Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συμβιβαστική λύση για τους ιδιώτες ομολογιούχους μελετά η κυβέρνηση - Ευνοϊκή πρόταση που φέρει την έγκριση του ΟΔΔΗΧ και ικανοποιεί μεγάλο ποσοστό των ομολογιούχων

Συμβιβαστική λύση για τους ιδιώτες ομολογιούχους μελετά η κυβέρνηση - Ευνοϊκή πρόταση που φέρει την έγκριση του ΟΔΔΗΧ και ικανοποιεί μεγάλο ποσοστό των ομολογιούχων
Συμβιβαστική λύση που θα μειώνει τις απώλειες από το «κούρεμα» που υπέστησαν χιλιάδες ιδιώτες μικροομολογιούχοι εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικής οικονομικής εφημερίδας. Πρόκειται για μια ευνοϊκή πρόταση που φέρει την έγκριση του ΟΔΔΗΧ και θεωρείται πως θα ικανοποιήσει το μεγαλύτερο ποσοστό από τους 11.000 αποταμιευτές που μετείχαν στο PSI.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt η ευνοϊκή αυτή πρόταση αφορά σε κουρεμένα ομόλογα ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας 4,3 δισ. ευρώ.
Η εφημερίδα σημειώνει πως η ΕΕ δεν θέλησε να εξαιρέσει τους μικροομολογιούχους από το PSI και δεν ενέκρινε την αποζημίωσή τους με φορολογικές ελαφρύνσεις, καθώς φοβόταν το ενδεχόμενο να εγερθεί θέμα άνισης μεταχείρισης μεταξύ εγχώριων και ξένων επενδυτών.
Ωστόσο πλέον, υπογραμμίζει η Handelsblatt έχει βρεθεί μια βιώσιμη λύση που φέρει και την έγκριση του ΟΔΔΗΧ και θεωρείται πως θα μετριάσει τις απώλειες των μικροεπενδυτών.
Οπως έχει γράψει και η εφημερίδα Τα Νέα για το ίδιο θέμα, σύμφωνα με το σχέδιο της ΝΔ οι ομολογιούχοι θα λάβουν τα χρήματα που αντιστοιχούν στα κουρεμένα τους ομόλογα έως και 25 χρόνια νωρίτερα από το αρχικά καθορισμένο (στην 5ετία αντί της 30ετίας) ενώ θα περιορισθούν σημαντικά και οι ζημιές που καταγράφουν τα νέα ομόλογα ελληνικού Δημοσίου.
Προϋπόθεση για να υπαχθούν στο εξεταζόμενο πρόγραμμα είναι να διαθέτουν, δηλαδή να μην έχουν ρευστοποιήσει, τόσο τα ομόλογα EFSF όσο και τα νέα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.
Η ΝΔ υποστήριζε και υποστηρίζει πως με την έκδοση πενταετών ομολόγων δεν θα επιβαρυνθεί το ελληνικό Δημόσιο και θα μειωθεί το δημόσιο χρέος.

Η πρόταση της ΝΔ για τους ομολογιούχους

Την πρόταση ανταλλαγής των νέων ομολόγων που προέκυψαν από το PSI με νέα πενταετούς διάρκειας για την αποκατάσταση των φυσικών προσώπων που επλήγησαν από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είχε προτείνει προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της, κ. Γ. Μιχελάκη, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι υπάρχει δέσμευση προώθησης της πρότασης μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου:
«Η Νέα Δημοκρατία, ακόμη και πριν ξεκινήσει η διαδικασία αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους, εντός και εκτός Βουλής, είχε υποστηρίξει την ανάγκη αρχικά εξαίρεσης και μεταγενέστερα αποκατάστασης των ζημιών που υπέστησαν οι ομολογιούχοι - φυσικά πρόσωπα.
Σήμερα μια τέτοια λύση φαίνεται εφικτή.
Έχει συζητηθεί με τους εκπροσώπους των ομολογιούχων. Προωθείται από τον ΟΔΔΗΧ και έχει και τη θετική γνωμοδότηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Βιώσιμη λύση η οποία βασίζεται στο ότι η τρέχουσα τιμή των νέων ομολόγων που εκδόθηκαν για τις ανάγκες εφαρμογής του PSI είναι εξαιρετικά χαμηλή.
Και προκύπτει από την ανταλλαγή των νέων ομολόγων αλλά και των ομολόγων του EFSF που κατέχουν μετά το PSI τα φυσικά πρόσωπα, με νέα πενταετούς διάρκειας ομόλογα.
Με τη σχετική πρόταση καλύπτονται όλες οι προϋποθέσεις.
- Δεν επιβαρύνεται το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ μειώνεται το δημόσιο χρέος, ειδικά εάν υλοποιηθεί η πρόταση και από τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Δίδεται διέξοδος στους ιδιώτες ομολογιούχους.
- Αποκαθίσταται η φερεγγυότητα και η αξιοπιστία του Κράτους.
- Δημιουργείται ασφάλεια για ανάλογες επενδύσεις στο άμεσο μέλλον, συντελώντας στην προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας.
Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να προωθήσει άμεσα μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου τη συγκεκριμένη πρόταση για την αποκατάσταση των ομολογιούχων φυσικών προσώπων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης