Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Lagarde (ΔΝΤ): Όχι στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου - Juncker: Θα υπάρξει επικαιροποίηση με τη συνεργασία τρόικας - Ελλάδας - Τη Δευτέρα το κλιμάκιο της τριμερούς στην Αθήνα - Πριν τα τέλη Ιουνίου η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

Lagarde (ΔΝΤ): Όχι στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου - Juncker: Θα υπάρξει επικαιροποίηση με τη συνεργασία τρόικας - Ελλάδας - Τη Δευτέρα το κλιμάκιο της τριμερούς στην Αθήνα - Πριν τα τέλη Ιουνίου η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ
(upd12)Κλείνει κάθε παράθυρο για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου C. Lagarde, δηλώνοντας εμφατικά πως... κανείς δεν μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας.
Στο μεταξύ, ωστόσο, την αναθεώρηση - επικαιροποίηση του μνημονίου της Ελλάδας, μέσω της συνεργασίας τρόικα - ελληνικής πλευράς, γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. C. Juncker, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Όπως ανακοίνωσε, τη Δευτέρα καταφθάνει στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικα για την πρώτη επαφή με τη νέα κυβέρνηση, ώστε να ακολουθήσει η πορεία αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που είχε παρακρατηθεί από την προηγούμενη δόση θα πραγματοποιηθεί πριν τα τέλη Ιουνίου.
"Η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους εταίρους της πως επιθυμεί την παραμονή της στο ευρώ", δήλωσε μεταξύ άλλων ο Juncker.
Παράλληλα, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup προσδοκά στην εφαρμογή του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM), το πιθανότερο στις 9 Ιουλίου.
Η Lagarde κατέστησε επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας μιας πραγματικής οικονομικής και τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη, ήτοι μιας ένωσης που θα βασίζεται μεταξύ άλλων στην αυξημένη εποπτεία των τραπεζών και στη σύσταση ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων.
Εστιάζοντας στην ΕΚΤ, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε πως η κεντρική τράπεζα έχει περιθώρια για χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, ενώ απηύθυνε έκκληση η ΕΚΤ να συνεχίζει να στηρίζει με ρευστότητα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα η Lagarde τάχθηκε υπέρ της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών από τους μηχανισμούς EFSF και ESM.

Επί της αρχής συμφωνία για την ανακεφαλαιποίηση των ισπανικών τραπεζών μέσω EFSF - Από 16 έως 25 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές τους ανάγκες στο βασικό σενάριο - Από 51 έως 62 δισ. στο ακραίο σενάριο

Σε συμφωνία επί της αρχής για τη χρήση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF) για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών κατέληξε το Eurogroup.
Τη σκυτάλη θα αναλάβει στη συνέχεια, όταν τεθεί σε εφαρμογή, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESM).
Περιμένουμε άμεσα το επίσημο αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης, δήλωσε ο Juncker.
"Ο ΕFSF θα είναι έτοιμος να στηρίξει άμεσα και με μεγάλα ποσά την Ισπανία", τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του EFSF, Κ. Regling.
Aπό 16 έως 25 δισ. ευρώ ανέρχονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των ισπανικών τραπεζών, υπό το βασικό σενάριο, ενώ υπό το δυσμενές σενάριο οι κεφαλαιακές ανάγκες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ισπανίας μπορούν να φτάσουν ακόμη και στο εύρος των 51-62 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των λογιστικών ελέγχων που διεξήγαγαν οι εταιρείες Roland Berger (Γερμανία) και Oliver Wyman (ΗΠΑ) για την κατάσταση του ισπανικού τραπεζικού κλάδου.
Όπως δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Luis De Guidos, προσερχόμενος στο Eurogroup "το αίτημα για την επίσημη βοήθεια θα γίνει τις επόμενες ημέρες". "Είναι απλώς κάτι τυπικό. Σήμερα είμαστε εδώ για να εξηγήσουμε την κατάσταση του ισπανικού τραπεζικού τομέα", πρόσθεσε.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:


Για τον Αύγουστο μετατίθενται οι αποφάσεις για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου - Δεν αναμένεται άμεσα το πράσινο φως για 2ετή παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά σταδιακές αναπροσαρμογές των μέτρων σε συνάρτηση με την ύφεση

Προς τα τέλη του καλοκαιριού, τον Αύγουστο, μετατίθενται οι αποφάσεις των Ευρωπαίων για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν από Ευρωπαίους αξιωματούχους, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup.
Kατά τις πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι δεν αναμένεται να ανάψουν... ελαφρά τη καρδία το πράσινο φως για 2ετή παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά αντίθετα θα εμφανίζονται ανοιχτοί στο ενδεχόμενο αναπροσαρμογών των μέτρων που απαιτούνται, σε άμεση συνάρτηση με την πορεία της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.
Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κρίνεται η εκταμίευση προς την Αθήνα του 1 δισ. ευρώ που είχε παρακρατηθεί  από την προηγούμενη δόση. Οι αυστηρές διαθέσεις των Ευρωπαίων έναντι της Αθήνας έχουν ήδη γίνει γνωστές, με τους Ευρωπαίους να ζητούν από την Αθήνα να κερδίσει άμεσα το χαμένο έδαφος.

Oι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Γερμανός υπουργός W. Schaeuble κληθείς να σχολιάσει το μείζον ζήτημα των τελευταίων ημερών - ήτοι αν πρέπει ή όχι να επιτραπεί η αγορά κρατικών ομολόγων από τους μηχανισμούς διάσωσης - τόνισε: Είναι ήδη γνωστό πως οι μηχανισμοί διάσωσης μπορούν να αγοράζουν ομόλογα.
"Οι προτάσεις για μέτρα ανάσχεσης της κρίσης δεν ήταν πάντα υποστηρικτικές", έσπευσε να σχολιάσει.
Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, P. Moscovici διέψευσε πως είναι υποψήφιος για την ανάληψη της προεδρίας του Eurogroup. Aναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Γάλλος υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού, εκ μέρους της Ελλάδας, των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των Ευρωπαίων εταίρων. Παράλληλα, τόνισε πως η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει προσοχή της στον ελληνικό λαό.
"Δεν τίθεται θέμα χαλάρωσης των όρων του ελληνικού μνημονίου", σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, J. Kees De Jager.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση της υπουργού Οικονομικών της Φινλανδίας J. Urpilainen που "δεν θεωρεί καλή ιδέα την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα".

Κρίνεται η εκταμίευση του 1 δισ. που είχε παρακρατηθεί από την προηγούμενη δόση

Όπως επιβεβαιώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, το Eurogroup της Πέμπτης αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την καταβολή του 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως έχει ήδη αναφέρει το www.bankingnews.gr, η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ χαρακτηρίζεται... δώρον άδωρον, αφού θα χρησιμοποιηθεί σχεδόν αποκλειστικά για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη διεύρυνση του EFSF.
Να σημειωθεί πως τον περασμένο Μάιο ο EFSF είχε εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης ύψους 5,2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, από τα οποία ωστόσο παρακράτησε 1 δισ. ευρώ.

Εντός των ερχόμενων ημερών θα επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα για την αναθεώρηση της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. M. Barroso.

Υπενθυμίζεται πως από τις 14/6 το www.bankingnews.gr ανέφερε:
"Πάρε - δώσε" το 1 δισ. ευρώ της οφειλής της Τρόικας από τη δόση του Ιουνίου - Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει ανάλογο ποσό για τη διεύρυνση του EFSF - Στο ΥΠΟΙΚ εύχονται να πάνε καλά τα έσοδα - 600 εκατ. στα ταμεία από ληξιπρόθεσμα
Δώρον – άδωρον για τις αυξημένες ταμειακές ανάγκες του προϋπολογισμού είναι η καταβολή του 1 δισ. ευρώ που χρωστά η Τρόικα στην χώρα μας από την δόση του Ιουνίου.
Ακόμη και να τα έπαιρνε σήμερα η Αθήνα αυτά τα λεφτά θα έπρεπε να τα δώσει αμέσως για τη διεύρυνση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) που στην παρούσα φάση κρίνονται πολύτιμοι για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Η συνεισφορά της Ελλάδας ως προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που σύντομα θα αντικατασταθεί από τον μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ανέρχεται κοντά στα 950 εκατ. ευρώ με 1 δις. ευρώ.
Το ποσό αυτό θα πρέπει να το καταβάλλει αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές η Αθήνα, αφού ο νέος μηχανισμός που εκτιμάται ότι θα καθησυχάσει τις αγορές θα τεθεί σε λειτουργία πιθανότατα από τις 9 Ιουλίου του 2012.
Ο νέος μόνιμος μηχανισμός θα ξεκινήσει με μία δύναμη πυρός 500 δις. ευρώ ενώ στον λογαριασμό του θα περάσουν και άλλα 250 δις. ευρώ που θα «μεταγγιστούν» από τον προσωρινό μηχανισμό EFSF.
Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα από την στιγμή που θα πρέπει να καλύψει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις θα πρέπει ταυτόχρονα να ξεχάσει το ποσό του 1 δις. ευρώ που περίμενε από την Τρόικα.
Πρόκειται για δόση του Ιουνίου την οποία είχαν εγκρίνει οι ξένοι πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου και αφορούσε σε μέτρα που είχαν ήδη ληφθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου.
Αν και η δόση ήταν ύψους 5,2 δισ. ευρώ, τελικώς η τρόικα έκρινε ότι πρέπει να δοθούν μόνο τα 4,2 δισ. ευρώ, έπειτα από τις αντιρρήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (Γερμανίας, Φινλανδίας, Ολλανδίας και Αυστρίας), που ζητούσαν ακόμα και το «πάγωμα» της δόσης.
Το 1 δις. ευρώ θα το έπαιρνε εν ευθέτω χρόνο η Ελλάδα, αφού οι πολιτικές εξελίξεις έθεσαν την χώρα σε κατάσταση «ομηρίας» μπλοκάροντας την χρηματοδότηση από τον μηχανισμό που στήθηκε για την χώρα μας.
Στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπολογίζουν το μερίδιο αυτής της δόσης και εύχονται να πάνε καλά τα φορολογικά έσοδα και μην αυξηθούν περαιτέρω οι ανάγκες των Ασφαλιστικών Ταμείων. Κάτι που μείωνε δραστικά τα διαθέσιμα του Δημοσίου που επαρκούν μέχρι τις 18 με 19 Ιουλίου.
Το ποσό των ταμειακών διαθεσίμων ανέρχεται αυτή την στιγμή στο ύψος των 1,8 με 1,9 δις. ευρώ.
Ο προϋπολογισμός βαδίζει σε «τεντωμένο σχοινί» και η Ελλάδα για ακόμα μία φορά κινείται οριακά και για το λόγο αυτό θα πρέπει αμέσως μετά τις εκλογές της 17η Ιουνίου να υπάρξει κυβέρνηση ικανή να διαπραγματευτεί με την Τρόικα έτσι ώστε να μην ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στη χώρα και την οικονομία.
Για την ώρα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που καταφθάνουν από το μέτωπο των ληξιπρόθεσμων χρεών. Από τον Φεβρουάριο που μπήκε σαν όρος στο Μνημόνιο ο στόχος για είσπραξη 2 δισ. ευρώ ετησίως από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, μέχρι τον Μάιο είχαν εισπραχθεί σχεδόν 600 εκατ. (60% επί του στόχου εξαμήνου).
Φαίνεται πως η γενικότερη κινητοποίηση που υπάρχει για τα ληξιπρόθεσμα έχει βγάλει από την «ύπνωση» τον εισπρακτικό μηχανισμό και έως το τέλος Ιουνίου μπορεί να έχουν εισπραχθεί700 εκατ. ευρώ ή και περισσότερα από όσους χρωστάνε και δεν πληρώνουν φόρους στην Εφορία.
Στην αύξηση των εισπράξεων συνέβαλαν και οι πιέσεις σε συγκεκριμένες εφορίες που άσκησε εκ νέου ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης