Τελευταία Νέα
Ελλάδα

"Καμπανάκι" για τα έσοδα "κρούει" η Τρόικα στην κυβέρνηση - Προτείνει αλλαγές στους επικεφαλής των Εφοριών

Έντονες πιέσεις για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα ασκεί η Τρόικα στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του bankingnews.gr το θέμα των κρατικών εσόδων βρέθηκε  χθες στο επίκεντρο της συνάντησης των ελεγκτών της Ε.Ε. του ΔΝΤ και της ΕκΤ με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.
Το κλιμάκιο προβληματίζεται για την απόκλιση των 2 δις. ευρώ που όπως υπολογίζει θα σημειώσει ο προϋπολογισμός στο τέλος του έτους, κρούοντας έτσι τον «κώδωνα κινδύνου» στην κυβέρνηση.
Οι δανειστές της Ελλάδας ζητούν την άμεση ενεργοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και συνιστούν στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές στους επικεφαλής  των Εφοριών και να θέσει νέους ποσοτικούς στόχους για τα φορολογικά έσοδα!
Στις ενστάσεις των εμπειρογνωμόνων για την... ατροφία των εσόδων  οι επιτελείς στα οικονομικά υπουργεία ισχυρίζονται ότι η απόκλιση  θα αντιμετωπιστεί τους επόμενους μήνες.
Στο υπουργείο Οικονομικών ποντάρουν στην  δεύτερη αύξηση  του συντελεστή ΦΠΑ (800 εκατ. ευρώ) στην τρίτη αύξηση του ΕΦΚ  σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα (450 εκατ. ευρώ) αλλά και στην είσπραξη των φόρων από την περιουσία ( ΕΤΑΚ,  ΦΜΑΠ) που έχουν καθυστερήσει σημαντικά.
Εκτός από τα έσοδα, που αποτελεί ένα από τα βασικό σημείο στο οποίο «σκοντάφτει» η πορεία υλοποίησης του Μνημονίου, έντονος είναι ο προβληματισμός της τρόικας και για τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Το κλιμάκιο  ζήτησε επίσπευση των μεταρρυθμίσεων σε ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά Ταμεία καθώς και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Παράλληλα, όμως, οι ελεγκτές της τρόικας συνεχίζουν να απευθύνουν συστάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με πώληση μονάδων της ΔΕΗ, την επιτάχυνση της πορείας συγχώνευσης δημόσιων οργανισμών, ιδιαίτερα των ελλειμματικών.
Οι ελεγκτές επιμένουν αντί για μετατάξεις να υπάρξουν απολύσεις του πλεονάζοντος προσωπικού, ή να αντισταθμιστεί το κόστος της διατήρησης του προσωπικού από άλλα δημοσιονομικά μέτρα.
Σήμερα το κλιμάκιο θα έχει νέα συνάντηση με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου κατά την διάρκεια της οποίας οι εκπρόσωποι θα του παραδώσουν το τελευταίο κεφάλαιο της έκθεσης  με τα συμπεράσματα για την πορεία εφαρμογή του μνημονίου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης