Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Οι αμερικανοί προβλέπουν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ακόμη και σε λίγες εβδομάδες - Οι εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα από 3 Πανεπιστήμια

Οι αμερικανοί προβλέπουν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ακόμη και σε λίγες εβδομάδες   - Οι εκτιμήσεις  για το εκλογικό αποτέλεσμα από 3 Πανεπιστήμια
Θέμα λίγων εβδομάδων ή το πολύ μηνών μπορεί να είναι η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών από τις ΗΠΑ, δύο 24ωρα πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, η οποία θα τραβήξει όπως όλα δείχνουν τα βλέμματα όλου του πλανήτη.
Η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να συμβεί σε λίγες εβδομάδες ή μήνες το πολύ, αν ο ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για κατάργηση του μνημονίου αναδειχθεί νικητής των εκλογών", σχολιάζει ο Douglas Elliott, στέλεχος του Brookings Institution.
Κατά τον ίδιο, η ημερομηνία της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ θα εξαρτηθεί από το πόσο σφοδρή θα είναι η σύγκρουση μεταξύ της τρόικα και του ΣΥΡΙΖΑ.
Εάν, ωστόσο, η κάλπη της Κυριακής αναδείξει νικητή τον Αντ. Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία, συνεχίζει ο ίδιος, η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από το ευρώ, καθώς το κόμμα της δεξιάς θα εφαρμόσει το μνημόνιο, ακολουθώντας τις επιταγές της τρόικα.
"Ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκρουστεί με την τρόικα και καταλήξει σε κάποιο συμβιβασμό, η κατάσταση για την Ελλάδα δεν μπορεί αυτόματα να καλυτερεύσει", υποστηρίζει επίσης.
Γιατί; Γιατί όπως τονίζει ο Elliott, η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο. "Η Ελλάδα δεν έχει ρευστό. Πολύ σύντομα τα ελληνικά ταμεία θα αδειάσουν", προειδοποιεί.
Η τρίτη πιθανότητα, κατά τον Elliott, είναι να υπάρξει και νέος - τρίτος - γύρος εκλογών - αν αποτύχουν όλες οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα, όπως ακριβώς συνέβη και στις 6 Μαϊου.
Σύμφωνα με τον Desmond Lachman, από το American Enterprise Institute, νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην έξοδο από το ευρώ την Ελλάδα.
"Εκτιμώ πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη σε 3-6 μήνες το πολύ", σχολιάζει ο ίδιος.
Aπό την πλευρά του ο Daniel Speckhard, από το Center on the United States and Europe, προειδοποιεί πως τυχόν επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα σήμαινε μια τεράστια καταστροφή.
Ο Speckhard, μάλιστα, χαρακτηρίζει άκρως ελπιδοφόρο το γεγονός πως η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.
"Οι Έλληνες έχουν στραφεί στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί συνιστά το κόμμα της αλλαγής, το κόμμα εκείνο που διαφέρει από τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια και την οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση", σχολιάζει ο Speckhard.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης