Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τον Δεκέμβριο του 2011 οι αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ

tags :
Τον Δεκέμβριο του 2011 οι αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ
Μπορεί το κλίμα των αγορών να έχει βελτιωθεί απέναντι στην Ευρώπη, και να έχουν ελαφρώς αποκλιμακωθεί οι πιέσεις σε ομόλογα, μετοχές και ευρώ, μετά τη διενέργεια των stress tests στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και ελέω θερινής ραστώνης, ωστόσο όμως η ευρωπαϊκή οικονομία δεν «υγίανε» ως δια μαγείας. Οι κίνδυνοι παραμένουν, η ανάκαμψη είναι άνιση και τα χρέη με τα ελλείμματα δε μειώνονται. Αυτό βλέπουν οι αναλυτές και μεταθέτουν στις εκτιμήσεις τους την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα...

Σήμερα η Bank of America μετέθεσε τις εκτιμήσεις της για την αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων για το Δεκέμβριο του 2011, ενώ πριν λίγες εβδομάδες εκτιμούσε ότι αυτή θα συντελεστεί το Φθινόπωρο του 2011. Κύριος στόχος της ΕΚΤ είναι να διασφαλίσει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, επισημαίνει σε έκθεση της η BofA, στηρίζοντας τις νέες εκτιμήσεις της. Από την πλευρά της η Unicredit εκτιμά ότι η εν λόγω κίνηση θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο και συγκεκριμένα δεν θα συμβεί πριν το τέταρτο τρίμηνο του 2011 και θα είναι πάλι ύψους 0,25%.
Επιπλέον, σε δημοσκόπηση αναλυτών του Reuters, βλέπουν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ το τρίτο τρίμηνο του 2011, μετά από 15 μήνες που έχουν καθηλωθεί στο 1%, με το βασικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,25%, ενώ μια δεύτερη αύξηση στο 1,5% αναμένεται ως τα τέλη του έτους. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάκαμψη των οικονομιών της ευρωζώνης θα συνεχιστεί με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο του ευρώ να παραμείνει στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα ως και τα τέλη του δεύτερου τριμήνου της επόμενης χρονιάς.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Ewald Nowotny μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, προ ημερών είχε χαρακτηρίσει πρόωρη την κουβέντα για ενεργή απόσυρση της επιπλέον ρευστότητας που έχει δώσει η ΕΚΤ στο τραπεζικό σύστημα με το να μην προσφέρει πλέον απεριόριστα τρίμηνα κεφάλαια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης