Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Eurogroup: Επί της αρχής συμφωνία για ανακεφαλαιποίηση των ισπανικών τραπεζών μέσω EFSF - Από 16 έως 25 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές τους ανάγκες στο βασικό σενάριο - Από 51 έως 62 δισ. στο ακραίο σενάριο

tags :
Eurogroup: Επί της αρχής συμφωνία για ανακεφαλαιποίηση των ισπανικών τραπεζών μέσω EFSF - Από 16 έως 25 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές τους ανάγκες στο βασικό σενάριο - Από 51 έως 62 δισ. στο ακραίο σενάριο
(upd4)Σε συμφωνία επί της αρχής για τη χρήση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF) για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών φέρεται να κατέληξε το Eurogroup, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν.
Παράλληλα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τη σκυτάλη θα αναλάβει στη συνέχεια, όταν τεθεί σε εφαρμογή, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESM).
Aπό 16 έως 25 δισ. ευρώ ανέρχονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των ισπανικών τραπεζών, υπό το βασικό σενάριο, ενώ υπό το δυσμενές σενάριο οι κεφαλαιακές ανάγκες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ισπανίας μπορούν να φτάσουν ακόμη και στο εύρος των 51-62 δισ. ευρώ.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα των λογιστικών ελέγχων που διεξήγαγαν οι εταιρείες Roland Berger (Γερμανία) και Oliver Wyman (ΗΠΑ) για την κατάσταση του ισπανικού τραπεζικού κλάδου.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ακραίο σενάριο του οίκου Oliver Wyman, αν το ΑΕΠ της Ισπανίας συρρικνωθεί κατά 6,5% και η μείωση στις τιμές των κατοικιών φτάσει το 60%, τότε οι ισπανικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια 51 - 62 δισ. ευρώ.
Με βάση το ακραίο σενάριο του Roland Berger οι κεφαλαιακές ανάγκες των ισπανικών τραπεζών τοποθετούνται στα 51,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Bank of Spain, οι 3 μεγαλύτερες τράπεζες της Ισπανίας δεν χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια.
Η Μαδρίτη δεν θα υποβάλλει τελικά σήμερα στο Eurogroup επίσημο αίτημα για την παροχή δανείου από την ΕΕ, αλλά τις ερχόμενες ημέρες.
Όπως δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Luis De Guidos, προσερχόμενος στο Eurogroup "το αίτημα για την επίσημη βοήθεια θα γίνει τις επόμενες ημέρες". "Είναι απλώς κάτι τυπικό. Σήμερα είμαστε εδώ για να εξηγήσουμε την κατάσταση του ισπανικού τραπεζικού τομέα", πρόσθεσε.

S&P: Επαρκής η συμφωνία Μαδρίτης - ΕΕ για πακέτο διάσωσης ύψους 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών


Στα 100 δισ. ευρώ ανέρχεται το πακέτο διάσωσης που συμφώνησαν Μαδρίτη και Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε νέα, ειδική έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.
Kατά τον οίκο, το ποσό αυτό κρίνεται επαρκές για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των ισπανικών τραπεζών, κατά την περίοδο 2012 -2013.
Σύμφωνα με την S&P, το εν λόγω πακέτο διάσωσης επιφέρει σημαντική ανακούφιση στον προβληματικό τραπεζικό κλάδο της Ισπανίας, ωστόσο όπως εξηγεί ο οίκος, υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα αναφορικά με τους όρους που θα συνοδεύσουν την εφαρμογή του πακέτου διάσωσης.
Όπως εξηγεί ο οίκος, το εν λόγω πακέτο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών δεν αναμένεται να επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις στις αξιολογήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ισπανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης