γράφει : Πέτρος Λεωτσάκος
(upd12)Με 179 ψήφους υπέρ και 121 ψήφους κατά, η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, έλαβε, όπως αναμενόταν, ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή αργά το βράδυ της Κυριακής, αμέσως μετά το πέρας της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων.
Σε σύνολο 300 ψηφισάντων βουλευτών, ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν οι 129 βουλευτές της ΝΔ, οι 33 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και οι 17 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Κατά ψήφισαν 121 βουλευτές και ειδικότερα οι 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 20 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής και οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων οι πολιτικοί αρχηγοί ανέβασαν τους τόνους, ενώ άγρια κόντρα ξέσπασε, με επίκεντρο τις αποκρατικοποιήσεις, μεταξύ του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα.
Ο μεν κ. Σαμαράς ανέφερε πως οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν όχημα για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την αποτροπή της χρεοκοπίας, ενώ ο δε κ. Τσίπρας έκανε λόγο για "ξεπούλημα της χώρας".
Σε σύνολο 300 ψηφισάντων βουλευτών, ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν οι 129 βουλευτές της ΝΔ, οι 33 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και οι 17 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Κατά ψήφισαν 121 βουλευτές και ειδικότερα οι 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 20 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής και οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων οι πολιτικοί αρχηγοί ανέβασαν τους τόνους, ενώ άγρια κόντρα ξέσπασε, με επίκεντρο τις αποκρατικοποιήσεις, μεταξύ του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα.
Ο μεν κ. Σαμαράς ανέφερε πως οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν όχημα για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την αποτροπή της χρεοκοπίας, ενώ ο δε κ. Τσίπρας έκανε λόγο για "ξεπούλημα της χώρας".
Σαμαράς: Κ. Τσίπρα βάλτε εμένα πρώτα φυλακή - Είσαστε αβανταδόροι της δραχμής
Σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα εξαπέλυσε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να διαλύσει τα πάντα και μετά να έρθει να κυβερνήσει.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας έχουν μετατραπεί σε αβανταδόρους της δραχμής.
Μάλιστα ζήτησε να σταματήσουν οι απειλές, με την εξής αποστομωτική απάντηση "κ. Τσίπρα, αν θέλετε πρώτον εμένα να βάλετε φυλακή".
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, "τις τελευταίες ημέρες ήρθε στην επιφάνεια η σύγκρουση του νέου με το παλαιό που αντιστέκεται. Κανένας μας εδώ μέσα δεν είναι αναμάρτητος. Όλοι κάναμε λάθη. Υπάρχουν κόμματα που αντιστέκονται στην αλλαγή".
Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε "χονδροειδή λαϊκισμό ότι βάλαμε πωλητήριο στη χώρα και διερωτήθηκε: "Είναι ξεπούλημα οι αποκρατικοποιήσεις, ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία της χώρας; Ποιος θα κάνει επενδύσεις; Το υπερχρεωμένο κράτος;".Τρομοκρατείτε όσους θέλουν να κάνουν επενδύσεις στη χώρα, σχολίασε αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ.
"Εμείς μιλούμε για επενδύσεις. Εσείς μιλάτε για κράτος, κράτος, κράτος, κράτος", πρόσθεσε για να συμπληρώσει πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη της ανάπτυξης.
"Εμείς μιλούμε για επαναδιαπραγμάτευση. Εσείς θέλετε να απομονώσετε τη χώρα", ανέφερε επίσης ο κ. Σαμαράς.
Όπως ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός, "η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει το ευρώ. Ο δρόμος της συνευθύνης είναι το καινούριο".
Τσίπρας: Εσείς δεν είσαστε Ευρωπαϊστές... Είσαστε Μερκελιστές!
Σφοδρή επίθεση στα κόμματα της κυβέρνησης εξαπέλυσε εκ νέου από τη Βουλή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια κυβέρνηση μνημονιακής συνέχειας, ενώ κατηγόρησε τα κόμματα της κυβέρνησης πως δεν ευρωπαϊστές, όπως διατείνονται, αλλά είναι "Μερκελιστές". Το Βερολίνο σήμερα είναι ότι πιο αντιευρωπαϊκό υπάρχει, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως ανέφερε στη συνέχεια, το Μνημόνιο είναι ένα τεράστιο οικονομικό και πολιτικό έγκλημα, ενώ κατηγόρησε τη νέα κυβέρνηση πως θα επιστρέψει την Ελλάδα στη δεκαετία του 1950 και ακόμη πιο πίσω.
"Στην τρικομματική κυβέρνηση έχουν μοιραστεί ρόλοι. Ο ρόλος του Βενιζέλου είναι να κάνει την συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ", σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας για να τονίσει, αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση, πως "πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της".
Στρεφόμενος προς τον κ. Στουρνάρα, δήλωσε πως "είσαστε πλέον υπουργός Οικονομικών και πρέπει να διασφαλίσετε τους Έλληνες πολίτες".
"Το πρόβλημα είναι η ίδια η λιτότητα. Πρέπει αυτό να καταστεί σαφές. Την ευθύνη για την παταγώδη αποτυχία του προγράμματος την έχετε εσείς, που βάλατε τις υπογραφές σας και όχι ο ελληνικός λαός", πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Βενιζέλος: Υπάρχει εθνική στρατηγική - Η Ελλάδα ασφαλής και ισότιμη στο ευρώ
"Υπάρχει μια εθνική γραμμή, μια εθνική στρατηγική. Η Ελλάδα ως χώρας ασφαλής και ισότιμη μέσα στο ευρώ", δήλωσε κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος.
Μόνος δρόμος προς την κατεύθυνση αυτή, συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, είναι η εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και ενός ευρύτερου σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης συμφωνημένου μεταξύ μας.
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως ακολουθεί το δρόμο της "εύκολης αντιπολίτευσης που καιροφυλακτεί".
"Στη χθεσινή του ομιλία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας δεν έκανε καμία αναφορά στην προεκλογική μονομερή καταγγελία και ακύρωση του μνημονίου. Χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ως οπαδός μιας άλλης λύσης αυτής της αντικατάστασης του μνημονίου", σχολίασε ο κ. Βενιζέλος.
"Η Ελλάδα δεν έχει άλλο χρόνο. Έχει χαθεί πολύς εθνικός χρόνος", προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Κουβέλης: Η μονομερής καταγγελία του Μνημονίου δεν θα βγάλει τη χώρα από την κρίση - Ναι στη διαπραγμάτευση για απαγκίστρωση από τους επαχθείς όρους του Μνημονίου
"Η ελληνική κοινωνία είναι τεμαχισμένη. Το 30% του ελληνικού λαού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Η ανεργία καλπάζει. Φοροδιαφυγή και παραοικονομία κυριάρχησαν. Όλα αυτά είναι ακριβή. Αλλά σήμερα τι κάνουμε;" ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης.
"Το ζητούμενο είναι σήμερα τι κάνουμε;" αναρωτήθηκε για να εξηγήσει:
Μονομερής καταγγελία του Μνημονίου ή διαπραγμάτευση για απαγκίστρωση από τους επαχθείς όρους του Μνημονίου, είναι οι δύο δρόμοι. "Επιλέγω τον δεύτερο δρόμο", πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης για να επισημάνει: Η μονομερής καταγγελία του Μνημονίου δεν θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.
"Με όπλο την αποφασιστικότητα και στήριγμα την ενότητα του λαού, στόχος της κυβέρνησης αυτής είναι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση και η ταυτόχρονη διασφάλιση της παραμονής της στο ευρώ", διεμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.
"Θα μιλήσω χωρίς εύκολες υποσχέσεις. Ο λαός έχει ανάγκη από αλήθεια, προοπτική ελπίδα και κουράγιο. Ο λαός δεν έχει ανάγκη από ψεύτικα συνθήματα", δήλωσε ο κ. Σαμαράς για να προσθέσει πως "Η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Αυτή η κυβέρνηση θα πει την αλήθεια".
"Κύρια επιδίωξη της κυβέρνησης αυτής είναι να συγκρατηθεί η ύφεση. Για το λόγο αυτό πρέπει να προχωρήσει μια σειρά από σημαντικές διαρθρωτικές τομές", εξήγησε ο κ. Σαμαράς για να αναλύσει 9 βασικούς άξονες:
1. Έμφαση και προτεραιότητα στις αποκρατικοποιήσεις.
"Τις αποκρατικοποιήσεις δεν τις βλέπουμε ταμειακά, αλλά αναπτυξιακά", εξήγησε ο πρωθυπουργός.
2. Μη άμεσες αποκρατικοποιήσεις (ΟΣΕ, ενέργεια). Η αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ και η απελευθέρωση της ενέργειας θα γίνουν με ιδιαίτερη προσοχή.
3. Προτεραιότητα σε συμβάσεις παραχώρησης υποδομών.
4. Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
5. Ξεμπλοκάρισμα κοινοτικών πόρων ΕΣΠΑ.
6. Κλείσιμο ή συγχώνευση δεκάδων οργανισμών και φορέων του δημοσίου.
7. Μέτρα για τη στήριξη της ρευστότητας και την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.
8. Μέτρα καταπολέμησης της σπατάλης. Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο κατά της φοροδιαφυγής. Δεν υπάρχει διοικητική μεταρρύθμιση χωρίς τη στήριξη της νέας τεχνολογίας.
9. Επισπεύδεται η διαδικασία συμψηφισμού οφειλών από και προς το δημόσιο. Ο συμψηφισμός αν γίνει σωστά έχει μηδενικό ταμειακό κόστος και σώζει θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Σαμαράς "η κυβέρνηση θα δώσει όλες τις μάχες που θα σώσουν την Ελλάδα. Πρώτη η μάχη του προφανούς. Να δούμε πέρα από το προφανές. Κάθε μεγάλη πορεία αρχίζει με αποφασιστικά βήματα".
Δεν μπορεί οι συμπολίτες μας να ζουν με το φόβο της εγκληματικότητας, συνέχισε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει "Υπηρετούμε τους ανθρώπους και την κοινωνία. Δεν μπορούν οι 'Ελληνες πολίτες να είναι άστεγοι και να πολλαπλασιάζονται οι αυτοκτονίες.
"Η Ελλάδα βρέθηκε κατά το παρελθόν σε πολύ πιο σκληρές δοκιμασίες και τις ξεπέρασε. Το πρόβλημά μας δεν είναι μόνο μεταρρυθμίσεις. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Δεν θα είναι όλα εύκολα¨, ανέφερε επίσης.
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας έχει ξεφύγει από τους στόχους του.
"Η νέα κυβέρνηση έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα τετραετίας", ανέφερε επίσης.
"Θεωρώ τη νοσηρή γραφειοκρατία το νούμερο ένα εχθρό του τόπου", ανέφερε σε άλλο μέρος της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς.
Πρόθεση της κυβέρνησης αυτής είναι να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και τη δημόσια διοικηση, σημείωσε ο κ. Σαμαράς για να αναλύσει:
1. αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών
2. αλλαγή όσων αφορούν τη βουλευτική ασυλία
3. περιορισμός παροχών στα κόμματα και τους βουλευτές
4. περιορισμός συμβούλων
5. σώμα ελέγχου πόθεν έσχες βουλευτών από το 1974
6. οι συντάξεις να βγαίνουν σε λιγότερο από ένα χρόνο
7. άμεση αναμόρφωση κανόνων Τειρεσία
8. καταπολέμηση ακρίβειας με κάθε πρόσφορο μέσο
9. άμεση ανακούφιση των δανειοληπτών ώστε η δόση να μην ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματος.
"Το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης θα είναι η αλλαγή όσων εμποδίζουν την επίτευξη των στόχων μας. Πρέπει να αντικατασταθεί κάθε μέτρο που οδηγεί σε απολύσεις".
"Θα δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το σωστό και τη διαφορά", σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός για να επαναλάβει πως για να επιτευχθούν οι ανωτέρω στόχοι πρέπει να σταματήσει η ύφεση".
"Για κάθε μια ποσοστιαία μονάδα σε ανάκαμψη της οικονομίας το έλλειμμα μειώνεται κατά 1,5 δισ.", πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για:
- Επέκταση του επιδόματος ΟΑΕΔ για έναν επιπλέον χρόνο με κοινοτικούς πόρους αλλά και την καταβολή επιδόματος ανεργίας και σε αυτοαπασχολούμενους.
- Καταπολέμηση ακρίβειας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου της χώρας ως σταθεροποιητικού παράγοντα της περιοχής, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός πως η προγραμματική σύγκλιση της κυβέρνησης τονίζει τη συστηματική προετοιμασία για την ανακήρυξη της ΑΟΖ.
Υψίστη κυβερνητική προτεραιότητα, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, είναι η ασφάλεια του πολίτη και η πάταξη της εγκληματικότητας. Σύμφωνα με τα όσα διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, θα ξεκινήσει άμεσα κοινοβουλευτικός διάλογος για την αλλαγή νομικού πλαισίου για την απόδοση ιθαγένειας.
"Η Ελλάδα είναι προπύργιο της Ευρώπης στη μέση Ανατολή. Να ενισχυθεί η θέση μας στην Ευρώπη" σημείωσε επίσης.
"Οι Έλληνες ενωμένοι μπορούν να πετύχουν τα πάντα. Αυτά που μας ενώνουν είναι τα πάντα. Το μέλλον και η προκοπή του τόπου", κατέληξε.
Σκληρή επίθεση Τσίπρα σε Σαμαρά για αποκρατικοποιήσεις και μνημόνιο
Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο κ. Αλέξης Τσίπρας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον Α. Σαμαρά ότι παραπλάνησε την κοινωνία.
Η βασική στρατηγική της επιχειρηματολογίας του ήταν η αποδόμηση των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενώ σημείωσε ότι πολύ γρήγορα οι συσχετισμοί δυνάμεων της κοινωνίας θα αποτυπωθούν και στο Κοινοβούλιο».
Εξαπέλυσε επίθεση κατά των πολιτικών αρχηγών που υποστηρίζουν την κυβέρνηση για «ασυνέπεια», επισημαίνοντας ότι «η προεκλογική δέσμευση για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου έγινε τώρα συνέχιση και επιτάχυνση των μνημονιακών πολιτικών και ανέφερε ότι «εχθές ακούσαμε την απόρριψη των προεκλογικών δηλώσεων των 3 αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση».
Η νέα κυβέρνηση δεν είναι εθνικού σκοπού, αλλά ειδικού σκοπού. Ο ειδικός σκοπός είναι η εκποίηση του δημόσιου πλούτου».
Τόνισε ότι επιχειρείται η πώληση της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ και άλλων οργανισμών με «τον γνωστό μανδύα ότι αν δεν τα πουλήσουμε, θα μειώσουμε μισθούς» και επιτέθηκε με σφοδρότητα στην Τρόικα, λέγοντας ότι «δεν έχουν ιδέα ποιος είναι ο μέσος μισθός. Τι έκαναν 3 χρόνια τώρα;».
Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου», θέτοντας ως στόχο 4 προτεραιότητες.
Διασφάλιση απευθείας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών
Πάγωμα μέτρων λιτότητας και όχι επιτάχυνσή τους
Μορατόριουμ αποπληρωμής δανείων προς τρόικα με στόχο την ανάπτυξη
Ενεργοποίηση προγραμμάτων επενδύσεων μέσω ευρωπαϊκών θεσμών και κοινοπρακτικών σχημάτων από διακρατικές συμφωνίες.
Για το λόγο αυτό, εξήγησε ότι τις επόμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει 3 νομοσχέδια:
Για την άρση μετενεργειας και επαναφορά του κατώτατου μισθού
Για την νέα σεισάχθεια με μερική διαγραφή ή και πάγωμα δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών και αγροτών.
Να υιοθετηθεί η απλή αναλογική.
www.bankingnews.gr
Σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα εξαπέλυσε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να διαλύσει τα πάντα και μετά να έρθει να κυβερνήσει.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας έχουν μετατραπεί σε αβανταδόρους της δραχμής.
Μάλιστα ζήτησε να σταματήσουν οι απειλές, με την εξής αποστομωτική απάντηση "κ. Τσίπρα, αν θέλετε πρώτον εμένα να βάλετε φυλακή".
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, "τις τελευταίες ημέρες ήρθε στην επιφάνεια η σύγκρουση του νέου με το παλαιό που αντιστέκεται. Κανένας μας εδώ μέσα δεν είναι αναμάρτητος. Όλοι κάναμε λάθη. Υπάρχουν κόμματα που αντιστέκονται στην αλλαγή".
Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε "χονδροειδή λαϊκισμό ότι βάλαμε πωλητήριο στη χώρα και διερωτήθηκε: "Είναι ξεπούλημα οι αποκρατικοποιήσεις, ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία της χώρας; Ποιος θα κάνει επενδύσεις; Το υπερχρεωμένο κράτος;".Τρομοκρατείτε όσους θέλουν να κάνουν επενδύσεις στη χώρα, σχολίασε αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ.
"Εμείς μιλούμε για επενδύσεις. Εσείς μιλάτε για κράτος, κράτος, κράτος, κράτος", πρόσθεσε για να συμπληρώσει πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη της ανάπτυξης.
"Εμείς μιλούμε για επαναδιαπραγμάτευση. Εσείς θέλετε να απομονώσετε τη χώρα", ανέφερε επίσης ο κ. Σαμαράς.
Όπως ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός, "η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει το ευρώ. Ο δρόμος της συνευθύνης είναι το καινούριο".
Τσίπρας: Εσείς δεν είσαστε Ευρωπαϊστές... Είσαστε Μερκελιστές!
Σφοδρή επίθεση στα κόμματα της κυβέρνησης εξαπέλυσε εκ νέου από τη Βουλή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια κυβέρνηση μνημονιακής συνέχειας, ενώ κατηγόρησε τα κόμματα της κυβέρνησης πως δεν ευρωπαϊστές, όπως διατείνονται, αλλά είναι "Μερκελιστές". Το Βερολίνο σήμερα είναι ότι πιο αντιευρωπαϊκό υπάρχει, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως ανέφερε στη συνέχεια, το Μνημόνιο είναι ένα τεράστιο οικονομικό και πολιτικό έγκλημα, ενώ κατηγόρησε τη νέα κυβέρνηση πως θα επιστρέψει την Ελλάδα στη δεκαετία του 1950 και ακόμη πιο πίσω.
"Στην τρικομματική κυβέρνηση έχουν μοιραστεί ρόλοι. Ο ρόλος του Βενιζέλου είναι να κάνει την συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ", σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας για να τονίσει, αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση, πως "πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της".
Στρεφόμενος προς τον κ. Στουρνάρα, δήλωσε πως "είσαστε πλέον υπουργός Οικονομικών και πρέπει να διασφαλίσετε τους Έλληνες πολίτες".
"Το πρόβλημα είναι η ίδια η λιτότητα. Πρέπει αυτό να καταστεί σαφές. Την ευθύνη για την παταγώδη αποτυχία του προγράμματος την έχετε εσείς, που βάλατε τις υπογραφές σας και όχι ο ελληνικός λαός", πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Βενιζέλος: Υπάρχει εθνική στρατηγική - Η Ελλάδα ασφαλής και ισότιμη στο ευρώ
"Υπάρχει μια εθνική γραμμή, μια εθνική στρατηγική. Η Ελλάδα ως χώρας ασφαλής και ισότιμη μέσα στο ευρώ", δήλωσε κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος.
Μόνος δρόμος προς την κατεύθυνση αυτή, συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, είναι η εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και ενός ευρύτερου σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης συμφωνημένου μεταξύ μας.
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως ακολουθεί το δρόμο της "εύκολης αντιπολίτευσης που καιροφυλακτεί".
"Στη χθεσινή του ομιλία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας δεν έκανε καμία αναφορά στην προεκλογική μονομερή καταγγελία και ακύρωση του μνημονίου. Χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ως οπαδός μιας άλλης λύσης αυτής της αντικατάστασης του μνημονίου", σχολίασε ο κ. Βενιζέλος.
"Η Ελλάδα δεν έχει άλλο χρόνο. Έχει χαθεί πολύς εθνικός χρόνος", προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Κουβέλης: Η μονομερής καταγγελία του Μνημονίου δεν θα βγάλει τη χώρα από την κρίση - Ναι στη διαπραγμάτευση για απαγκίστρωση από τους επαχθείς όρους του Μνημονίου
"Η ελληνική κοινωνία είναι τεμαχισμένη. Το 30% του ελληνικού λαού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Η ανεργία καλπάζει. Φοροδιαφυγή και παραοικονομία κυριάρχησαν. Όλα αυτά είναι ακριβή. Αλλά σήμερα τι κάνουμε;" ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης.
"Το ζητούμενο είναι σήμερα τι κάνουμε;" αναρωτήθηκε για να εξηγήσει:
Μονομερής καταγγελία του Μνημονίου ή διαπραγμάτευση για απαγκίστρωση από τους επαχθείς όρους του Μνημονίου, είναι οι δύο δρόμοι. "Επιλέγω τον δεύτερο δρόμο", πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης για να επισημάνει: Η μονομερής καταγγελία του Μνημονίου δεν θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.
"Με όπλο την αποφασιστικότητα και στήριγμα την ενότητα του λαού, στόχος της κυβέρνησης αυτής είναι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση και η ταυτόχρονη διασφάλιση της παραμονής της στο ευρώ", διεμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.
"Θα μιλήσω χωρίς εύκολες υποσχέσεις. Ο λαός έχει ανάγκη από αλήθεια, προοπτική ελπίδα και κουράγιο. Ο λαός δεν έχει ανάγκη από ψεύτικα συνθήματα", δήλωσε ο κ. Σαμαράς για να προσθέσει πως "Η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Αυτή η κυβέρνηση θα πει την αλήθεια".
"Κύρια επιδίωξη της κυβέρνησης αυτής είναι να συγκρατηθεί η ύφεση. Για το λόγο αυτό πρέπει να προχωρήσει μια σειρά από σημαντικές διαρθρωτικές τομές", εξήγησε ο κ. Σαμαράς για να αναλύσει 9 βασικούς άξονες:
1. Έμφαση και προτεραιότητα στις αποκρατικοποιήσεις.
"Τις αποκρατικοποιήσεις δεν τις βλέπουμε ταμειακά, αλλά αναπτυξιακά", εξήγησε ο πρωθυπουργός.
2. Μη άμεσες αποκρατικοποιήσεις (ΟΣΕ, ενέργεια). Η αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ και η απελευθέρωση της ενέργειας θα γίνουν με ιδιαίτερη προσοχή.
3. Προτεραιότητα σε συμβάσεις παραχώρησης υποδομών.
4. Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
5. Ξεμπλοκάρισμα κοινοτικών πόρων ΕΣΠΑ.
6. Κλείσιμο ή συγχώνευση δεκάδων οργανισμών και φορέων του δημοσίου.
7. Μέτρα για τη στήριξη της ρευστότητας και την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.
8. Μέτρα καταπολέμησης της σπατάλης. Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο κατά της φοροδιαφυγής. Δεν υπάρχει διοικητική μεταρρύθμιση χωρίς τη στήριξη της νέας τεχνολογίας.
9. Επισπεύδεται η διαδικασία συμψηφισμού οφειλών από και προς το δημόσιο. Ο συμψηφισμός αν γίνει σωστά έχει μηδενικό ταμειακό κόστος και σώζει θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Σαμαράς "η κυβέρνηση θα δώσει όλες τις μάχες που θα σώσουν την Ελλάδα. Πρώτη η μάχη του προφανούς. Να δούμε πέρα από το προφανές. Κάθε μεγάλη πορεία αρχίζει με αποφασιστικά βήματα".
Δεν μπορεί οι συμπολίτες μας να ζουν με το φόβο της εγκληματικότητας, συνέχισε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει "Υπηρετούμε τους ανθρώπους και την κοινωνία. Δεν μπορούν οι 'Ελληνες πολίτες να είναι άστεγοι και να πολλαπλασιάζονται οι αυτοκτονίες.
"Η Ελλάδα βρέθηκε κατά το παρελθόν σε πολύ πιο σκληρές δοκιμασίες και τις ξεπέρασε. Το πρόβλημά μας δεν είναι μόνο μεταρρυθμίσεις. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Δεν θα είναι όλα εύκολα¨, ανέφερε επίσης.
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας έχει ξεφύγει από τους στόχους του.
"Η νέα κυβέρνηση έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα τετραετίας", ανέφερε επίσης.
"Θεωρώ τη νοσηρή γραφειοκρατία το νούμερο ένα εχθρό του τόπου", ανέφερε σε άλλο μέρος της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς.
Πρόθεση της κυβέρνησης αυτής είναι να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και τη δημόσια διοικηση, σημείωσε ο κ. Σαμαράς για να αναλύσει:
1. αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών
2. αλλαγή όσων αφορούν τη βουλευτική ασυλία
3. περιορισμός παροχών στα κόμματα και τους βουλευτές
4. περιορισμός συμβούλων
5. σώμα ελέγχου πόθεν έσχες βουλευτών από το 1974
6. οι συντάξεις να βγαίνουν σε λιγότερο από ένα χρόνο
7. άμεση αναμόρφωση κανόνων Τειρεσία
8. καταπολέμηση ακρίβειας με κάθε πρόσφορο μέσο
9. άμεση ανακούφιση των δανειοληπτών ώστε η δόση να μην ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματος.
"Το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης θα είναι η αλλαγή όσων εμποδίζουν την επίτευξη των στόχων μας. Πρέπει να αντικατασταθεί κάθε μέτρο που οδηγεί σε απολύσεις".
"Θα δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το σωστό και τη διαφορά", σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός για να επαναλάβει πως για να επιτευχθούν οι ανωτέρω στόχοι πρέπει να σταματήσει η ύφεση".
"Για κάθε μια ποσοστιαία μονάδα σε ανάκαμψη της οικονομίας το έλλειμμα μειώνεται κατά 1,5 δισ.", πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για:
- Επέκταση του επιδόματος ΟΑΕΔ για έναν επιπλέον χρόνο με κοινοτικούς πόρους αλλά και την καταβολή επιδόματος ανεργίας και σε αυτοαπασχολούμενους.
- Καταπολέμηση ακρίβειας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου της χώρας ως σταθεροποιητικού παράγοντα της περιοχής, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός πως η προγραμματική σύγκλιση της κυβέρνησης τονίζει τη συστηματική προετοιμασία για την ανακήρυξη της ΑΟΖ.
Υψίστη κυβερνητική προτεραιότητα, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, είναι η ασφάλεια του πολίτη και η πάταξη της εγκληματικότητας. Σύμφωνα με τα όσα διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, θα ξεκινήσει άμεσα κοινοβουλευτικός διάλογος για την αλλαγή νομικού πλαισίου για την απόδοση ιθαγένειας.
"Η Ελλάδα είναι προπύργιο της Ευρώπης στη μέση Ανατολή. Να ενισχυθεί η θέση μας στην Ευρώπη" σημείωσε επίσης.
"Οι Έλληνες ενωμένοι μπορούν να πετύχουν τα πάντα. Αυτά που μας ενώνουν είναι τα πάντα. Το μέλλον και η προκοπή του τόπου", κατέληξε.
Σκληρή επίθεση Τσίπρα σε Σαμαρά για αποκρατικοποιήσεις και μνημόνιο
Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο κ. Αλέξης Τσίπρας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον Α. Σαμαρά ότι παραπλάνησε την κοινωνία.
Η βασική στρατηγική της επιχειρηματολογίας του ήταν η αποδόμηση των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενώ σημείωσε ότι πολύ γρήγορα οι συσχετισμοί δυνάμεων της κοινωνίας θα αποτυπωθούν και στο Κοινοβούλιο».
Εξαπέλυσε επίθεση κατά των πολιτικών αρχηγών που υποστηρίζουν την κυβέρνηση για «ασυνέπεια», επισημαίνοντας ότι «η προεκλογική δέσμευση για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου έγινε τώρα συνέχιση και επιτάχυνση των μνημονιακών πολιτικών και ανέφερε ότι «εχθές ακούσαμε την απόρριψη των προεκλογικών δηλώσεων των 3 αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση».
Η νέα κυβέρνηση δεν είναι εθνικού σκοπού, αλλά ειδικού σκοπού. Ο ειδικός σκοπός είναι η εκποίηση του δημόσιου πλούτου».
Τόνισε ότι επιχειρείται η πώληση της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ και άλλων οργανισμών με «τον γνωστό μανδύα ότι αν δεν τα πουλήσουμε, θα μειώσουμε μισθούς» και επιτέθηκε με σφοδρότητα στην Τρόικα, λέγοντας ότι «δεν έχουν ιδέα ποιος είναι ο μέσος μισθός. Τι έκαναν 3 χρόνια τώρα;».
Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου», θέτοντας ως στόχο 4 προτεραιότητες.
Διασφάλιση απευθείας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών
Πάγωμα μέτρων λιτότητας και όχι επιτάχυνσή τους
Μορατόριουμ αποπληρωμής δανείων προς τρόικα με στόχο την ανάπτυξη
Ενεργοποίηση προγραμμάτων επενδύσεων μέσω ευρωπαϊκών θεσμών και κοινοπρακτικών σχημάτων από διακρατικές συμφωνίες.
Για το λόγο αυτό, εξήγησε ότι τις επόμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει 3 νομοσχέδια:
Για την άρση μετενεργειας και επαναφορά του κατώτατου μισθού
Για την νέα σεισάχθεια με μερική διαγραφή ή και πάγωμα δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών και αγροτών.
Να υιοθετηθεί η απλή αναλογική.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών