Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τρόικα:Απολύσεις σε ΔΕΚΟ εξετάζει η Κυβέρνηση - Απελευθερώνεται η ενέργεια - Η Ελλάδα πρέπει να βγει σωστά στις αγορές ... όχι γρήγορα

Τρόικα:Απολύσεις σε ΔΕΚΟ εξετάζει η Κυβέρνηση - Απελευθερώνεται η ενέργεια - Η Ελλάδα πρέπει να βγει σωστά στις αγορές ... όχι γρήγορα
(upd5)Απολύσεις προσωπικού στις ΔΕΚΟ εξετάζει η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε στη σημερινή της συνέντευξη η Τρόικα, για να συρρικνωθεί ο υπέρογκος δημόσιος τομέας. Επίσης, το μήνυμα που εξέπεμψε η Τρόικα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει σκοπό να βγει γρήγορα στις αγορές, αλλά να βγει σωστά στις αγορές. Μάλιστα, τονίστηκε ότι οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων θα συνεχιστούν κανονικά καθώς απορροφώνται από τις τράπεζες, οι οποίες εν συνεχεία τα χρησιμοποιούν ως εγγύηση στην εξασφάλιση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας. Επιπλέον ανοιχτό παρέμεινε το θέμα της φορολόγησης των μεγάλων εισοδημάτων και των περιουσιών και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, για την οποία όπως είπαν οι εμπειρογνώμονες της Τρόικας θα υπάρξουν ανακοινώσεις το Φθινόπωρο από την κυβέρνηση.
Για τα έσοδα, η Τρόικα επισήμανε ότι πρέπει να καλυφθεί το μέγεθος της υστέρησης,μέσω της συγκράτησης των δαπανών σε επιχορηγούμενες ΔΕΚΟ, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δημόσια Νοσοκομεία, ενώ το Φθινόπωρο θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την Κομισιον σχετικά με την ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος και του χρέους. Σ' αυτό το θέμα η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Eurostat. Σύμφωνα με την Τρόικα, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4% το 2010 και 2,5% το 2011. Αγκάθι για το πληθωρισμό αποτελούν οι έμμεσοι φόροι που εκτίναξαν τις τιμές των προϊόντων, ενώ οι εκτιμήσεις αναθεωρήθηκαν στο 4,75%.
Αν και ο επικεφαλής του τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα κ. Πολ Τόμσεν, επισήμανε ότι όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί στα τέλη Ιουνίου έχουν μέχρι τώρα υλοποιηθεί, ξεκαθάρισε όμως ότι βρισκόμαστε ακόμη σε μία μακρά πορεία πλήρους αποκατάστασης. Σε κάποια όμως σημεία η υιοθέτηση των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει το μνημόνιο έχει δρομολογηθεί ταχύτερα ακόμα και από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ότι σιγά-σιγά επανακτάται η αξιοπιστία της χώρας μας έναντι των αγορών, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής στις αγορές ομολόγων για το 2012.
Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η ουσιαστική μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, ενώ όπως τόνισαν άλλες μεταρρυθμίσεις που είναι προγραμματισμένες για να εφαρμοστούν σύντομα καλύπτουν τον τομέα των μεταφορών, καθώς και τον τομέα της ενέργειας.
Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης παραμένουν ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος. Η δυσκολία που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση αυτή, θα είναι στην αντίσταση από παγιωμένα συμφέροντα στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στην απορύθμιση, στην εφαρμογή της οδηγίας για τον τομέα των υπηρεσιών καθώς και στην εξάλειψη των εμποδίων για την ανάπτυξη του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου. Στο σημείο αυτό τα μέλη της τρόικας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στον τομέα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.
Σε επανειλημμένες ερωτήσεις σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν απολύσεις σε ΔΕΚΟ, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, στον ΟΣΕ, αλλά και θέματα που αφορούν τη ΔΕΗ, ο Πολ Τόμσον από το ΔΝΤ επισήμανε ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα για να καταθέσουμε τις εμπειρίες μας, να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις και βέλτιστες τακτικές που εφαρμόζονται σε διεθνές επίπεδο. Δεν δίνουμε οδηγίες και τις λύσεις προκρίνει η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε κατηγορηματικά ο Πολ Τόμσον, αναφέροντας χαρακτηριστικά μην πιστεύετε πάντα ότι γράφετε στον Τύπο.
Ερωτηθείς εάν μετά την αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα θα εγκριθεί η δεύτερη δόση του δανείου, είπε ότι αυτό έγκειται στους προϊσταμένους των οργανισμών που εκπροσωπούν αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα στην έγκριση της δόσης καθώς θα εντυπωσιαστούν από την πρόοδο, συνεκτιμώντας βέβαια τους κινδύνους που υπάρχουν.
Για την κατάσταση στον χρηματοοικονομικό τομέα επισημάνθηκε ότι υπήρξε μια μέση επιδείνωση στην επάρκεια κεφαλαίων γιατί, όπως αναμενόταν, αυξήθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.Τονίστηκε ότι το ταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας που θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία θα παράσχει ένα σημαντικό ανασταλτικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση δυνητικής κεφαλαιακής ανεπάρκειας και εξέφρασαν την άποψη ότι τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν δεσμευτεί για το ταμείο θεωρούνται επαρκή.
Η συνεχής και στενή παρακολούθηση του χρηματοοικονομικού τομέα θα είναι σημαντική για την επόμενη περίοδο, επισήμαναν.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιον, κ. Σέρβας Ντερόουζ, αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή πορεία των πολύ δύσκολων μεταρρυθμίσεων όπως είναι η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ επέστησε την προσοχή στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, καθώς αναμένουν συγκεκριμένη πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση μέσα στο Φθινόπωρο.
Ερωτηθείς τέλος για την εξυγίανση στον ΟΣΕ και για το ενδεχόμενο απώλειας θέσεων εργασίας τόνισαν ότι ο ΟΣΕ κοστίζει τεράστια ποσά στους Έλληνες πολίτες, καθώς ένα δισεκατομμύριο ευρώ προστίθεται κάθε χρόνο στο χρέος λόγω του ΟΣΕ, ενώ σε επίπεδο εξυπηρέτησης πελατείας του Οργανισμού βρίσκεται κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Το πως θα υλοποιηθεί η εξυγίανση του Οργανισμού θα το αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση. Εμείς περιμένουμε τις ανακοινώσεις, δήλωσαν χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και για τη ΔΕΗ επισημάνθηκε η σημασία της απελευθέρωσης της αγοράς και των τιμολογίων, τονίστηκε όμως ότι οι όποιες αποφάσεις ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr μετέδιδε:
Την υπόσχεση της κυβέρνησης ότι θα καλυφθεί η υστέρηση στα έσοδα, θα τρέξουν οι αποκρατικοποιήσεις και θα απελευθερωθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας απέσπασε η τρόικα στη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Φίλιππο Σαχινίδη.
Αυτή διήρκησε επτά ώρες με  τους επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σερβάς Ντερούζ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κλάους Μαζούχ να συμφωνούν με την ελληνική πλευρά για την προώθηση 18 διαρθρωτικών μέτρων μέχρι τέλος του έτους .
Η πρώτη απολογιστική έκθεση της τρόικας ανάβει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 9 δις. ευρώ (6,5 δις. από ΕΕ και 2,5 δις. από ΔΝΤ), ενώ η υλοποίηση των 18 δεσμεύσεων ως προς τα διαρθρωτικά μέτρα θα ανοίξει και την τρίτη δόση άλλων 9 δις. ευρώ του δανείου.
Οι αστερίσκοι της τρόικας, η οποία σήμερα δίνει συνέντευξη Τύπου συνιστώντας πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία απολύτως χαλάρωση, εντοπίζονται σε δυο τομείς:
1. Έσοδα. Η υστέρηση των φορολογικών εσόδων τείνει να εξελιχθεί στο μεγάλο αγκάθι, το οποίο για την ώρα μπαίνει στο περιθώριο, καθώς υπάρχει η μεγάλη αβάντα από τη μείωση του ελλείμματος κατά 46% στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Τα έσοδα εκτιμάται ότι θα καλυφθούν από την αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, την είσπραξη των φόρων στα ακίνητα (ΕΤΑΚ 2009 και ΦΜΑΠ 2010) και την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων μέσω των διασταυρώσεων φορολογικών στοιχείων. Ενώ μεγάλο βάρος δείχνουν στην αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης και δη της λειτουργία των εφοριών, καθώς και στη λειτουργία της μονάδας είσπραξης οφειλών.
2. Γενική κυβέρνηση. Μπορεί η κεντρική κυβέρνηση να συρρικνώθηκε σημαντικά από πλευράς εσόδων, με το μαξιλάρι από τις δαπάνες να φθάνει στα 3,97 δις., και κυρίως λόγω περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, αλλά η κατάσταση δεν είναι ελέγξιμη σε Νοσοκομεία, ΔΕΚΟ, Ταμεία και ΟΤΑ. Για αυτό και η τρόικα εστιάζει στην ανάγκη διαφάνειας και πλήρους εικόνας για τα λογιστήρια των εν λόγω προβληματικών φορέων. Τα αποτελέσματα, πάντως, θα τα δουν από του χρόνου, καθώς τώρα στήνονται οι μηχανισμοί, όπως ο νόμος περί δημοσιονομικής ευθύνης.
Η τρόικα πιέζει ως προς την υλοποίηση των διαρθρωτικών μέτρων, αφήνοντας περιθώριο χρόνου ακόμα και στην περίπτωση της ΔΕΗ, μπροστά στις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλεί η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Η επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων είναι ένα από τα άμεσα ζητούμενα της τρόικας, ώστε να καταστεί εφικτή η άντληση των 3 δις. ευρώ μέχρι το 2012.
Στο επόμενο ταξίδι της στην Αθήνα, μέσα στον Οκτώβρη, η τρόικα θα αναμένει να δει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, στο οποίο θα αποτυπώνονται μέτρα 9,65 δις. ευρώ ή 4,3% του ΑΕΠ από φορολόγηση (αυθαίρετα, ημιυπαίθριοι, φόρο πολυτελείας, λογιστικό προσδιορισμό εισοδημάτων, τυχερά παιχνίδια, έκτακτη εισφορά επιχειρήσεων, μετάταξη συντελεστών ΦΠΑ, πράσινα τέλη, τεκμήρια, αύξηση αντικειμενικών αξιών, φορολογία αμοιβών σε είδος) και μείωση δαπανών (ενδιάμεση κατανάλωση, ενιαίο σύστημα πληρωμών, πάγωμα συντάξεων, Καλλικράτης, εισφορά υψηλών συντάξεων, μείωση δημοσίων επενδύσεων).

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης