Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ταξίδι «γνωριμίας» με τη νέα κυβέρνηση ετοιμάζει η Τρόικα στην Αθήνα – Οι επικεφαλής της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θα μείνουν ένα 24ωρο, τα τεχνικά κλιμάκια έως και 4 εβδομάδες! Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όλο το φάσμα των δράσεων του Μνημονίου

Ταξίδι «γνωριμίας» με τη νέα κυβέρνηση ετοιμάζει η Τρόικα στην Αθήνα – Οι επικεφαλής της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θα μείνουν ένα 24ωρο, τα τεχνικά κλιμάκια έως και 4 εβδομάδες! Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όλο το φάσμα των δράσεων του Μνημονίου
Επίσκεψη για ένα 24ώρο θα πραγματοποιήσουν οι επικεφαλής της Τρόικας την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα. Ωστόσο θα αφήσουν πίσω τους τα τεχνικά κλιμάκια για το πρώτο μετεκλογικό «τσεκ –απ» της ελληνικής οικονομίας.
Κατά τις πληροφορίες, οι απεσταλμένοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ πρόκειται να φθάσουν το αργότερο μέχρι την επόμενη Τρίτη στην Αθήνα. Θα είναι ένα ταξίδι «αστραπή» το οποίο έχει σαν στόχο να γνωρίσουν τη νέα κυβέρνηση. Εκτιμάται ότι στην 24ωρη παραμονή τους στην Αθήνα θα έχουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά – εφόσον η κατάσταση της υγείας του το επιτρέψει - αλλά και με τον Γιάννη Στουρνάρα που μέχρι την Δευτέρα θα έχει ορκιστεί υπουργός Οικονομικών.
Την επόμενη μέρα θα ετοιμάσουν βαλίτσες αναχώρησης και θα αφήσουν πίσω τους τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία θα αποδυθούν σε όλα τα υπουργεία προκειμένου να εντοπίσουν την πρόοδο σε κάθε μια από τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς .
Δεδομένου ότι η Τρόικα έχει τρεις μήνες περίπου να έρθει στην Αθήνα ο έλεγχος μπορεί από την τεχνική αντιπροσωπεία μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερις εβδομάδες.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του εκπρόσωπου Τύπου του επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος, ερωτηθείς σχετικά για τον χρόνο παραμονής της Τρόικας στην Ελλάδα δήλωσε ότι « είναι δύσκολο όταν πρόκειται για την Ελλάδα να υπολογίζουμε πόσο θα διαρκέσουν οι έλεγχοι».
Αυτό που προέχει για την Τρόικα είναι να «ξεπαγώσει» το Μνημόνιο και να πάρει μία γεύση για το τι έχει κάνει στο δίμηνο της ακυβερνησίας η Ελλάδα και τι όχι. Οι δανειστές γνωρίζουν ότι ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου επαρκούν έως τις 20- 21 Ιουλίου και αυτό τους δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα να πιέσουν μέχρι το σημείο το οποίο εκείνη θέλουν τη νέα κυβέρνηση.
Οι έλεγχοι θα είναι εξονυχιστικοί και εκτιμάται ότι θα εστιαστούν στα έξι παρακάτω σημεία:
1. Στους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Κεφαλαιώδες ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα και το οποίο μέσα στον Ιούλιο θα πρέπει να ολοκληρωθεί διότι στην αντίθεη περίπτωση το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη λειτουργία του και να χορηγεί ρευστότητα στην οικονομία.
2. Στην πορεία προϋπολογισμού – έλλειμμα. Η μεγάλη υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και η «έκρηξη» που σημειώνεται στις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, είναι δύο από τα σημεία τα οποία θα βρεθούν στο «μπλοκ» με τα αρνητικά σημεία της Τρόικας. Στα θετικά θα περιληφθεί το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός «σώζεται» αυτή την στιγμή από τις κρατικές δαπάνες, οι οποίες δεν είναι μικρότερες λόγω της πολιτικής του Μνημονίου αλλά εξαιτίας της γενικευμένης στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει το Δημόσιο για να μπορέσει να καλύψει άλλες πιο σημαντικές εσωτερικές του ανάγκες, όπως είναι μισθοί, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας – τα οποία είναι αυξημένα εξαιτίας της κρίσης και της ύφεσης που μαστίζει την ελληνική οικονομία. Στον ένα μήνα ακυβερνησίας της χώρας η «μαύρη τρύπα» στα κρατικά έσοδα διπλασιάστηκε και έφτασε τα 661 εκατ. ευρώ τον Μάιο από 334 εκατ. ευρώ που ήταν τον Απρίλιο ! Εάν στο ποσό αυτό υπολογιστούν και τα μειωμένα έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τότε η «μαύρη τρύπα» του κρατικού προϋπολογισμού συνολικά στο πεντάμηνο φτάνει στα 926 εκατ. ευρώ, έναντι 495 εκατ. ευρώ που είχε φτάσει στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου.
3. Η συμφωνία για μέτρα 11,6 δις. ευρώ ή 5,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2013 – 2014 που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση με την Τρόικα. Αυτά επιμερίζονται σε 7 δις. ευρώ για το 2013 και 4 δις. ευρώ για το 2014. Στο βασικό «μενού» αυτών των μέτρων περιλαμβάνονται: Απολύσεις εργαζομένων, κλείσιμο φορέων και πιθανότατα ΔΕΚΟ, μισθολογικές μειώσεις ( ειδικά μισθολόγια) , περικοπές στην παιδεία, «ψαλίδισμα» των λειτουργικών δαπανών, περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών, παρεμβάσεις στα οικονομικά των δήμων και νέες γενναίες περικοπές στην υγεία. Τα 3,2 δισ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από περικοπές των ειδικών μισθολογίων, το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις φορέων, καθώς και τις αποχωρήσεις περίπου 15.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2012. Τα 6,3 δισ. ευρώ θα αφορούν μέτρα μείωσης των κοινωνικών δαπανών και της φαρμακευτικής δαπάνης. Ενώ, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο για νέες μειώσεις» στις συντάξεις. Επίσης, ποσό 2,1 δισ. ευρώ περίπου θα προέλθει από τις περικοπές κοινωνικών επιδομάτων. Ο φετινός Ιούλιος αναμένεται ο πιο «καυτός» των τελευταίων δεκαετιών, αφού η κυβέρνηση θα πρέπει να εμπνεύσει ελπίδα στο λαό, αλλά να πείσει και τους δανειστές για την ειλικρίνεια και τον ρεαλισμό των σχεδίων της.
4. Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Οι ξένοι αναμένουν έργο στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης. Το σχετικό νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο έως το τέλος Ιουνίου. Αυτό θα προβλέπει αλλαγές οι οποίες θα αφορούν τον Φόρο εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων την φορολογία Κεφαλαίου και τον ΦΠΑ. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η εξάλειψη όλων των φορολογικών εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων φορολόγησης εισοδήματος και ΦΠΑ, την ενοποίηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία και αντικατάσταση από ένα μόνιμο Τέλος αλλά και κατάργηση των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων κατά την μεταβίβαση της περιουσίας. Θα περικοπούν κάθε είδους φοροαπαλλαγές που ισχύουν ,όπως για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ακινήτων. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ανατροπή της κλίμακας της φορολογίας εισοδήματος που προβλέπει ότι τα 8 κλιμάκια που υπάρχουν σήμερα, μάλλον θα περιοριστούν στα 5. Παράλληλα, ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα «πέσει» στο 40% από 45% σήμερα, ενώ το αφορολόγητο θα παραμείνει στα 5.000 ευρώ.
5. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – κλειστά επαγγέλματα – αγορά εργασίας. Κρίσιμο θεωρείται το μέτωπο της απελευθέρωσης της υγείας, των φαρμάκων, της αγοράς των προϊόντων και των κλειστών επαγγελμάτων . Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαπολύσει ένα νέο κύμα απελευθέρωσης επαγγελμάτων, για τουλάχιστον 30 δραστηριότητες, στις οποίες περιλαμβάνονται: βενζινάδικα, περίπτερα, καπνοπωλεία, κυλικεία, χρηματιστηριακές εταιρείες, , ιδιωτικά ΚΤΕΟ, φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κέντρα ξένων γλωσσών, λιμενεργάτες, ενεργειακοί επιθεωρητές, τουριστικά γραφεία, αγροτικά επαγγέλματα, εφημεριδοπώλες, πρακτορεία Τύπου, παιδικές κατασκηνώσεις και βρεφονηπιακοί σταθμοί.
6. Αποκρατικοποιήσεις. Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων παραμένει κεντρική προτεραιότητα για την Τρόικα. Μέχρι στιγμής, έχουν ολοκληρωθεί μόλις τρεις αποκρατικοποιήσεις (πώληση 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, παραχώρηση των συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας στις εταιρίες του κλάδου, παράταση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ έως το 2030 και χορήγηση άδειας στον Οργανισμό για τη λειτουργία 35.000 παιγνιομηχανημάτων), με τα συνολικά έσοδα να αγγίζουν τα 1,83 δισ. ευρώ. Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να προχωρήσουν οι έξι διαγωνισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη (Κρατικά Λαχεία, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό, IBC, Αφάντου, Κασσιόπη).

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης