Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Κόκκινη κάρτα» από την Τρόικα στην κυβέρνηση που δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις του Μνημονίου – Ποιες σημειώσεις κράτησαν τα τεχνικά κλιμάκια – Έσοδα 630 εκατ. από τις φορολογικές δίκες

«Κόκκινη κάρτα» από την Τρόικα στην κυβέρνηση που δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις του Μνημονίου – Ποιες σημειώσεις κράτησαν τα τεχνικά κλιμάκια – Έσοδα 630 εκατ. από τις φορολογικές δίκες
«Κόκκινη κάρτα» έβγαλε η τρόικα στη κυβέρνηση, η οποία από μία πρώτη ματιά που έριξε στις δεσμεύσεις του Μνημονίου 2 διαπίστωσε ότι αυτό βαλτώνει σε αρκετά σημεία.
Οι αστοχίες του προϋπολογισμού σε έσοδα και δαπάνες, οι υπερβάσεις στις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων και των νοσοκομείων και οι περιορισμένες κινήσεις στις αποκρατικοποιήσεις, είναι λίγοι μόνο από τους λόγους που ανάγκασαν χθες την Τρόικα να στείλει τελεσίγραφο στο Γιάννη Στουρνάρα. Για να του πουν « Ότι θα περάσει δύσκολα στο Eurogroup τη Δευτέρα», δίνοντας έτσι το στίγμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει σε επίπεδο διαπραγματεύσεων.
Χθες, πάντως η Τρόικα πραγματοποίησε νέα επίσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, προκειμένου να καταγράψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των ασφαλιστικών οργανισμών.
Κατά τις πληροφορίες, η Τρόικα δεν αποκλείει νέες περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ από την στιγμή που θα διαπιστώσεις ότι υπερβάσεις στα όρια των επιχορηγήσεων κινούνται σε επικίνδυνα για τον προϋπολογισμό επίπεδα.
Να σημειωθεί ότι στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου οι ασφαλιστικοί οργανισμοί έχουν ήδη απορροφήσει το 56,4% των αρχικών πιστώσεων. Το ΙΚΑ, ειδικότερα, έχει απορροφήσει το 62,8% των προβλεπόμενων κονδυλίων του, ο ΕΟΠΥΥ το 62,4%, ο ΟΓΑ το 56,9%, το ΤΑΠ- ΟΤΕ το 61,9%.
Οι υπερβάσεις ήταν αναπόφευκτες, καθώς έπρεπε να καλυφθούν οι σημαντικές υστερήσεις στις εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων από εισφορές, οι οποίες προκλήθηκαν εξαιτίας των εκτεταμένων περικοπών που έγιναν στους μισθούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αλλά και των αυξημένων επιδομάτων ανεργίας που προκάλεσε η αντιαναπτυξιακή πολιτική του Μνημονίου.
Εφόσον η Τρόικα επιμείνει στο θέμα των περικοπών τότε τα πράγματα δυσκολεύουν για την κυβέρνηση Σαμαρά. Τούτο σε συνδυασμό με την εκκρεμότητα που υπάρχει για την εφαρμογή της πρόβλεψης του μνημονίου για την περικοπή κατά 12% των ειδικών μισθολογίων, έρχεται σε σύγκρουση με την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για μη εφαρμογή της, αλλά και για μισθολογική αποκατάσταση ορισμένων κατηγοριών έναντι των απωλειών που έχουν υποστεί.
Σήμερα, άλλο κλιμάκιο της Τρόικας πρόκειται να επισκεφτεί τον Γιώργο Μαυραγάνη με τον οποίο θα εξετασθούν οι αλλαγές στους φόρους, εισοδήματος, ΦΠΑ και ακινήτων που προωθούνται σε επίπεδο μεταρρύθμισης.
Χθες, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε τα ποσά που έχει εισπράξει το Δημόσιο από τις υποθέσεις που κατέληξαν στα δικαστήρια τα τελευταία χρόνια. Και ενώ το Δημόσιο θα μπορούσε να είχε εισπράξει ποσό ύψους 13,2 δις ευρώ οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κατάφεραν να βάλουν στα κρατικά ταμεία μόνο το 4,77% δηλαδή κάτι παραπάνω από 630 εκατ. ευρώ.
Στις δικαστικές αίθουσες εκκρεμούν περισσότερες από 180.935 δίκες φορολογικού περιεχομένου και τα έσοδα που διεκδικεί το ελληνικό Δημόσιο ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ. Μόνο στο Β τρίμηνο του 2012 προσέφυγαν στα δικαστήρια 1.771 φορολογούμενοι αμφισβητώντας τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν.
Πρόστιμα ύψους 13,2 δις ευρώ θα μπορούσε να είχε εισπράξει, το δημόσιο και μάλιστα με απόφαση δικαστού αλλά το υπουργείο οικονομικών, από τα χρήματα αυτά έχει βάλει, στα κρατικά ταμεία, μόνο 630 εκατ. ευρώ!
Το γεγονός ότι το δημόσιο δεν μπορεί να εισπράξει αυτά τα λεφτά είναι ένα αρνητικό σημείο για την Τρόικα, η οποία στο «μπλοκάκι» της κράτησε σημειώσεις για τους παρακάτω τομείς:
1. Ιδιωτικοποιήσεις. Σε εκκρεμότητα παραμένουν σήμερα 28 αποκρατικοποιήσεις τις οποίες χειρίζεται σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ. Από αυτές έτοιμες είναι να προχωρήσουν μόλις 6 διαγωνιστικές διαδικασίες (Λαχεία, Ελληνικό, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, IBC, Κασσιώπη, Αφάντου) ενώ σε στάδιο προχωρημένης προετοιμασίας βρίσκονται 9 αποκρατικοποιήσεις (28 Ακίνητα, ΕΥΑΘ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ) και οι οποίες θα ξεκινήσουν άμεσα. Σε στάδιο προετοιμασίας βρίσκονται 13 αποκρατικοποιήσεις (λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες) ακόμη αποκρατικοποιήσεις. Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 4 αποκρατικοποιήσεις (πώληση 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, παραχώρηση των συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας στις εταιρίες του κλάδου, παράταση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ έως το 2030 και χορήγηση άδειας στον Οργανισμό για τη λειτουργία 35.000 παιγνιομηχανημάτων), με συνολικά έσοδα 1,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,56 δισ. ευρώ σε μετρητά. Συνολικά, το ΤΑΙΠΕΔ χειρίζεται σήμερα 28 αποκρατικοποιήσεις. Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή 82.000 δημόσιων ακινήτων από 35 διαφορετικούς δημόσιους φορείς, αναπτύχθηκε υποδομή για την παρακολούθησή τους και συνεχίζεται ο διεξοδικός νομικός και τεχνικός έλεγχος σε δεκάδες ακίνητα.
2. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις –κλειστά επαγγέλματα. Ακινησία και στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων διαπιστώνει η τρόικα. Κρίσιμο θεωρείται για τους τροϊκανούς το μέτωπο της απελευθέρωσης της υγείας, των φαρμάκων, της αγοράς των προϊόντων και των κλειστών επαγγελμάτων . Η κυβέρνηση θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις του Μνημονίου 2 και να εξαπολύσει ένα νέο κύμα απελευθέρωσης επαγγελμάτων, για τουλάχιστον 30 δραστηριότητες, στις οποίες περιλαμβάνονται: βενζινάδικα, περίπτερα, καπνοπωλεία, κυλικεία, χρηματιστηριακές εταιρείες, , ιδιωτικά ΚΤΕΟ, φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κέντρα ξένων γλωσσών, λιμενεργάτες, ενεργειακοί επιθεωρητές, τουριστικά γραφεία, αγροτικά επαγγέλματα, εφημεριδοπώλες, πρακτορεία Τύπου, παιδικές κατασκηνώσεις και βρεφονηπιακοί σταθμοί.
3. Προϋπολογισμός. Εκτός από τις καθυστερήσεις σε ιδιωτικοποιήσεις και διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις η τρόικα εμφανίζεται έντονα δυσαρεστημένη και από το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός κινείται εκτός στόχων. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τις προβολές που κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας σε συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η υστέρηση στο σκέλος τω εσόδων του προϋπολογισμού θα φθάσει στο τέλος του έτους στα 2 δις ευρώ. Μάλιστα τρόικα εκφράζει δυσαρέσκεια και για το γεγονός ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει η Ελλάδα με το δεύτερο μνημόνιο και αφορούν σε περικοπές δαπανών, όπως είναι οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου, το κλείσιμο δημόσιων οργανισμών και οι απολύσεις υπαλλήλων. Ειδικά για το μέτωπο της φορολογίας η τρόικα θα επιθυμούσε να έχει ήδη ψηφιστεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο βάσει των προβλέψεων του μνημονίου θα έπρεπε να περιλαμβάνει μια σειρά από παρεμβάσεις, όπως είναι η αύξηση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα, η κατάργηση φοροαπαλλαγών και ειδικών φορολογικών καθεστώτων και η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
Σημειώνεται ότι η τρόικα αναμένεται να ολοκληρώσει τις επόμενες ημέρες την αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του μνημονίου και θα συντάξει ειδική έκθεση την οποία θα παραδώσει στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup).
Από αυτήν την αξιολόγηση αλλά και τις κινήσεις που θα έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση στο μέτωπο της εφαρμογής του μνημονίου θα εξαρτηθεί και το αν θα λάβουμε τη επόμενη δόση του νέου δανείου προκειμένου να αποπληρωθούν ομόλογα αξίας περίπου 8 δις ευρώ τα οποία λήγουν στις 20 Αυγούστου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης