Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Citigroup: Εξαιρετική η προσπάθεια της Ελλάδας, αλλά χρειάζονται περισσότερα- ΙΜΚ: Τα ελληνικά μέτρα λιτότητας πλήττουν την ανάπτυξη

Citigroup: Εξαιρετική η προσπάθεια της Ελλάδας, αλλά χρειάζονται περισσότερα- ΙΜΚ: Τα ελληνικά μέτρα λιτότητας πλήττουν την ανάπτυξη
(upd)“Εξαιρετικό” χαρακτηρίζει το ρυθμό μείωσης του ελληνικού ελλείμματος, η Citigroup, στην έκθεση της που επακολούθησε των στοιχείων για το έλλειμμα της Ελλάδος το 7μηνο του 2010, επισημαίνοντας όμως ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα από πλευράς ελληνικής κυβερνήσεων, ώστε να βελτιωθούν τα έσοδα.
Η Citigroup αν και στέκεται στο γεγονός ότι από την αρχή του έτους, μόνο ο τον Ιούλιο και το Μάρτιο υπήρξε επιδείνωση του ελλείμματος, γεγονός που κρίνεται ιδιαίτερα θετικό, ωστόσο όμως, θα υπάρξει επιβράδυνση στο ρυθμό βελτίωσης καθώς λόγω των προθεσμιών που είχαν τεθεί από την Τρόικα υπήρξαν αναβολές σε πληρωμές του Ιουλίου, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που ήταν πραγματικά.
Τέλος, η Citigroup δήλωσε ότι αναμένει στο τέλος του έτους το ταμειακό έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης θα είναι περίπου 15 δισ. ευρώ, επίπεδα που θα είναι πολύ καλύτερα από τους στόχους που έχουν τεθεί.

ΙΜΚ: Τα ελληνικά μέτρα λιτότητας πλήττουν την ανάπτυξη

Από την άλλη μεριά, τις ανησυχίες του εκφράζει για τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, το Ινστιτούτο της Γερμανίας ΙΜΚ, καθώς θεωρεί ότι η απουσία ανάπτυξης “ακυρώνει” τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το ΙΜΚ, χρειάζονται λύσεις για την αντιμετώπιση των δομικών και διαρθρωτικών προβλημάτων, ώστε να ενισχυθεί η σταθερότητα που απαιτεί το ευρωσύστημα. «Tα ασθενή κράτη μέλη όπως η Ελλάδα έχουν ελάχιστες πιθανότητες να παράξουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης υπό τις παρούσες συνθήκες και έτσι δε θα μπορέσουν να μειώσουν τα χρέη τους,» υπογράμμισε το ινστιτούτο.
Εκτός κριτική δεν μένει ούτε η ευρωζώνη, για την οποία χρειάζεται να ληφθούν μέτρα με μεκροπρόθεσμο χαρακτήρα, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η σύγκλιση των κρατών μελών. Το IMK τονίζει επίσης πως το Ταμείο διάσωσης των 750 δισ. ευρώ δεν μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης και χρειάζονται δομικές αλλαγές.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης