Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σε «κλοιό» Τρόικας για ένα 20ημερο η ελληνική οικονομία – «Δουλειά» πιάνει από σήμερα η τεχνική αντιπροσωπεία των ξένων – Την Πέμπτη έρχονται οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ – Αναλυτικά το πρόγραμμα των επαφών τους

Σε «κλοιό» Τρόικας για ένα 20ημερο η ελληνική οικονομία – «Δουλειά» πιάνει από σήμερα η τεχνική αντιπροσωπεία των ξένων – Την Πέμπτη έρχονται οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ – Αναλυτικά το πρόγραμμα των επαφών τους
Στη «μέγγενη» της Τρόικας μπαίνει από σήμερα και για τις επόμενες 20 μέρες η ελληνική οικονομία. Σήμερα φθάνει στην Αθήνα η τεχνική αντιπροσωπεία των ξένων, ενώ την Πέμπτη πρόκειται να αφιχθούν τα υψηλόβαθμα στελέχη της.
Πρόκειται για τον Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, τον Ματίας Μορς από την Κομισιόν και τον Κλάους Μαζούχ από την ΕκΤ, οι οποίοι θα μείνουν μέχρι το Σάββατο στην ελληνική πρωτεύουσα.
Σε αυτό το τριήμερο οι απεσταλμένοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θα έχουν ένα διευρυμένο πρόγραμμα επαφών με τα στελέχη της νέας κυβέρνησης.
Πρώτος στην «ατζέντα» βρίσκεται ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ( σ.σ. εκτιμάται ότι θα έχει ορκιστεί υπουργός μέχρι την έλευση της Τρόικας την Πέμπτη) ο οποίος σήμερα στις 4 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ,
Σήμερα το απόγευμα οι ξένοι θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστή Χατζηδάκη.
Τη «σκυτάλη» από τη σειρά των επαφών παίρνει την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και εν συνεχεία ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λουκουρέντζος.
Το πρόγραμμα των επαφών της Τρόικας περιλαμβάνει ακόμη συναντήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση. Έτσι έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους Ευάγγελο Βενιζέλο και ο Φώτη Κουβέλη.
Η έλευση της Τρόικας ύστερα από 90 μέρες στην Αθήνα έχει ήδη σημάνει το συναγερμό στην κυβέρνηση. Χθες, έγινε η πρώτη Διυπουργική στο υπουργείο Οικονομικών και στην οποία καθορίστηκαν οι βασικές «γραμμές» της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκε η στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση αναφορικά με τις άμεσες προτεραιότητες που θέτει η Τρόικα, όπως είναι: η εξειδίκευση των μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2013-2014, η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση, η άμεση υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων που χαρακτηρίζονται «ώριμες» (ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Κέντρο Τύπου IBC), η εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας και ενέργειας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων κ.ά
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να «αποκρούσει» ψηφισμένα μέτρα στο Μνημόνιο 2 όπως η μείωση των Ειδικών Μισθολογίων στο Δημόσιο 12% κατά μέσο όρο από 1ης Ιουλίου (αφορά δικαστικούς, ιατρούς, καθηγητές πανεπιστημίου, ένστολους, κληρικούς) και οι απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Βασικό αίτημα της ελληνικής πλευράς είναι η επιμήκυνση του προγράμματος κατά δύο έτη, ως το 2016.
Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει λίστα άμεσων ενεργειών στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων και αναφορικά με την προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου χαρακτήρισε πολύ δύσκολη τη διαπραγμάτευση που ξεκινά με την Τρόικα και πρόσθεσε ότι «στο κείμενο της προγραμματικής σύγκλισης έχουμε βάλει στόχους τετραετίας και ανάλογα με το πότε ωριμάζουν θα θέτουμε τα ζητήματα».
Για να δώσει αμέσως μετά το στίγμα ότι « αν πείσουμε ότι με μια άλλη συνταγή μπορούμε να πετύχουμε τους ίδιους στόχους τότε μπορούμε να κάνουμε προσαρμογές στο Μνημόνιο».
Στη Διυπουργική συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο υπουργός Εσωτερικών Αντωνης Μανιτάκης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λουκουρέντζος, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης.
Όπως έγινε γνωστό μετά το πέρας της Διυπουργικής, εκταμιεύθηκε το ποσό του 1 δισ. ευρώ που είχε διακρατήσει η τρόικα από τη δόση του Μαΐου (είχαν δοθεί τα 4,2 από τα 5,2 δισ. ευρώ).
Ποσό ύψους 450 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε ήδη ως δόση της Ελλάδας προς το μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM και τα υπόλοιπα 550 εκατ. ευρώ θα ενισχύσουν τα ταμειακά διαθέσιμα.
Αναφορικά με τα 450 εκατ. ευρώ που απομένουν για να συμπληρωθεί η δόση των 900 εκατ. ευρώ προς τον ESM, η οποία κανονικά έπρεπε να καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου, η χώρα μας κατάφερε να αποσπάσει μία παράταση και εκτιμάται ότι τα υπόλοιπα 450 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν 15 ημέρες πριν από τη δόση του Οκτωβρίου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης