Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σε έσοδα, δαπάνες και ιδιωτικοποιήσεις οι πρώτοι έλεγχοι της Τρόικας - Σειρά παίρνουν ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και νέο φορολογικό νομοσχέδιο - Η Τρόικα δεν αποκλείει νέες περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ

Σε έσοδα, δαπάνες και ιδιωτικοποιήσεις οι πρώτοι έλεγχοι της Τρόικας - Σειρά παίρνουν  ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και νέο φορολογικό νομοσχέδιο - Η Τρόικα δεν αποκλείει νέες περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ
(upd)Έσοδα, δαπάνες και αποκρατικοποιήσεις βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο των ελέγχων της Τρόικας ενώ σειρά παίρνουν σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία. Ήδη, αμέσως μετά την ορκωμοσία του νέου Υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ξεκίνησε η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της τριμερούς επιτροπής.
Κλιμάκιο της τεχνικής αντιπροσωπείας των ξένων αναμένεται να επισκεφθεί εκ νέου σήμερα το Γενικό Λογιστήριο του κράτους προκειμένου να καταγράψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των ασφαλιστικών οργανισμών.
Κατά τις πληροφορίες, η Τρόικα δεν αποκλείει νέες περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ από την στιγμή που θα διαπιστώσεις ότι υπερβάσεις στα όρια των επιχορηγήσεων κινούνται σε επικίνδυνα για τον προϋπολογισμό επίπεδα.
Να σημειωθεί ότι στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου οι ασφαλιστικοί οργανισμοί έχουν ήδη απορροφήσει το 56,4% των αρχικών πιστώσεων. Το ΙΚΑ, ειδικότερα, έχει απορροφήσει το 62,8% των προβλεπόμενων κονδυλίων του, ο ΕΟΠΥΥ το 62,4%, ο ΟΓΑ το 56,9%, το ΤΑΠ- ΟΤΕ το 61,9%.
Οι υπερβάσεις ήταν αναπόφευκτες, καθώς έπρεπε να καλυφθούν οι σημαντικές υστερήσεις στις εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων από εισφορές, οι οποίες προκλήθηκαν εξαιτίας των εκτεταμένων περικοπών που έγιναν στους μισθούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αλλά και των αυξημένων επιδομάτων ανεργίας που προκάλεσε η αντιαναπτυξιακή πολιτική του Μνημονίου.
Εφόσον η Τρόικα επιμείνει στο θέμα των περικοπών τότε τα πράγματα δυσκολεύουν για την κυβέρνηση Σαμαρά. Τούτο σε συνδυασμό με την εκκρεμότητα που υπάρχει για την εφαρμογή της πρόβλεψης του μνημονίου για την περικοπή κατά 12% των ειδικών μισθολογίων, έρχεται σε σύγκρουση με την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για μη εφαρμογή της, αλλά και για μισθολογική αποκατάσταση ορισμένων κατηγοριών έναντι των απωλειών που έχουν υποστεί.
Η κυβέρνηση ήδη ψάχνει τις κόκκινες γραμμές απέναντι στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ που φθάνουν σήμερα στην Αθήνα. Πρόκειται για τον Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, τον Ματίας Μορς από την Κομισιόν και τον Κλάους Μαζούχ από την ΕκΤ, οι οποίοι θα μείνουν μέχρι το Σάββατο στην ελληνική πρωτεύουσα.
Στο «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης για την αποφυγή των απολύσεων στο Δημόσιο και για τη νέα μείωση μισθών θα συμπεριληφθεί και η απόφαση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά για κατάργηση των αμειβόμενων επιτροπών και των ειδικών γραμματειών στα υπουργεία.
Ωστόσο η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν θα είναι εύκολη καθώς η αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς έχει τρωθεί τόσο από την αποτυχία του μέτρου της εφεδρείας όσο και από τη μεγάλη καθυστέρηση για την εφαρμογή της αξιολόγησης στο Δημόσιο.
Ειδικά σε ότι αφορά το δημόσιο το ισοδύναμο μέτρο για να αποφευχθούν οι απολύσεις θα είναι ο περαιτέρω περιορισμός των προσλήψεων, με τον νέο κανόνα να προβλέπει 1 για κάθε 10 αποχωρήσεις αντί της 1 για κάθε 5 αποχωρήσεις που είχε συμφωνηθεί στις αρχές του χρόνου .
Το ραντεβού του Γιάννη Στουρνάρα με την Τρόικα έχει προγραμματιστεί για τις 11 σήμερα το πρωί ( μια ώρα μετά την ορκωμοσία του ως υπουργός Οικονομικών). Η συνέχεια έπεται τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος θα συναντηθεί με την ηγεσία της τρόικας είτε σήμερα το απόγευμα είτε αύριο αλλά και με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση την Παρασκευή .
Από την πλευρά της τρόικας πληροφορίες θέλουν τους επικεφαλείς να περιορίζονται σε μια συνάντηση γνωριμίας με ένα μικρό κομμάτι του χρόνου τους να αναλώνεται στο να διαπιστώσουν την διάθεση της Ελλάδας απέναντι στο μνημόνιο και την πορεία υλοποίησης του . Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι βασικό ζητούμενο για την ηγεσία της τρόικας θα είναι πριν ξεκινήσουν να πάρουν μια εικόνα της κατάστασης μετά από περίοδο περίπου 3 μηνών απραξίας .
Χθες, κλιμάκιο 15 ατόμων της τεχνικής αντιπροσωπείας της Τρόικας επισκέφθηκε το Γενικό Λογιστήριο του κράτους προκειμένου να συλλέξει στοιχεία για την πορεία των εσόδων και των δαπανών. Οι ξένοι έφθασαν μέχρι και το Γραφείο του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ενώ σε αυτή την επαφή παρευρέθηκαν και σύμβουλοι από το Γραφείο του Πρωθυπουργού.
Στην πλευρά των πρωτογενών δαπανών τα τεχνικά κλιμάκια προβληματίστηκαν όταν τους παρουσιάστηκαν μειώσεις υποδεέστερες των περικοπών που έχουν γίνει σε μισθούς και συντάξεις στον δημόσιο τομέα . Πως είναι δυνατόν οι ονομαστικές περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις να έχουν ξεπεράσει το 35% και το μισθολογικό κόστος να έχει μειωθεί μόνο κατά 15%; Προβληματίστηκαν επίσης με την αποτυχία του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας .
Ένα δεύτερο τεχνικό κλιμάκιο επισκέφθηκε χθες την Τράπεζα της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να αντλήσει στοιχεία για την πορεία του ταμειακού ελλείμματος αλλά και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από το 2010 και μετά. Ο έλεγχος θα συνεχιστεί και την Παρασκευή στο μικροσκόπιο του οποίου θα βρεθεί η τραπεζική χρηματοδότηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών εμπορικών τραπεζών. Το κλιμάκιο θα παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα στην Τράπεζα της Ελλάδος για να ελέγχει τις ταμειακές ροές.
Άλλο κλιμάκιο της τρόικας πραγματοποίησε συνάντηση με τον Διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Κώστα Μητρόπουλο. Κατά τις πληροφορίες, έγινε μια αποτίμηση της κατάσταση αλλά και των προοπτικών μέχρι και το τέλος του χρόνου
Ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του Ταμείου είπε στην τρόικα ότι μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 4 αποκρατικοποιήσεις με συνολικά έσοδα 1,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,56 δισ. ευρώ σε μετρητά. Τόνισε επίσης ότι είναι έτοιμες να προχωρήσουν άλλες 6 ακόμη αποκρατικοποιήσεις (Λαχεία, Ελληνικό, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, IBC, Κασσιώπη, Αφάντου), σε στάδιο προχωρημένης προετοιμασίας βρίσκονται 9 αποκρατικοποιήσεις (28 Ακίνητα, ΕΥΑΘ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ), οι οποίες θα ξεκινήσουν άμεσα, ενώ για 13 (λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες) ακόμη αποκρατικοποιήσεις εξελίσσεται η προετοιμασία.
Συνολικά, το ΤΑΙΠΕΔ χειρίζεται σήμερα 28 αποκρατικοποιήσεις. Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή 82.000 δημόσιων ακινήτων από 35 διαφορετικούς δημόσιους φορείς, αναπτύχθηκε υποδομή για την παρακολούθησή τους και συνεχίζεται ο διεξοδικός νομικός και τεχνικός έλεγχος σε δεκάδες ακίνητα.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης