Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Επιτάχυνση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών ζητά η ΕΚΤ - Πιέζει για άμεση καταβολή της δεύτερης δόσης των 24,8 δισ. στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

tags :
Επιτάχυνση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών ζητά η ΕΚΤ - Πιέζει για άμεση καταβολή της δεύτερης δόσης των 24,8 δισ. στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
(upd2)Να επιταχυνθούν οι διεργασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ζητά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ ζητά να εκταμιευθεί άμεσα η δεύτερη δόση των 24,8 δισ. ευρώ προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ώστε το ποσό στη συνέχεια να κατανεμηθεί στις ελληνικές τράπεζες.
Ήδη η πρώτη δόση, ύψους 25 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 50 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, κατατέθηκε στο ΤΧΣ, από τα οποία τα 18 δισ. ευρώ διανεμήθηκαν στις 4 μεγαλύτερες τράπεζες, ΕΤΕ, Alpha, Eurobank, Πειραιώς.
Απομένει η δεύτερη δόση, την εκταμίευση της οποίας ζητά άμεσα η ΕΚΤ.

ΕΚΤ: Εξετάζει μέτρα απεμπλοκής του συστήματος εγγυήσεων


Μέτρα απεμπλοκής του συστήματος εγγυήσεων φαίνεται ότι είναι έτοιμη να λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς σύμφωνα με διαρροές ετοιμάζει δικό της σύστημα αξιολόγησης των κρατικών ομολόγων σταματώντας τη σύνδεση τους με τις αξιολογήσεις των ελεγκτικών οίκων.
Σύμφωνα με τις διαρροές, το ΔΣ της ΕΚΤ πιθανόν να προχωρήσει σε διεύρυνση των όρων που διέπουν το σύστημα εγγυήσεων, το οποίο χρησιμοποιείται για την παροχή ρευστότητας στις εμπορικές τράπεζες με την κατάθεση κρατικών ομολόγων. Μέχρι τώρα, η αποδοχή των κρατικών ομολόγων ως collaterals συνδεόταν με τις αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης, πλην ορισμένων εξαιρέσεων όπως ήταν τα ελληνικά ομόλογα τα οποία είναι αποδεκτά, με κάποιο haircut, ακόμη και αν είναι σε πολύ χαμηλή διαβάθμιση. Η ΕΚΤ σχεδιάζει πλέον έναν μηχανισμό για την εσωτερική αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων και να σταματήσει τις αναταράξεις που προκαλούνται μετά από την αναπροσαρμογή των αξιολογήσεων των οίκων.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η ερχόμενη σύνοδος του ΔΣ της ΕΚΤ κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική για τις αποφάσεις που θα ληφθούν υπό το βάρος της κλιμάκωσης της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Βέβαια, σύμφωνα με τους αναλυτές, η σύνοδος θα είναι μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου, όπου και αναμένονται σημαντικές αποφάσεις.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Benoit Coeure, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ προανήγγειλε τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ στη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασής της στις 5 Ιουλίου.
Παράλληλα ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να δεχθεί την αγορά κρατικών ομολόγων από τους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ (EFSF και ΕSM).

(Πρώτη ενημέρωση 15:21)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης