Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ράπανος: Έχω γνώση των δημόσιων οικονομικών - Θα υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη συλλογή φόρων και τη φοροδιαφυγή

Ράπανος: Έχω γνώση των δημόσιων οικονομικών - Θα υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη συλλογή φόρων και τη φοροδιαφυγή
"Γνωρίζω τα δημόσια οικονομικά". Αυτό δήλωσε ο νέος υπουργός οικονομικών της χώρας, κ. Βασίλης Ράπανος στους Financial Times, ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια του και την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. «Μετά από 30 χρόνια εργασίας στα ελληνικά δημόσια οικονομικά,  νομίζω ότι έχω πλέον μια αρκετά καλή γνώση τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, κ. Αντώνης Σαμαράς έβαλε στη θέση του Υπουργού Οικονομικών έναν τραπεζίτη, ο οποίο όμως είναι εξειδικευμένος στα δημόσια οικονομικά. Κατά τη διάρκεια της μακράς σταδιοδρομίας του σε δημόσιες υπηρεσίες, ο κ. Ράπανος ήταν επικεφαλής σημαντικών think-tank, ενώ εργαζόταν σε δημόσια οικονομικά και θεσμικά όργανα, και διδάσκει στο πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η πρώτη του εμπειρία από τη διαχείριση ευρωπαϊκών θεμάτων ήρθε το 2000 όταν ανέλαβε εκπρόσωπος της Ελλάδας στη νομισματική επιτροπή της ΕΕ στο πλαίσιο της πορείας της Ελλάδας μέχρι την είσοδο στο ευρώ. Παράλληλα υπηρέτησε ως επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων που συνέβαλε στη διατήρηση σταθερών ρυθμών ανάπτυξης άνω του 4% το χρόνο και τη σταθερή αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Το 2009 ο κ. Ράπανος διορίστηκε πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας ενώ έχει εργαστεί επίσης για δύο από τις μεγαλύτερες δημόσιες επιχειρήσεις της χώρας.
Η εφημερίδα, αναφέρθηκε στο παρελθόν του νέου Υπουργού, επισημαίνοντας ότι συμμετείχε σε ομάδα αντίστασης που πραγματοποιούσε βομβιστικές επιθέσεις εναντίον της χούντας. Για τη συμμετοχή του αυτή, καταδικάστηκε από στρατιωτικό δικαστήριο σε τετραετή κάθειρξη. Στη φυλακή, ο κ. Ράπανος συναντήθηκε με τον μέντορα του. Τον Σάκη Καράγιωργα. Έναν κορυφαίο αριστερό οικονομολόγο. "Η φυλακή έγινε το πανεπιστήμιο μου", δήλωσε αργότερα. "Διάβασα πολλά βιβλία και ανακάλυψα πόσο ισχυρός μπορεί να γίνει κάποιος σε τέτοιες συνθήκες". Ο κ. Ράπανος αποφυλακίστηκε το 1973, όπου μετά από λίγο ολοκλήρωσε εδώ τις σπουδές του και στη συνέχεια έφυγε για μεταπτυχιακές σπουδές στον Καναδά. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του δίπλωμα στο Queen’s University, με ειδίκευση στα δημόσια οικονομικά.
Ο κ. Ράπανος αρνήθηκε να αποκαλύψει τα σχέδιά του μέχρι να ορκιστεί, αν και το περιβάλλον του διαρρέει ότι έχει συγκεκριμένες προτάσεις για τη συλλογή των φόρων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης