύψους 5,2 δισ. ευρώ, τελικώς η τρόικα έκρινε ότι πρέπει να δοθούν μόνο τα 4,2 δισ. ευρώ, έπειτα από τις αντιρρήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (Γερμανίας, Φινλανδίας, Ολλανδίας και Αυστρίας), που ζητούσαν ακόμα και το «πάγωμα» της δόσης.
Το 1 δις. ευρώ θα το έπαιρνε εν ευθέτω χρόνο η Ελλάδα, αφού οι πολιτικές εξελίξεις έθεσαν την χώρα σε κατάσταση «ομηρίας» μπλοκάροντας την χρηματοδότηση από τον μηχανισμό που στήθηκε για την χώρα μας.
Στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπολογίζουν το μερίδιο αυτής της δόσης και εύχονται να πάνε καλά τα φορολογικά έσοδα και μην αυξηθούν περαιτέρω οι ανάγκες των Ασφαλιστικών Ταμείων. Κάτι που μείωνε δραστικά τα διαθέσιμα του Δημοσίου που επαρκούν μέχρι τις 18 με 19 Ιουλίου.
Το ποσό των ταμειακών διαθεσίμων ανέρχεται αυτή την στιγμή στο ύψος των 1,8 με 1,9 δις. ευρώ.
Ο προϋπολογισμός βαδίζει σε «τεντωμένο σχοινί» και η Ελλάδα για ακόμα μία φορά κινείται οριακά και για το λόγο αυτό θα πρέπει αμέσως μετά τις εκλογές της 17η Ιουνίου να υπάρξει κυβέρνηση ικανή να διαπραγματευτεί με την Τρόικα έτσι ώστε να μην ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στη χώρα και την οικονομία.
Για την ώρα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που καταφθάνουν από το μέτωπο των ληξιπρόθεσμων χρεών. Από τον Φεβρουάριο που μπήκε σαν όρος στο Μνημόνιο ο στόχος για είσπραξη 2 δισ. ευρώ ετησίως από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, μέχρι τον Μάιο είχαν εισπραχθεί σχεδόν 600 εκατ. (60% επί του στόχου εξαμήνου).
Φαίνεται πως η γενικότερη κινητοποίηση που υπάρχει για τα ληξιπρόθεσμα έχει βγάλει από την «ύπνωση» τον εισπρακτικό μηχανισμό και έως το τέλος Ιουνίου μπορεί να έχουν εισπραχθεί700 εκατ. ευρώ ή και περισσότερα από όσους χρωστάνε και δεν πληρώνουν φόρους στην Εφορία.
Στην αύξηση των εισπράξεων συνέβαλαν και οι πιέσεις σε συγκεκριμένες εφορίες που άσκησε εκ νέου ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης