Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Peter Nomikos: Με το Greece Debt Free οι άνθρωποι νιώθουν πως έχουν εξουσία στις αγορές - Αγοράζουμε έξυπνα, αθόρυβα και αργά, όπως πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους

Peter Nomikos: Με το Greece Debt Free οι άνθρωποι νιώθουν πως έχουν εξουσία στις αγορές - Αγοράζουμε έξυπνα, αθόρυβα και αργά, όπως πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους
Με καλό σχεδιασμό και πολλές δικλείδες ασφαλείας ο Peter Nomikos, ιδρυτής της πρωτοβουλίας Greece Debt Free (Eλλάδα Χωρίς Χρέος), έχει θέσει σε εφαρμογή το μέγαλο του σχέδιο ελάφρυνσης της χώρας μας από το θηριώδες χρέος που έχει βυθίσει την ελληνική οικονομία σε βαθιά κρίση τα τελευταία 2,5 χρόνια.
Σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο www.bankingnews.gr απαντά στις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς για την αξιοπιστία και την επιτυχία του προγράμματος.
Το Greece Debt Free πρόκειται για μία κίνηση από ομάδα επιχειρηματιών. Ποιοι συμμετέχουν και ποιες είναι οι δυνατότητες; Μέχρι που μπορεί να φτάσουν τα κεφάλαια που θα διατεθούν; Τι χρονικό πλαίσιο υπάρχει γι’ αυτό το πλάνο;
Το Greece Debt Free είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός, διαφανής μηχανισμός για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, με σκοπό να εξασφαλίζει κεφάλαια ώστε να τα διαθέτει στο ελληνικό δημόσιο με τη μορφή αγοράς ελληνικών ομολόγων τα οποία στη συνέχεια τα ακυρώνει. Σ’ αυτόν τον μηχανισμό μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας, με χρήματα που ίδιος επιθυμεί.
Δεν έχουμε ακόμη υπολογίσει τα χρήματα που θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν, καθώς αυτό πραγματικά εξαρτάται από το κατά πόσο οι Έλληνες και οι Φιλέλληνες θα επιλέξουν να συμμετάσχουν. Μέχρι τώρα η ανταπόκριση τους είναι θερμή, ενώ έχουμε συμμετοχή από κάθε κοινωνικό στρώμα και από πολλές χώρες της Ευρώπης.
Με το GDF οι άνθρωποι νιώθουν ότι έχουν εξουσία στις αγορές και αυτό φαίνεται από τη συμμετοχή, η οποία ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου.

Μέσω του PSI υπήρξε μια «άτυπη μεταφορά» του χρέους που έχει η Ελλάδα προς τους ιδιώτες προς τον επίσημο τομέα, δηλαδή το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι με τη μορφή ομολόγων, διαπραγματεύσιμων στις διεθνείς αγορές. Πως λοιπόν θα επαναγοραστεί από το GDF;
Ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους εξακολουθεί να είναι στην κατοχή ιδιωτικών φορέων, τραπεζών, συνταξιοδοτικών ταμείων, αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου, ενώ ακόμη και τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ μπορούν επίσης να είναι προς πώληση. Έτσι συγκεντρώνεται μια σημαντική ποσότητα ομολόγων που μπορεί να αγοραστούν σε πολύ χαμηλές τιμές της αγοράς.
Από τις 7/4/2012, μετά το PSI δηλαδή, υπάρχουν πάνω από 60 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων (σε ονομαστική αξία), των οποίων η τιμή στην αγορά είναι κάτω από 15 λεπτά σήμερα. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο πολίτης μπορεί να δώσει 1 ευρώ στο GDF και το  GDF μπορεί να αγοράσει 8 ευρώ χρέους τα οποία θα ακυρωθούν. Αν αυτό αλλάζει, ο αριθμός αριθμομηχανή χρέος της GDF θα αλλάξει.

Το σχέδιο σας ομοιάζει με αυτό που ακολούθησε η κυβέρνηση του Ισημερινού το 2009, όταν και επαναγόρασε σιωπηρά το 91% των ομολόγων που είχε εκδώσει σε πολύ χαμηλές τιμές. Ωστόσο, στην κίνηση δεν δόθηκε καμία δημοσιότητα ώστε να μην αυξηθούν οι τιμές. Δίδοντας εσείς δημοσιότητα φοβάστε πιθανή αύξηση των τιμών των ελληνικών ομολόγων;
Φυσικά αυτός είναι ένας κίνδυνος και ένας φόβος που υπάρχει σε κάθε «επιχείρηση» επαναγοράς χρέους, είτε πρόκειται για κρατικό, είτε για επιχειρηματικό. Έχω ξοδέψει πολύ χρόνο και χρήμα σχεδιάζοντας και αναπτύσσοντας το GDF, ενώ εάν υπάρξουν προβλήματα, τότε υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι να μας βοηθήσουν. Επίσης να έχετε κατά νου, πως και άλλα πράγματα επηρεάζουν τις τιμές των ελληνικών ομολόγων, όπως οι πολιτικές εξελίξεις, οι εξελίξεις στην Ιταλία και στην Ισπανία, αλλά και σε πολλά άλλα πράγματα.
Το GDF έχει προχωρήσει στις ακόλουθες κινήσεις ώστε να αποτρέψει κάποια «αρνητική» εξέλιξη στην αγορά. Πιο συγκεκριμένα:
• Δεν αγοράζουμε στην αγορά κάνοντας κάποια ακραία κίνηση. Αγοράζουμε έξυπνα, όσο είναι εφικτό, αθόρυβα και αργά. Αυτό είναι ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, το οποίο αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις.
• Το GDF συγκεντρώνει όλες τις δωρεές προχωρώντας συντεταγμένα στην αγορά ομολόγων κατά τρόπο που πιστεύουμε ότι δεν θα αυξηθούν οι τιμές των ομολόγων πάρα πολύ. Αν ζητούσαμε από τους ανθρώπους που μας στηρίζουν να παραδώσουν τα ομόλογα τους στο GDF, θα υπήρχαν ασυντόνιστες προσφορές που θα ανέβαζαν τις τιμές της αγοράς. Το  GDF, αποφεύγοντας τέτοια λάθη, ζητά τα χρήματα ώστε κάνει το ίδιο τις αγορές.
Εάν αυξηθούν σημαντικά οι τιμές των ομολόγων, τότε το GDF θα εξετάσει τη μέση τιμή για την αγορά ομολόγων. Βασικά οποιαδήποτε τιμή κάτω από την ονομαστική αξία είναι χρήματα που μπορούν να εξοικονομηθούν. Φυσικά, όσο χαμηλότερη είναι η τιμή τόσο το καλύτερο.

Πριν ξεκινήσετε αυτήν την κίνηση επικοινωνήσατε με την ελληνική κυβέρνηση; Ποια ήταν η στάση της;
Όχι.

Πέραν των Ελλήνων απευθύνεστε και σε Έλληνες της διασποράς, κυρίως σε Γερμανία και ΗΠΑ. Τα ομόλογα διασποράς που επιχείρησε να εκδώσει η ελληνική κυβέρνηση απέτυχαν. Γιατί πιστεύετε ότι θα πετύχει το δικό σας πείραμα;
Τα diaspora bond, δημιουργήθηκαν για να χρηματοδοτήσουν το ελληνικό δημόσιο. Εμείς δεν χρηματοδοτούμε το ελληνικό δημόσιο, απλά αγοράζουμε ομόλογα στη δευτερογενή αγορά και μετά τα ακυρώνουμε. Το GDF και τα diaspora bond είναι εντελώς ξεχωριστά και μη συγκρίσιμα.

Ποιος είναι ο Peter Nomikos

Ο Peter Nomikos είναι επιχειρηματικό στέλεχος και κατάγεται από τη Σαντορίνη, είναι συν-δημιουργός της μπύρας Volkan και αντιπρόεδρος του Thera Foundation, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που είναι αφιερωμένος στην προώθηση της ελληνικής αρχαιολογίας, γεωλογίας και ιστορίας της τέχνης.
Από την απαρχή της ελληνικής οικονομικής κρίσης, ο Peter Nomikos έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη στρατηγικών που θα βοηθούσαν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης