Τελευταία Νέα
Ελλάδα

"Το δολάριο θα πέσει κι άλλο"- Που το πάει το ευρώ; Πάνω, κάτω η πλαγίως;

Την περαιτέρω πτώση του δολαρίου προοιωνίζουν τρεις κλάδοι της αμερικανικής οικονομίας, σύμφωνα με τους αναλυτές, με τον κυριότερο εξ' αυτών την ανεργία. Η ανεργία θα επηρεάσει πολύ την επενδυτική εμπιστοσύνη, καθώς όχι μόνο δε δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, αλλά βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο επιδείνωσης της.
Σύμφωνα με τους αναλυτές Quincy Krosby της Prudential Financial και David Spika της WHG Funds, η αγορά εργασίας υποδηλώνει τοποθετήσεις σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε γρήγορα αναπτυσσόμενες ξένες όμως αγορές. Ο Spika επισήμανε ότι η ανάκαμψη παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ η κατανάλωση συνεχίζει να πλήττεται από τα υψηλά επίπεδα ανεργίας.
Μάλιστα, εν λόγω αναλυτές, συμβουλεύουν τους επενδυτές να στραφούν προς τις εταιρείες τεχνολογίας, ενέργειας και βιομηχανικού κλάδου, οι οποίες μπορούν να ανταπεξέλθουν σε δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Υπό αυτές τις συνθήκες το δολάριο αναμένεται να αποδυναμωθεί κι άλλο.
Ο οικονομολόγος της Gluskin Sheff, David Rosenberg, θέλησε να θέσει υπόψη τη διακύμανση ορισμένων δεικτών που αποδεικνύουν ότι η αμερικανική οικονομία προχωρά εκ νέου σε φάση ύφεσης.
Σύμφωνα λοιπόν με το δείκτη Economic Cycle Research Institute (ECRI), ή δείκτη οικονομικού κύκλου, ο οποίος είναι ένας συνθετικός δείκτης 19 επιμέρους δεικτών, οι πιθανότητες διπλής ύφεσης είναι σχεδόν σίγουρες. Στο δείκτη αυτόν περιλαμβάνονται μετρήσεις όπως οι εξαγωγές και οι εισαγωγές, οι τιμές κατοικιών, οι υπηρεσίες και η ανεργία, σκιαγραφόντας την πορεία της οικονομίας.
Σύμφωνα με τον Sheff, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανάπτυξη κοιτώντας μόνο το δείκτη ISM o οποίος αφού είναι πάνω από τις 50 μονάδες τότε η ανάκαμψη προχωρά σωστά. Ωστόσο, παραβλέπουν ότι τέσσερις δείκτης πολλοί σημαντικοί για την οικονομία έδειξαν τον Ιούλιο σημαντική συρρίκνωση.

Που το πάει το ευρώ ; Πάνω, κάτω η πλαγίως;

Ένα βήμα πριν να «σκίσουν τα πτυχία» τους βρίσκονται οι αναλυτές συναλλάγματος, καθώς μέσα σε δύο μήνες το ευρώ έχει διαψεύσει ακόμα και τους γκουρού του ευρωδολαρίου με τα τερτίπια του. Κι ενώ πριν από λίγες μόνο εβδομάδες το ευρώ ήταν το «μαύρο πρόβατο» των αγορών, με τα στοιχήματα στην πτώση του να πολλαπλασιάζονται, ένα μόνο stress test, και μάλιστα αμφιλεγόμενο, ήταν αρκετό για να αλλάξει το κλίμα και να ξεκινήσει νέα κούρσα. Σ’ αυτό βέβαια βοήθησε και η πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η οποία φαίνεται ότι αντιμετωπίζει σοβαρό ενδεχόμενο διπλής ύφεσης βάλλοντας εκ νέου την ισχύ του δολαρίου...
Από το χαμηλό του 1,19 έναντι του δολαρίου, το ευρώ έχει κερδίσει 8,5% από τις αρχές του Ιουνίου, ενώ μόλις χτες ξεπέρασε για λίγο ακόμα και τα 1,33 δολάρια, διαψεύδοντας ειδικούς αναλυτές που δύσκολα πέφτουν έξω στις εκτιμήσεις τους, σε μία αγορά όπου περίπου 4 τρις δολάρια να αλλάζουν χέρια κάθε μέρα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι και η Ελλάδα έχει, σύμφωνα με τους αναλυτές το μερίδιο ευθύνης στην ανάκαμψη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, καθώς το πρόγραμμα σταθερότητας φαίνεται να εφαρμόζεται όπως είχε προβλεφθεί, και η δεύτερη δόση του δανείου είναι σχεδόν εξασφαλισμένη.
“Υπήρξαν τεράστιες αρνητικές θέσεις στο ευρώ,” υποστηρίζει ο Brendan Brown της Mitsubishi UFJ Securities International Plc, που ασχολείται με τις αγορές συναλλάγματος από τη δεκαετία του 1980. Όταν ένας μεγάλος αριθμός τοποθετήσεων σε ένα νόμισμα κλείνει, τότε αυτό ανεβαίνει σημαντικά. Ο χωρίς προηγούμενο αυτός αριθμός στο ευρώ απλά τόνισε αυτή την άνοδο, σημειώνει ο Brown.
Η ελβετική UBS, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο στην αγορά συναλλάγματος, αποποιήθηκε της πρόβλεψης πως τον επόμενο μήνα το ευρώ θα βρεθεί στα 1,2 δολ., αυξάνοντας την κατά 6% στα 1,28 δολ.
Επιπλέον, στο 1,39 δολ. βλέπει το ευρώ η Citigroup και μάλιστα άμεσα καθώς η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει αρχίσει και σταθεροποιείται εν μέσω εκτιμήσεων ότι η Fed θα ξεκινήσει νέα προγράμματα παροχής ρευστότητας στην αμερικανική οικονομία. Για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες, ο οίκος είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, μετά μάλιστα και από τη διάσπαση των αντιστάσεων στα επίπεδα του 1,3080 και του 1,3115 δολ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup το ευρώ κινείται πολύ κοντά στον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών, στα 1,3580, ενώ εάν διασπάσει και αυτά τα επίπεδα τότε η πορεία του στα 1,39 δολ. θα είναι σίγουρη. Στην ανοδική αυτή πορεία συμβάλλει και η αποδυνάμωση του δολαρίου, τονίζει η Citigroup, ενώ και το περιβάλλον στη Γηραιά Ήπειρο με τα εταιρικά αποτελέσματα διαφαίνεται θετικό.
Οι αναλυτές ίσως αγνόησαν την οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ όταν η κρίση στην ευρωζώνη βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε ακραίες εκτιμήσεις για το ευρώ, σημειώνει Michael Sneyd της Barclays Wealth, θεωρώντας ότι δόθηκε λίγη προσοχή στο δύσκολο δημοσιονομικό outlook των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι το ευρώ είχε υποχωρήσει σε χαμηλά 4 ετών στις 6 Ιουνίου, όταν και είχε φτάσει το 1,1877 εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της Ελλάδας.
Για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολύ καιρό η Goldman Sachs δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο ευρώ. Μετά από τις συνεχείς αναλύσεις των τελευταίων μηνών που το τοποθετούσαν στο 1,15 μέσα στους επόμενους 3-6 μήνες, η Goldman Sachs αποφάσισε πλέον πως το ευρώ θα φτάσει το 1,35 έναντι του δολαρίου μέχρι τα τέλη του έτους και το 1,38 μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Ωστόσο, δημοσκόπηση για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου του Reuters όπου έλαβαν μέρος περί τους 60 αναλυτές, συμπεραίνει ότι το πρόσφατο ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου σύντομα φτάνει στο τέλος του, λόγων των προσπαθειών των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για δημοσιονομική πειθαρχία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, το ευρώ θα διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 1,20 δολ. σε ένα χρόνο, όχι πολύ μακριά από τα χαμηλά τεσσάρων ετών (κάτω από τα 1,19 δολ) που κατέγραψε τον περασμένο Ιούνιο.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούν το ευρώ στα 1,30 δολ. σε ένα μήνα από τώρα, στα 1,25 δολ σε τρεις μήνες από τώρα και στα 1,24 δολ. σε έξι μήνες.
Δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας των αγορών, οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τη διαμόρφωση της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου σε ένα χρόνο είχαν μεγάλο εύρος. Άλλοι αναλυτές τοποθετούν το ευρώ στα 1,05 δολ. σε ένα χρόνο και άλλοι στα 1,38 δολ.

Οι χαμένοι από το ράλι του ευρώ

O πρόεδρος της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ είχε τποθετηθεί δημοσίως στις 6 Μαϊου υπέρ του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. "Το ευρώ αποτελεί μια καλή επένδυση αυτή τη στιγμή", είχε πει ο Γάλλος. Λίγοι τον πίστεψαν. Ο Since Volcker, πρώην Πρόεδρος της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και ο διάσημος οικονομολόγος και στρατηγικός επενδυτής, Dennis Gartman ανήκουν στους μεγάλους χαμένους του ράλι του ευρώ. Η δίνη στην οποία είχε βρεθεί η Ευρώπη τον Απρίλιο με τη διογκούμενη κρίση χρέους στους κόλπους της και την παράλληλη πτώση του ευρώ είχε κάνει τον Volcker να προβλέψει περαιτέρω αποκλιμάκωση. Ο Gartman, στο ίδιο πλαίσιο, είχε χαρασκτηρίσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα "υπερεκτιμημένο". Ο Θάνος Παπασάββας της Investec Asset Management τονίζει: "οι ευρωπαίοι στήριξαν πολλά στην προσπάθεια σωτηρίας των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους για να ισχυροποιήσουν και πάλι το νόμισμά τους".
Τα μέτρα της ΕΚΤ, η σταδιακή και ομαλή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, η εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της Ισπανίας και η πορεία προς την ευρωπαϊκή σταθερότητα σε συνδυασμό με τον προβληματισμό για το δολάριο, την αγορά κατοικίας, τη μείωση της κατανάλωσης, τη στασιμότητα στην αγορά εργασίας και τη φθίνουσα πορεία της αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ ώθησαν το ευρώ σε νέο ράλι έναντι του δολαρίου και, εν μέσω αβεβαιότητας των αγορών, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ευρώ κινείται σε πιο σταθερές βάσεις για κατοχύρωση ακόμα υψηλότερης ισοτιμίας συγκριτικά με το δολάρια. Κακά μαντάτα για Volcker και Gartman...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης