Τελευταία Νέα
Ελλάδα

ΕΚΤ: Ακατάλληλα ως collaterals τα ομόλογα των κυπριακών τραπεζών - Προτρέπει να κάνουν χρήση του ELA - Οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις κυπριακές τράπεζες στα 3,8 - 4 δισ

ΕΚΤ: Ακατάλληλα ως collaterals τα ομόλογα των κυπριακών τραπεζών - Προτρέπει να κάνουν χρήση του ELA - Οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις κυπριακές τράπεζες στα 3,8 - 4 δισ
(upd9)Ακατάλληλα ως εγγυήσεις (collaterals) χαρακτηρίζει πλέον τα ομόλογα των κυπριακών τραπεζών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ αναφέρει πως τα κρατικά ομόλογα της Κύπρου δεν μπορούν να αξιοποιηθούν πλέον ως εγγυήσεις. Για το λόγο αυτό προτρέπει τις κυπριακές τράπεζες να αντικαταστήσουν τα collaterals, ή να κάνουν χρήση του ELA.
"To Ευρωσύστημα θα διασφαλίσει τη σταθερή χρηματοδότηση προς τις κυπριακές τράπεζες", αναφέρει επίσης στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

Την ερχόμενη εβδομάδα κλιμάκιο ΕΕ και ΕΚΤ στη Λευκωσία

Μια απόλυτα αναμενόμενη εξέλιξη είναι πλέον γεγονός. Η Κύπρος προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης με στόχο να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες της αλλά και να στηρίξει τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η κεντρική τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση ότι στηρίζει το αίτημα ευρωπαϊκής διάσωσης.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες μόνο για τις τράπεζες εκτιμώνται μεταξύ 3,8 και 4  δισ ευρώ. Να σημειωθεί ότι άλλες πηγές ανεβάζουν τον στόχο στα 10 δισ για την χώρα και τις τράπεζες και συγκεκριμένα 5,5 δισ για τις τράπεζες και 4,5 δισ για την χώρα.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το Ευrogroup δεν έχει μέχρις ώρας αποτιμήσει τις λεπτομέρειες της βοήθειας προς την Κύπρο. Κλιμάκιο της ΕΕ και την ΕΚΤ θα επισκεφθούν την Κύπρο, από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας μάλιστα, προκειμένου να συζητηθούν το αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά κυρίως οι όροι της βοήθειας.
Κατά την Κομισιόν, δεν αποκλείεται, αν καταστεί αναγκαίο, η ΕΕ να αποκρυσταλλώσει τους όρους της βοήθειας προς την Κύπρο, μέσω τηλεδιάσκεψης πριν τις 9 Ιουλίου.
"Δεν έχει ακόμη γίνει καμία συζήτηση για το ακριβές ποσό που θα λάβει από την ΕΕ η Κύπρος", δηλώνει από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Β. Σιαρλής. Παράλληλα τονίζει πως παραμένει ακόμη ασαφές αν θα εμπλακεί και το ΔΝΤ στην κυπριακή βοήθεια.

Έως την Παρασκευή η απάντηση από Κίνα για την παροχή δανείου

Έως την Παρασκευή θα πρέπει να αναμένεται η απάντηση από την Κίνα για την παροχή δανείου προς την Κίνα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι στην Κίνα μετέβη και αντιπροσωπεία της Λαϊκής Τράπεζας, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για εξεύρεση επενδυτή.
"Στην Κίνα δεν συζητούμε μόνο για διακρατικό δάνειο. Η συζήτηση γίνεται μαζί με το θέμα της Λαϊκής, διότι είναι η τράπεζα που ξεκίνησε τη συζήτηση και αναπόφευκτα εμπλέκεται και το κράτος", ανέφερε επίσης.

Η παρουσία της Blackrock στην Κύπρο


Όμως είναι πιθανό τελικώς οι κεφαλαιακές απαιτήσεις να αυξηθούν σημαντικά και αυτό θα εξαρτηθεί από την παρουσία της Blackrock στην Κύπρο.
Με βάση απόλυτα αξιόπιστη πηγή η Blackrock θα αξιολογήσει τα δάνεια των Κυπριακών τραπεζών σε Κύπρο και Ελλάδα και όχι μόνο στην Ελλάδα.
Οι 2 μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή κατέχουν 52 δις ευρώ δάνεια ενώ τα NPLs φθάνουν τα 7,2 δις ευρώ.
Είναι ξεκάθαρο ότι αν αποτιμηθούν με βάση τα μοντέλα αξιολόγησης της Blackrock στην Ελλάδα τα δάνεια των Κυπριακών τραπεζών σε Ελλάδα και Κύπρο εκτιμάται ότι θα προκύψει μια πρόσθετη ζημία περί τα 2  δις ευρώ.
Η ζημία αυτή θα προέλθει από επιχειρηματικά δάνεια που είχαν χορηγηθεί και από τα στεγαστικά δάνεια.
Η Κύπρος είναι μια από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που ακολουθεί ένα ξεχωριστό τρόπο αποτίμησης των στεγαστικών δανείων.
Στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, όταν ένα στεγαστικό δάνειο που φέρει προφανώς εγγύηση το ακίνητο δεν εξυπηρετείται μετά τους 3 μήνες χαρακτηρίζεται άμεσα καταβλητέο και απαιτητό ή κατά το απλούστερο χαρακτηρίζεται προβληματικό δηλαδή NPLs.
Στην Κύπρο αν ένα στεγαστικό δάνειο έχει εγγύηση ακίνητο ως συνηθίζεται και δεν αποπληρώνεται δεν ισχύει το όριο των 3 μηνών για να θεωρηθεί επισφαλές.
Η κυπριακή νομοθεσία δίνει περισσότερο χρόνο ειδικά στα εξασφαλισμένα στεγαστικά.
Με βάση τραπεζική πηγή η Blackrock εκ των πραγμάτων θα πρέπει να υιοθετήσει τα διεθνή standards, τις διεθνείς παραδοχές.
Δηλαδή μετά τους 3 μήνες ένα στεγαστικό ακόμη και αν έχει collaterals να χαρακτηρίζεται καταβλητέο και απαιτητό δηλαδή επισφαλές δάνειο.
Με βάση πρώτες εκτιμήσεις για την Κύπρου θα προκύψει μια ζημία από 1 έως 1,3 δις ευρώ και για την Λαϊκή πέραν των 1,8 δις θα χρειαστεί πρόσθετα 600 με 700 εκατ ευρώ.
Δηλαδή 3,8 δις ευρώ με βάση ένα σχετικά μετριοπαθές σενάριο.
Να σημειωθεί ότι στις ελληνικές τράπεζες η Blackrock κατέληξε ότι από τα δάνεια θα υποστούν πρόσθετες ζημίες λόγω νέων προβλέψεων περίπου 11 δις ευρώ.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι η Eurobank με 50,5 δις δάνεια η Blackrock με βάση το δυσμενές σενάριο κατέδειξε ότι πρέπει να πάρει πρόσθετες προβλέψεις 3,1 δις ευρώ.
Οι 2 μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες – προφανώς θα συμπεριληφθεί και η Ελληνική στην αξιολόγηση της Blackrock – εμφανίζουν 52 δις δάνεια και NPLs 7,2 δις ευρώ.
Η ζημία από την Blackrock θα φθάσει τουλάχιστον τα 2 δις με βάση το δυσμενές σενάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης