Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Διγλωσσία στο Βερολίνο για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των όρων του Μνημονίου - Παράθυρο ανοίγει το Spiegel για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά.. Όχι από Schaeuble που δεν θεωρεί υπερβολικό το πρόγραμμα της Ελλάδας

Διγλωσσία στο Βερολίνο για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των όρων του Μνημονίου - Παράθυρο ανοίγει το Spiegel για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά..  Όχι από Schaeuble που δεν θεωρεί υπερβολικό το πρόγραμμα της Ελλάδας
(upd2)Με δύο γλώσσες φέρεται να μιλά το Βερολίνο για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των όρων του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις των Γερμανών αξιωματούχων πως το ελληνικό πρόγραμμα δεν πρόκειται να αλλάξει, ούτε να χαλαρώσει, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel άλλα λέει...
Κατά το Spiegel, οι συζητήσεις στο Βερολίνο για το ελληνικό Μνημόνιο έχουν ενταθεί, ενώ όπως αποκαλύπτει το περιοδικό, αυξάνεται ο αριθμός των Γερμανών βουλευτών που τάσσονται υπέρ της χαλάρωσης ορισμένων εκ των επαχθών όρων του ελληνικού προγράμματος.
"Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, κατατίθενται σοβαρές προτάσεις για χαλάρωση των όρων του Μνημονίου", σχολιάζει το περιοδικό.
Μάλιστα, το Spiegel, επικαλείται πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Guido Westerwelle, κατά την οποία τόνισε πως αν και δεν υπάρχει περίπτωση να σημειωθούν σημαντικές αλλαγές στο ελληνικό Μνημόνιο, δεν είναι κακό να συζητηθεί το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα.
Ως τίποτε άλλο ''παρά μόνο εικασίες'' χαρακτήρισε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ τα περί επιμήκυνσης του χρόνου προσαρμογής του ελληνικού μνημονίου. Εκτιμά ότι η χώρα θα ωφεληθεί μακροπρόθεσμα από την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, ενώ τόνισε ότι το Βερολίνο θα περιμένει την αξιολόγηση της τρόικας προτού λάβει οποιαδήποτε απόφαση.
"Το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι πολύ βαρύ για τη χώρα'', υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε. Εκπρόσωπος μάλιστα του υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζει ότι η κοινώς αποδεκτή στάση στην Ευρώπη είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων.
''Το κλειδί για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα είναι το να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις'', τονίζει και ο κεντρικός τραπεζίτης Γ. Βάιντμαν.
''Εάν η τρόικα αποφασίσει ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί, επαφίεται στην Ελλάδα να το φέρει ξανά ''σε τροχιά'', τονίζει ο επικεφαλής της Bundesbank.
Το αποτέλεσμα των εκλογών προκάλεσε ανακούφιση, αλλά η ζωή συνεχίζεται και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τα επόμενα βήματα, υποστηρίζει  κι από την πλευρά του ο Μ. Κέμερ, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ως μια ενδιάμεση νίκη στο δρόμο προς την ανάκαμψη της οικονομίας της θεωρεί ο Κέμερ το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι μια σταθερή και βιώσιμη κυβέρνηση θα καταβάλει σοβαρές προσπάθειες υλοποίησης του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Η Ελλάδα έχασε πολύ χρόνο με τις εκλογές και τώρα καλείται να τον καλύψει με απολύτως συγκεκριμένα βήματα, όπως σταθεροποίηση των δημοσιονομικών, μεταρρύθμιση του κρατικού μηχανισμού και ιδιωτικοποιήσεις, σχολιάζει η Deutsche Welle. Σύμφωνα με τον Κέμερ, αποτελεί πρόβλημα ότι στην κυβέρνηση συμμετέχουν κόμματα που έφεραν τη χώρα σε αυτήν την καταστροφή. «Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα, λέει, «ότι τα δύο μεγάλα κόμματα είναι σε μεγάλο βαθμό συνυπεύθυνα για την κρίση. Αλλά είναι μεγάλα κόμματα και οι άνθρωποι που είναι στην εξουσία δίνουν την εντύπωση λογικών ανθρώπων. Δεν υπάρχει εναλλακτική. Είναι σημαντικό να αναζητήσει κανείς το διάλογο μαζί τους. Υπάρχει βέβαια και το θέμα να κρατήσουν το γόητρό τους απέναντι στους ψηφοφόρους».
Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες παραχωρήσεις στο αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης, όχι όμως ουσιώδεις. «Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει στοιχεία κάποιας ευελιξίας, όπως χρονική επιμήκυνση, αλλά όχι βασικά σημεία του δημοσιονομικού συμφώνου», υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος.
Ο ίδιος συστήνει να μη χαθεί άλλος χρόνος, επισημαίνοντας την ανάγκη του προγράμματος λιτότητας. «Δε χρειάζεται να το υλοποιήσει για τα μάτια της Ε.Ε. αλλά για την ίδια, την οικονομία της, την κινητοποίηση των δικών της δυνάμεων. Κανείς δεν θα κρατήσει πεισματική στάση, θα υπάρξει διάλογος, αλλά πολλά περιθώρια για επιμήκυνση ή άλλου είδους ευελιξία δε βλέπω», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σημαντικό για τον Κέμερ είναι να βγει η χώρα από την ακινησία λόγω της πολιτικής κατάστασης, καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να στείλει το καθαρό μήνυμα προς την Ε.Ε, ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις και μόνο τότε μπορεί να αρχίσει ο διάλογος για όλα τα άλλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης