Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πρόταση της ελληνικής πλευράς να γίνονται εκτός Ελλάδος οι συζητήσεις για το νέο Μνημόνιο – Η ατζέντα με τις 5 προτεραιότητες του νέου οικονομικού επιτελείου που θα εξετάσει η Τρόικα - Θα είναι υπουργός Οικονομικών ο Β. Ράπανος;

 Πρόταση της ελληνικής πλευράς να γίνονται εκτός Ελλάδος οι συζητήσεις για το νέο Μνημόνιο – Η ατζέντα με τις 5 προτεραιότητες του νέου οικονομικού επιτελείου  που  θα εξετάσει η Τρόικα -  Θα είναι υπουργός Οικονομικών  ο Β. Ράπανος;
Σε «ράγες» Μνημονίου θα επιχειρήσει να βάλει την ελληνική οικονομία η νέα κυβέρνηση, βασική επιδίωξη της οποίας είναι να μεταφέρει εκτός ελληνικών συνόρων τις διαβουλεύσεις για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου που θα λάβουν χώρα από εδώ και στο εξής με την Τρόικα.


Κατά τις πληροφορίες, πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι να βρεθεί ένας νέος τόπος συνάντησης με τους αξιωματούχους της Τρόικας, μία ευρωπαϊκή πόλη, στην οποία θα διεξάγονται εφεξής όλες οι συζητήσεις για την πρόοδο και την εφαρμογή του Μνημονίου.
Στην Αθήνα θα έρχονται μόνο τα τεχνικά κλιμάκια, που για ένα δεκαήμερο θα επιθεωρούν υπουργεία, τράπεζες, οργανισμούς και υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης, και στη συνέχεια θα συντάσσουν έκθεση με την οποία θα ενημερώνουν τα ανώτερα στελέχη της Τρόικας για την κατάσταση στον χώρο της ελληνικής οικονομίας.
Η πρόταση,  που στόχο έχει να κάνει ηπιότερο το κλίμα που δημιουργείται στην Ελλάδα με τον ερχομό της Τρόικας, πρόκειται να παρουσιαστεί στην αντιπροσωπεία των ξένων που κατά πάσα πιθανότητα φθάνουν  αυτή την εβδομάδα στην χώρα μας για την επικαιροποίηση του Μνημονίου.
Οι εκπρόσωποι έρχονται να πάρουν μία «γεύση» για το τι έχει μείνει πίσω σε επίπεδο Μνημονίου και να στείλουν ένα μήνυμα άμεσης εφαρμογής των δεσμεύσεων.
Η Τρόικα έρχεται με το «τελεσίγραφο» ότι η Αθήνα θα πρέπει οπωσδήποτε να λάβει  τα μέτρα των 11,6 δις. ευρώ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για την περίοδο 2013 – 2014 και τα οποία έχουν αυξηθεί στα 14 δις. ευρώ με τις αστοχίες των εσόδων του προϋπολογισμού.
Από την άλλη θα ακούσει τα αιτήματα της νέας κυβέρνησης για  διετή παράταση του χρόνου εφαρμογής του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση των όρων.
Επικεφαλής των συζητήσεων με τους ξένους θα είναι ο Βασίλης Ράπανος, ο οποίος  λόγω του έκτακτου περιστατικού που είχε με την υγείας του ακόμη δεν είχε παραλάβει επίσημα  το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού επί των Οικονομικών. Κατά τις πληροφορίες ο κ. Ράπανος δέχεται πιέσεις από το οικογενειακό του περιβάλλον να μην αναλάβει υπουργός Οικονομικών λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων που θα έχει.
Ο ίδιος όμως, όπως λένε στενοί του συνεργάτες δεν το βάζει κάτω. Εδώ και αρκετές μέρες έχει παραλάβει την «ατζέντα» με τις προτεραιότητες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής. Όπως ήδη τον έχουν ενημερώσει οι εκλογές έχουν πάει πίσω μία σειρά από δράσεις του Μνημονίου που κανονικά  θα έπρεπε να ήταν έτοιμες… από χθες.
Ο κ. Ράπανος γνωρίζει πολύ καλά ότι το έργο που έχει αναλάβει δεν είναι καθόλου εύκολο και  αυτό που τον περιμένει είναι ένας αγώνας «σπριντ» με τους συνεργάτες του, τον Γιώργο Μαυραγάνη  υφυπουργό Οικονομικών στα έσοδα κα τον Χρήστο Σταϊκούρα αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών στο Γενικό Λογιστήριο  για να μπορέσει να καλύψει το πλήθος των όρων που θα προβλέπει ένα νέο Μνημόνιο για την χώρα μας.
Τον Ιούλιο εκτιμάται ότι θα γίνει ο πρώτος έλεγχος που θα κρίνει την απελευθέρωση  των δόσεων  της νέας δανεικής σύμβασης.   Σε εκκρεμότητα παραμένει η μεγάλη δόση των 30 δις. ευρώ από τα οποία τα 25 δις. ευρώ θα απορροφήσουν οι τράπεζες και τα 5 δις. ευρώ ο κρατικός προϋπολογισμός ( ελλείμματα, χρέη, μισθοί, συντάξεις).
Για να μπορέσει η χώρα να πάρει αυτά τα λεφτά θα πρέπει να τηρήσει μία σειρά  από δεσμεύσεις οι οποίες έχουν να κάνουν:  με  νέες δραστικές ανατροπές των εργασιακών σχέσεων,  μειώσεις μισθών σε  ειδικά μισθολόγια,  απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, κλείσιμο κρατικών φορέων, τοποθέτηση «εποπτών» στα υπουργεία, δημιουργία νέου φορολογικού περιβάλλοντος και επιτάχυνση του προγράμματος  αποκρατικοποιήσεων.

Αναλυτικότερα στην «ατζέντα» με τις προτεραιότητες του νέου υπουργού Οικονομικών βρίσκονται:

1.            Οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Προερχόμενος από το «τιμόνι» της Εθνικής Τράπεζας για τον κ. Ράπανο αποτελεί το πρώτο κεφαλαιώδες ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα και το οποίο μέσα στον Ιούλιο θα πρέπει να τελειώσει έτι ώστε να δημιουργηθεί  ένα νέο σκηνικό στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Όσο το ζήτημα αυτό παραμένει σε  εκκρεμότητα  δεν θα μπορεί το τραπεζικό σύστημα να αποκαταστήσει τη λειτουργία του και να χορηγεί ρευστότητα στην οικονομία.

2.            Η συμφωνία για μέτρα 11,6 δις. ευρώ ή 5,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2013 – 2014 που είχε κάνει  η προηγούμενη κυβέρνηση με την Τρόικα. Αυτά επιμερίζονται σε 7 δις. ευρώ για το 2013 και 4 δις. ευρώ για το 2014. Στο βασικό «μενού» αυτών των μέτρων  περιλαμβάνονται: Απολύσεις εργαζομένων, κλείσιμο φορέων και πιθανότατα ΔΕΚΟ, μισθολογικές μειώσεις ( ειδικά μισθολόγια) , περικοπές στην παιδεία, «ψαλίδισμα» των λειτουργικών δαπανών, περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών, παρεμβάσεις στα οικονομικά των δήμων και νέες γενναίες περικοπές στην υγεία.  Τα 3,2 δισ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν  από περικοπές των ειδικών μισθολογίων, το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις φορέων, καθώς και τις αποχωρήσεις περίπου 15.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2012. Τα 6,3 δισ. ευρώ θα αφορούν μέτρα μείωσης των κοινωνικών δαπανών και της φαρμακευτικής δαπάνης. Ενώ, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο για νέες μειώσεις» στις συντάξεις. Επίσης, ποσό 2,1  δισ. ευρώ περίπου θα προέλθει από τις περικοπές κοινωνικών επιδομάτων. Ο φετινός Ιούλιος αναμένεται ο πιο «καυτός» των τελευταίων δεκαετιών, αφού η κυβέρνηση θα πρέπει να εμπνεύσει ελπίδα στο λαό, αλλά να πείσει και τους δανειστές για την ειλικρίνεια και τον ρεαλισμό των σχεδίων της. «Κλειδί» των εξελίξεων θα αποδειχθεί η «ρήτρα ύφεσης» που θα διεκδικήσει η νέα κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο που ετοιμάζεται. Έτσι θα διασφαλίσει πως δεν θα χρειάζονται διαρκώς πρόσθετα μέτρα, πέραν των συμφωνημένων, ακόμα και αν η ύφεση καθιστά ανεπαρκή τα όσα λαμβάνονται.

3.            Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Οι ξένοι αναμένουν έργο στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης. Το σχετικό νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο έως το τέλος Ιουνίου.              Αυτό θα προβλέπει  αλλαγές οι οποίες θα αφορούν τον Φόρο εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων την φορολογία Κεφαλαίου και τον ΦΠΑ. Μεταξύ των μέτρων  που εξετάζονται είναι η εξάλειψη όλων των φορολογικών εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων φορολόγησης εισοδήματος και ΦΠΑ,  την ενοποίηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία και αντικατάσταση από ένα μόνιμο Τέλος αλλά και κατάργηση των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων κατά την  μεταβίβαση της περιουσίας. Θα περικοπούν κάθε είδους φοροαπαλλαγές που ισχύουν ,όπως για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ακινήτων. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ανατροπή της κλίμακας της φορολογίας εισοδήματος που προβλέπει ότι τα 8 κλιμάκια που υπάρχουν σήμερα, μάλλον θα περιοριστούν στα 5. Παράλληλα, ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα «πέσει» στο 40% από 45% σήμερα, ενώ το αφορολόγητο θα παραμείνει στα 5.000 ευρώ.

4.            Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – κλειστά επαγγέλματα. Κρίσιμο θεωρείται το μέτωπο της απελευθέρωσης της υγείας, των φαρμάκων, της αγοράς των προϊόντων και  των κλειστών επαγγελμάτων . Η κυβέρνηση  θα πρέπει να εξαπολύσει ένα νέο κύμα απελευθέρωσης επαγγελμάτων, για τουλάχιστον 30 δραστηριότητες, στις οποίες περιλαμβάνονται: βενζινάδικα, περίπτερα, καπνοπωλεία, κυλικεία, χρηματιστηριακές εταιρείες, , ιδιωτικά ΚΤΕΟ, φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κέντρα ξένων γλωσσών, λιμενεργάτες, ενεργειακοί επιθεωρητές, τουριστικά γραφεία, αγροτικά επαγγέλματα, εφημεριδοπώλες, πρακτορεία Τύπου, παιδικές κατασκηνώσεις και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

5.            Αποκρατικοποιήσεις. Το νέο οικονομικό επιτελείο αναμένεται να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και αλλαγές προσώπων στη διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Άλλωστε, η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του δεν αντανακλά τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς αλλά αυτούς που υπήρχαν όταν ιδρύθηκε, πριν από περίπου ένα χρόνο. Τον τελευταίο μήνα οι «μηχανές» του ΤΑΙΠΕΔ είχαν σβήσει εν όψει των εκλογών, ενώ από την αρχή του τρέχοντος έτους δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ και ο στόχος για έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ έως τον προσεχή Δεκέμβριο θεωρούνταν έωλος.       Μέχρι στιγμής, έχουν ολοκληρωθεί μόλις τρεις αποκρατικοποιήσεις (πώληση 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, παραχώρηση των συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας στις εταιρίες του κλάδου, παράταση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ έως το 2030 και χορήγηση άδειας στον Οργανισμό για τη λειτουργία 35.000 παιγνιομηχανημάτων), με τα συνολικά έσοδα να αγγίζουν τα 1,83 δισ. ευρώ. Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να προχωρήσουν οι έξι διαγωνισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη (Κρατικά Λαχεία, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό, IBC, Αφάντου, Κασσιόπη). Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να διαπιστωθεί αν τα projects αυτά θα αποφέρουν τα έσοδα που αναμένονταν στην προ-PSI εποχή (ενδεικτικά, η εκτίμηση για τα Κρατικά Λαχεία ήταν στα 600 εκατ. ευρώ και για τη ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ στο 1 δισ. ευρώ).  Επίσης να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τις επτά αποκρατικοποιήσεις που έχουν προετοιμαστεί (ΕΛ.ΠΕ., ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Εγνατία Οδός, 28 κτίρια του Δημοσίου). Για την ΕΥΑΘ έχει εκφράσει, μάλιστα, ήδη ενδιαφέρον η γαλλική Suez, που κατέχει σήμερα το 5,6% των μετοχών της επιχείρησης. Να  προσληφθούν οι σύμβουλοι που υπολείπονται για όσες αποκρατικοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για τα έτη 2012-2013 και να συνεχιστεί η προετοιμασία για να αξιοποιηθούν οι μικροί λιμένες και μαρίνες, ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ, η ΛΑΡΚΟ και το Καζίνο Πάρνηθας.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης