Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ανοικτά όλα τα σενάρια για την αναδιάρθρωση των τραπεζών - ΔΕΚΟ και ακίνητα του Δημοσίου στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων

Ανοικτά όλα τα σενάρια για την αναδιάρθρωση των τραπεζών - ΔΕΚΟ και ακίνητα του Δημοσίου στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων
Τράπεζες, ΔΕΚΟ, ακίνητα του Δημοσίου και τυχερά παιγνίδια περιλαμβάνονται στην ατζέντα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ανοίξει η κυβέρνηση αμέσως μετά τις θερινές διακοπές.
Ο Σεπτέμβριος θα είναι μήνας σημαντικών εξελίξεων για τις τράπεζες με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να αναμένει την μελέτη των συμβούλων και να διατηρεί όλα τα σενάρια ανοικτά για συγχωνεύσεις, ιδιωτικοποιήσεις  ακόμη και για κρατικοποιήσεις.
Ήταν η πρόταση του Μιχάλη Σάλλα για εξαγορά της Αγροτικής και του Τ.Τ. έναντι 701 εκατ. ευρώ, που άνοιξε τις συζητήσεις για το μέλλον του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα.
Οι διεθνείς σύμβουλοι, στους οποίους το Ελληνικό Δημόσιο θα αναθέσει να προχωρήσουν σε αποτιμήσεις του τραπεζικού συστήματος, να διαπιστώσουν τις θέσεις του Δημοσίου στις τράπεζες και να διερευνήσουν τη στρατηγική μιας πιθανής ενίσχυσης του δημόσιου τομέα στον τραπεζικό κλάδο, θα εξετάσει όλα τα εναλλακτικά σενάρια, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Άλλωστε, η οικονομική κρίση φαίνεται να συνεχίζει να χτυπά τις τράπεζες και η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να μην πάρει θέση επί του θέματος. Στο πλαίσιο αυτό έγκειται και η απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει τον πυλώνα των εγγυήσεων στις τράπεζες κατά 25 δις. ευρώ.
Διευκρινίζεται ότι ο πυλώνας αυτός δεν αφορά στην άμεση οικονομική στήριξη προς τις τράπεζες, αλλά απαιτεί την έκδοση τίτλων από τις ίδιες και απευθείας δανεισμό τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Επίσης ότι το ποσό αυτό δεν αποτελεί κάποιο νέο «πακέτο» στήριξη της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, ούτε σημαίνει έκδοση ομολόγων από την πλευρά των Ελληνικού Δημοσίου. Συνεπώς δεν έχει καμία επίπτωση στο δημοσιονομικό έλλειμμα και στο δημόσιο χρέος.
Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και  η λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενώ μέχρι του ίδιου μήνα θα έχει ολοκληρωθεί και το σχέδιο της μελέτης για την αναδιάρθρωση της ATEbank .
Της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος θα ακολουθήσει η πρόσληψη των Συμβούλων για τα υπόλοιπα projects που έχουν ανακοινωθεί και από τα οποία αναμένονται εισπράξεις 3 δις. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία όπως επιτάσσει το Μνημόνιο.  
Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η προώθηση των συμβάσεων παραχώρησης για τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, ενώ ακολουθεί η πώληση της ΛΑΡΚΟ και της Helexpo.
Επίσης, η κυβέρνηση θέλει να πωλήσει ποσοστό 23% της ΕΥΑΘ και 10% της ΕΥΔΑΠ, χωρίς να αποκλείει την περίπτωση πώλησης πακέτο σε στρατηγικό επενδυτή.
Προτεραιότητα θα δοθεί επίσης  σε ΔΕΚΟ που έχουν μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα ο ΟΣΕ (χρέη 10 δισ. ευρώ) για τον οποίο ετοιμάζεται σχέδιο αναδιάρθρωσης από το αρμόδιο Υπουργείο.
Προβληματική είναι και η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες με τα ελλείμματα να ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ και την κυβέρνηση  να φέρεται αποφασισμένη να τα «μαζέψει».
Στο κομμάτι αυτό είναι που η τρόικα πιέζει για απολύσεις. Για την ώρα, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει πως θα περιοριστούν σε μετατάξεις.
Το Μνημόνιο πάντως μιλάει για χρήση πόρων «συμπεριλαμβανομένων και των ανθρωπίνων πόρων», με τον απολογισμό να τον τοποθετεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Έσοδα αναμένει το δημόσιο και από τον χώρο των τυχερών παιχνιδιών και από την εκμετάλλευση των ακινήτων του δημοσίου.
Έχει ήδη αποφασισθεί η σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής σε επίπεδο γενικών γραμματέων των συναρμόδιων υπουργείων, με τη συμμετοχή της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και της «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα», που θα ασχοληθεί με τα θεσμικά και συγκεκριμένα τις χρήσεις γης, τους αποχαρακτηρισμούς και την κυριότητα (καταπατημένα).

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης