Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Άνευρη η κυβέρνηση - Αυτή η υπουργική ομάδα θα διαπραγματευτεί το Μνημόνιο; - Σαμαράς: Θα κάνουμε τα πάντα για να σωθεί η Ελλάδα - Μείωση 30% στους μισθούς των υπουργών - Θα τεθεί θέμα 2ετούς παράτασης του πλάνου προσαρμογής

Άνευρη η κυβέρνηση - Αυτή η υπουργική ομάδα θα διαπραγματευτεί το Μνημόνιο; - Σαμαράς: Θα κάνουμε τα πάντα για να σωθεί η Ελλάδα - Μείωση 30% στους μισθούς των υπουργών - Θα τεθεί  θέμα 2ετούς παράτασης του πλάνου προσαρμογής
(upd10)Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει περίοδο χάριτος. Βασικός της στόχος είναι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση, δήλωσε κατά την εισήγησή του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Αντ. Σαμαράς.
Η κυβέρνηση αυτή θα κάνει τα πάντα για να σώσει την Ελλάδα, τόνισε ο κ. Σαμαράς, ενώ απευθυνόμενος προς τους υπουργούς του, τόνισε πως η λέξη αποτελεσματικότητα είναι η κρισιμότερη για αυτή την κυβέρνηση.
Μάλιστα, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση ευθύνης, ανακοίνωσε μείωση των μισθών του υπουργικού συμβουλίου κατά 30%.
"Σήμερα είναι μια νέα μέρα για τον τόπο. Η Ελλάδα αποκτά κυβέρνηση με διακομματική σύνθεση. Είναι μια κυβέρνηση με πλήρεις αρμοδιότητες και χρονική θητεία όπως ορίζει το σύνταγμα", δήλωσε ο κ. Σαμαράς για να επαναλάβει πως "Στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση, ώστε να πιάσουν τόπο οι θυσίες του λαού".
"Πως θα το πετύχουμε αυτό; Λέγοντας την αλήθεια στο λαό", πρόσθεσε ο νέος πρωθυπουργός.
Η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση ευθύνης. Έρχονται μεγάλες αλλαγές από την πρώτη μέρα, ανέφερε ο κ. Σαμαράς για να εξηγήσει:
- Πρώτον, κόβεται ο μισθός των μελών του υπουργικού συμβουλίου κατά 30%.
- Δεύτερον, να μειωθούν στο απολύτως απαραίτητο τα αυτοκίνητα μετακίνησης.
"'Οχι κάθε μέρα στα κανάλια. Θα έρθω στα υπουργεία όλων σας και θα φτιάξω ένα στοχοδιάγραμμα. Θα υπάρξει παρακολούθηση", σημείωσε επίσης.

Άνευρη η νέα κυβέρνηση - Θα σώσει τη χώρα αυτή η υπουργική ομάδα


Η κυβέρνηση... σωτηρίας σχηματίστηκε αριθμώντας 40 μέλη. Το μόρφωμα όμως της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ μόνο ισχυρή εθνική διαπραγματευτική ομάδα δεν θυμίζει, όπως απαιτούν οι περιστάσεις και οι ανάγκες της καταρρέουσας ελληνικής οικονομίας. Τα ονόματα που περιλαμβάνονται στην κυβέρνηση Σαμαρά μόνο ειδικό βάρος δεν έχουν για να βρεθούν αντιμέτωπα με τις απαιτήσεις τόσο της οικονομίας που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, όσο και των ξένων δανειστών που περιμένουν να τελειώσουν όλες αυτές οι εξελίξεις - παρωδία για να μας προσγειώσουν στην πραγματικότητα.
Η νέα πολιτική ηγεσία βρίσκεται μπροστά στη μεγάλη πρόκληση: Θα κατορθώσει να επιτύχει την επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων του Μνημονίου ή θα οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία; Θα επιτύχει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας ή θα χάσει την τελευταία ιστορική ευκαιρία για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση; Όπως όλα δείχνουν η Γερμανία θα είναι και πάλι αυτή που θα αποφασίσει το μέλλον της χώρας μας.
Μέχρι τώρα η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου επικεντρώνεται στην 2ετή παράταση του πλάνου προσαρμογής που αυτό σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση 14-16 δις ευρώ για τους ευρωπαίους προς την Ελλάδα.
Ωστόσο αν η προσπάθεια δεν επικεντρωθεί στην ανάπτυξη, το βέβαιο είναι ότι και αυτό το πείραμα θα αποτύχει.
Οι πρώτες αντιδράσεις για το κυβερνητικό σχήμα δεν είν αι ενθαρρυντικές, θεωρείται άνευρο σχήμα ενώ εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσο μπορεί να σηκώσει το βάρος της αποτροπής της χρεοκοπίας της χώρας.
Όλο το βάρος φαίνεται να πέφτει στον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος έχει επιδείξει αποφασιστικότητα μεν αλλά μόνος του ο Καπετάνιος δεν μπορεί να πλοηγήσει ένα καράβι εν μέσω τρικυμίας.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ενώ σε λίγη ώρα από τώρα, στις 20:00, η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης είναι η εξής:

Πρωθυπουργός: Αντώνης Σαμαράς

1) Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Υπουργός: Αντώνης Μανιτάκης

Υφυπουργός: Βολουδάκης Μανούσος

2) Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός: Ευριπίδης Στυλιανίδης

Αναπληρωτής υπουργός: Αθανασίου Χαράλαμπος

3) Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός: Βασίλης Ράπανος

Αναπληρωτές υπουργοί: Χρήστος Σταϊκούρας

Υφυπουργός με αρμοδιότητα τις δαπάνες: Γιώργος Μαυραγάνης

4) Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος

Υφυπουργός: Κούρκουλας Δημήτριος

5) Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Πάνος Παναγιωτόπουλος

Αναπληρωτής Υπουργός: Καράμπελας Παναγιώτης

Υφυπουργός: Ελευσινιώτης Δημήτρης

6) Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών

Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης

Υφυπουργοί: Θανάσης Σκορδάς, Σταύρος Καλογιάννης, Νότης Μηταράκης

7) Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Υπουργός: Ευάγγελος Λιβιεράτος

Αναπληρωτής υπουργός: Σταύρος Καλαφάτης

Υφυπουργός: Παπαγεωργίου Ασημάκης

8) Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Υπουργός: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος

Αναπληρωτής υπουργός: Κώστας Τζαβάρας

Υφυπουργοί: Γρηγόρης Τσάλτας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου

9) Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Υπουργός: Γιάννης Βρούτσης

Υφυπουργός: Νίκος Νικολόπουλος

10) Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Υπουργός: Ανδρέας Λυκουρέντζος

Υφυπουργός: Μάριος Σαλμάς

Υφυπουργός: Σκοπούλη Φωτεινή

11) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός: Αθανάσιος Τσαυτάρης

Υφυπουργός: Μάξιμος Χαρακόπουλος

12) Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υπουργός: Αντώνης Ρουπακιώτης

Υφυπουργός: Κώστας Καραγκούνης

13) Υπουργείο Τουρισμού

Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη

14) Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Υπουργός: Κώστας Μουσουρούλης

Υφυπουργός: Γιώργος Βερνίκος

15) Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη


Υπουργός: Νίκος Δένδιας

16) Υπουργείο Επικρατείας

Υπουργός: Δημήτρης Σταμάτης

17) Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

Υπουργός: Θεόδωρος Καράογλου

Πρόεδρος της Βουλής

Προτείνεται ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Κυβερνητικός εκπρόσωπος

Σίμος Κεδίκογλου

Διακήρυξη κυβέρνησης εθνικής ευθύνης

Η κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης που δημιουργείται με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.
Στόχος επίσης είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες για να βγει οριστικά η χώρα από την κρίση, καθώς κι από την ανάγκη εξάρτησης από δανειακές συμβάσεις στο μέλλον.
Η νέα κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης θα είναι μικρότερη, με προοπτική να μειωθεί ακόμα περισσότερο, λειτουργική και επιτελικού χαρακτήρα.
Δεν θα αποτελείται από «φέουδα» κομματικών επιρροών, θα λειτουργεί ενιαία, θα στηρίζεται στη διαφάνεια, στις προγραμματικές συμφωνίες των κομμάτων που την στηρίζουν και στη στελέχωση όλου του διοικητικού μηχανισμού με αξιοκρατικά κριτήρια.
Επίσης, θα στηρίζεται στην ευελιξία, ώστε επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να υπάρξουν να μην αναστέλλουν ούτε το έργο της ούτε τη συναίνεση που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση του έργου της.
Τέλος, με πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης και του Προεδρείου της Βουλής, θα αλλάξει ο Κανονισμός Λειτουργίας της, ώστε να προσαρμοστεί η άσκηση νομοθετικού έργου και ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος στις νέες συνθήκες των κυβερνήσεων συνεργασίας. Έτσι θα αναβαθμιστεί και ο ρόλος του Κοινοβουλίου.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη
- Συμφωνία για την ανάγκη παράτασης κατά 2 έτη για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων

Ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, με στόχο την προετοιμασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης συνεργασίας.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη για παράταση κατά 2 έτη, ήτοι έως το 2016, της προθεσμίας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας.
"Είμαι ικανοποιημένος, προχωράμε", δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο Φ. Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, ενώ οι πιέσεις από Βερολίνο, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον εντείνονται. Η Ελλάδα καλείται να εμφανιστεί στο Eurogroup, αλλά και στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής το διήμερο 28-29 Ιουνίου με ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά που θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους Έλληνες πολίτες. Θα κατορθώσει η νέα κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα;
Το μεγάλο όπλο της νέας κυβέρνησης είναι η αξιωματική αντιπολίτευση.
Η νέα κυβέρνηση μπορεί να θέσει ένα ξεκάθαρο δίλημμα στην Γερμανία και στους θεσμικούς παράγοντες της Τρόικα ή στηρίζεται την Ελλάδα ή αναλαμβάνει την εξουσία η Αριστερά και η χώρα χρεοκοπεί με ανυπολόγιστες συνέπειες για το ευρώ και την συνοχή της ευρωζώνης.
Η νέα κυβέρνηση όμως θα πρέπει να επιδείξει έργο, τέτοιο που να πείσει την κοινωνία και να αυξηθούν τα κοινωνικά ερείσματα.
Ήδη άλλωστε έχει εγκατασταθεί από χτες στο πρωθυπουργικό γραφείο ο βασικός πυρήνας των συνεργατών του Αντ. Σαμαρά. Διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου αναλαμβάνει ο μέχρι χθες διευθυντής του γραφείου προέδρου στη Λεωφόρο Συγγρού, Κώστας Μπούρας, ενώ διευθυντής του γραφείου Τύπου ορίζεται ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Μουρούτης, επίσης εξ απορρήτων συνεργάτης του κ. Σαμαρά.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θα εδρεύει και ο πολιτικός σύμβουλος του κ. Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει ευρύτερους ρόλους στο κυβερνητικό σχήμα ως υπουργός Επικρατείας, ενώ στην ομάδα του Μαξίμου θα προστεθούν και οι νέοι βουλευτές Επικρατείας, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Γιάννης Μιχελάκης, διατηρώντας ουσιαστικά τον ρόλο βασικών συμβούλων του κ. Σαμαρά.
Στο νέο πρωθυπουργικό επιτελείο προστίθεται ως οικονομικός σύμβουλος ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, καθηγητής Γιάννης Μουρμούρας, ο διαχρονικός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, δικηγόρος Διονύσης Καραχάλιος, γραμματέας στη Συγγρού για τις σχέσεις κόμματος - κοινωνίας, καθώς και ο υπεύθυνος για την ηλεκτρονική δικτύωση του κόμματος, Δημήτρης Πτωχός, ο οποίος θα διαχειριστεί τη μηχανοργάνωση και τη διαδικτυακή εικόνα του Μαξίμου.
Η βασική στρατηγική πρέπει να είναι η ανάπτυξη. Αν υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας αν πάρει εμπρός η οικονομία θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα αρχίσουν οι δυσβάσταχτοι φόροι να μειώνονται.
Η νέα κυβέρνηση ή θα δείξει θετικά δείγματα γραφής ή θα αποτύχει.
Κλειδί για την πορεία της κυβέρνησης θα είναι η Γερμανία και το κατά πόσο είναι διατεθειμένη να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο. Εκεί θα κριθεί η τύχη της χώρας και η τύχη της νέας κυβέρνησης Σαμαρά.

Νέα συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων το πρωί της Πέμπτης

Νέα - τρίτη - συνάντηση των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αποφασίστηκε για το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή με τη συμμετοχή των Ευ. Μεϊμαράκη και Χρ. Λαζαρίδη από τη ΝΔ, των Κ. Σκανδαλίδη και Στ. Αγγελούδη από το ΠΑΣΟΚ και των Δ. Χατζησωκράτη και Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής - δεύτερης - συνάντησής τους, οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση κατέληξαν σε συμφωνία επί ενός κειμένου αρχών, το οποίο διαβίβασαν στον κ. Σαμαρά, στον κ. Βενιζέλο και στον κ. Κουβέλη για έγκριση, επισφραγίζοντας έτσι την πολιτική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Τα περισσότερα κεφάλαια, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κλείσει ωστόσο παραμένουν ανοικτά ακόμη τα κεφάλαια της εξωτερικής πολιτικής και του θεσμικού πλαισίου του πολιτικού συστήματος τα οποία θα συζητηθούν αύριο.
Με την εξειδίκευση και αυτών των κεφαλαίων αναμένεται να ολοκληρωθεί το προγραμματικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα διατυπωθούν οι προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου

Στο 100% της Επικράτειας
Νέα Δημοκρατία 29,66% 129έδρες
ΣΥΡΙΖΑ 26,89% 71 έδρες
ΠΑΣΟΚ 12,28% 33 έδρες
Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,51% 20 έδρες
Χρυσή Αυγή 6,92% 18 έδρες
Δημ.Αρ. 6,26% 17 εδρες
ΚΚΕ 4,5% 12 έδρες
Εκτός Βουλής κόμματα 5,98%


Τα ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές της 6ης Μαΐου

Εκλογές 6ης Μαΐου
Νέα Δημοκρατία 18,85%
ΣΥΡΙΖΑ 16,78%
ΠΑΣΟΚ 13,18%
Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,60%
ΚΚΕ 8,48%
Χρυσή Αυγή
6,97%
Δημ.Αρ. 6,11%
Δημιουργία Ξανά - Δράση 2,15%
ΛΑΟΣ 2,90%
Οικ. Πράσινοι 2,93%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,19%


Graphic


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης