Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σε αδιέξοδο για την ώρα η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου – Η κυβέρνηση στρέφεται στις αποκρατικοποιήσεις για να πείσει την Τρόικα και να αλλάξει το κλίμα – Εξευτελιστικά θα είναι τα τιμήματα των αγοραστών

tags :
Σε αδιέξοδο για την ώρα η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου – Η κυβέρνηση στρέφεται στις αποκρατικοποιήσεις για να πείσει την Τρόικα και να αλλάξει το κλίμα – Εξευτελιστικά θα είναι τα τιμήματα των αγοραστών
(upd)Στην άμεση προώθηση των αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να ρίξει το βάρος της η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να αλλάξει το εις βάρος της αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά τη διπλή εκλογική διαδικασία και τους μήνες απραξίας που προηγήθηκαν. Ήδη τα μηνύματα που έχει ληφθεί από τους δανειστές έχουν καταστήσει σαφές ότι εάν δεν υπάρξει κίνηση «καλής θέλησης» ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων δεν θα αλλάξει κανένας όρος του Μνημονίου.
Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για νέους φόρους ούτε για νέες περικοπές. Την ίδια ώρα, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων και χρονοβόρα είναι και δύσκολη, δεδομένου του ότι θα αναγκαστεί να συγκρουστεί από την πρώτη κιόλας ημέρα με συμφέροντα της αγοράς, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να χάσει τα ερείσματα της. Επομένως, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, απομένει η επιλογή της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ακόμη και αν οι συνθήκες της αγοράς κάθε άλλο παρά ευνοϊκές είναι.
Μέσα στο επόμενο διάστημα θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να έχουν στα χέρια τους στοιχεία και όχι προθέσεις. Θα πρέπει να δείξουν τουλάχιστον ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν πράγματα που έμειναν πίσω, όπως οι αποκρατικοποιήσεις. Ήδη άλλωστε από τα τέλη Ιουνίου θα έπρεπε να έχουν ετοιμαστεί, σύμφωνα με την αρχική συμφωνία, οι πρώτοι φάκελοι για την ιδιωτικοποίηση οργανισμών όπως η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ, ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και τα ΕΛΠΕ.  Επίσης, ο πρωθυπουργός πρέπει να τους δώσει έτοιμη και χωρίς να υπάρξουν αλλαγές την λίστα με τους Οργανισμούς του Δημοσίου που καταργούνται ή συγχωνεύονται.
Ο κ. Σαμαράς θα πρέπει, κατά την αυριανή συνάντηση του με τους εκπροσώπους της Τρόικας, να παρουσιάσει ακριβές χρονοδιάγραμμα με τις αποκρατικοποιήσεις. Ήδη σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρώτη στη λίστα βρίσκεται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δηλαδή το λειτουργικό κομμάτι του ΟΣΕ για το οποίο έχουν εκδηλώσεις ενδιαφέρον Γάλλοι, Ρώσοι. Επίσης, οι θυγατρικές της Αγροτικής τράπεζας, δηλαδή ΣΕΚΑΠ, ΕΒΖ και Δωδώνη θα μπορούσαν να πωληθούν ακόμα και μέσα στον Ιούλιο.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνισμοί για την πώληση της ΔΕΠΑ και των Κρατικών Λαχείων και την αξιοποίηση ακινήτων (Ελληνικό, Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, Αφάντου Ρόδου και Κασσιόπη Κέρκυρας). Περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να δείξουν ότι και επενδύσεις μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα και ξένοι θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν αλλά κι ότι η κυβέρνηση μπορεί να προωθήσει σχέδια που έχει κάνει. ΟΠΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, ΕΛΤΑ και ο ΟΔΙΕ είναι τα επόμενα περιουσιακά στοιχεία που θα βρίσκονται στη λίστα και με χρονοδιάγραμμα πώλησής τους.

Το «δόλωμα» του ΟΠΑΠ


Το στόχο των γρήγορων εσόδων θα μπορούσε να εξυπηρετήσει η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, η οποία θεωρητικά περιλαμβάνεται στις πιο ελκυστικές συμμετοχές του Δημοσίου, επισημαίνουν οι αναλυτές της αγοράς.
Αν και θα πρόκειται για πραγματική θυσία, δεδομένου του αρνητικού περιβάλλοντος, τις χαμηλές αποτιμήσεις στο Χ.Α. αλλά και τη συνολική αβεβαιότητα για το μέλλον της Ευρωζώνης, μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή απόδειξη προκειμένου να δείξει έργο η κυβέρνηση στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.
Όπως αναφέρουν αναλυτές, η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο ελκυστικές ακόμη και για τη διεθνή αγορά τυχερών παιχνιδιών. Κι αυτό γιατί, παρά την κρίση, η αγορά του τζόγου στην Ελλάδα συνεχίζει να παρουσιάζει ικανοποιητικές επιδόσεις.
Επιπλέον, ανεξάρτητα από τις επιδόσεις συνολικά της αγοράς, ο ίδιος ο ΟΠΑΠ έχει ένα ευρύτατο δίκτυο πρακτορείων, με πάνω από 5.000 σημεία πώλησης, ενώ στους καιρούς της κρίσης οι αναλυτές τονίζουν και το πλεονέκτημα των υψηλών ταμειακών ροών (cash flow) που διαθέτει, ακριβώς λόγω του αντικειμένου δραστηριότητάς του. Μάλιστα για το λόγο αυτόν, όπως εκτιμούν διεθνείς οίκοι, το δάνειο που έλαβε ο οργανισμός για τα VLTs ενδέχεται να αποπληρωθεί νωρίτερα από τη λήξη του.

Στόχος να «ξεμπλοκάρει» η αξιοποίηση του Ελληνικού

Στόχος της κυβέρνησης Σαμαρά είναι να προχωρήσουν και όσο το δυνατό γρηγορότερα τα σχέδια οικιστικής ανάπλασης στο πρώην αεροδρόμιο, το Ελληνικό. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα και στις επενδύσεις ενώ μπορεί να ανοίξει ο δρόμος και σε άλλα επενδυτικά σχέδια.
Το έργο, ύψους 5-6 δις. ευρώ, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 9.000 θέσεις εργασίας, προσθέτοντας ετησίως 0,3% στο ΑΕΠ της χώρας επί 10 συναπτά έτη (περίοδος κατασκευής). Ήδη έχουν καταθέσει προσφορές 9 ενδιαφερόμενοι, για το ακίνητο που περιλαμβάνει την έκταση του παλαιού αεροδρομίου Αθηνών, ανεκμετάλλευτες εκτάσεις γης και ένα παραθαλάσσιο μέτωπο μήκους 3,5 χιλιομέτρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης