Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τα πυρά του Eurogroup θα δεχθεί ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρας λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων στην υλοποίηση του μνημονίου - Θα παραβρεθεί και η Τρόικα για να παρουσιάσει την πραγματική κατάσταση - Στον αέρα η επαναδιαπραγμάτευση

Τα πυρά του Eurogroup θα δεχθεί ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρας λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων στην υλοποίηση του μνημονίου - Θα παραβρεθεί και η Τρόικα για να παρουσιάσει την πραγματική κατάσταση - Στον αέρα η επαναδιαπραγμάτευση
«Γολγοθάς» θα είναι το σημερινό Eurogroup για τον Γιάννη Στουρνάρα τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα πρέπει να  αντιμετωπίσει τα «πυρά» των συναδέλφων του υπουργών Οικονομικών για τις αρρυθμίες που εντόπισε η Τρόικα στο Μνημόνιο 2.
Η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να παρευρεθούν και οι αξιωματούχοι της Τρόικα για να μεταδώσουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της ελληνικής οικονομίας.
Από τις επαφές που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα στην χώρα μας οι ξένοι όχι μόνο έκοψαν την φόρα στη νέα κυβέρνηση για αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου αλλά ζήτησαν και επιπλέον μέτρα λιτότητας για να μπορέσει η Αθήνα να λάβει τη μεγάλη δόση των 31,5 δις. ευρώ έως τις 20 Αυγούστου.
Από αυτό το ποσό τα 25 δισ. ευρώ αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 2,4 δισ. ευρώ εκκρεμούν από τη δόση του Ιουνίου -που λόγω εκλογών μετατέθηκε- και 4,1 δισ. ευρώ είναι η προγραμματισμένη δόση του Αυγούστου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η τεχνική αντιπροσωπεία της Ε.Ε. και του ΔΝΤ ζήτησε την Παρασκευή από την Κυβέρνηση να αλλάξει τον κανόνα των προσλήψεων για το 2012 και ένα εφαρμόσει αυτόν που ίσχυε για το 2011. Δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις.
Οι ξένοι εκτιμούν ότι ο κρατικός προϋπολογισμός εξακολουθεί να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από το κονδύλι μισθοδοσίας στο Δημόσιο παρά το γεγονός ότι είναι μειωμένο κατά 2,6 δις. ευρώ σε σχέση με το 2010.
Από την άλλη οι υπερβάσεις στις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων και των νοσοκομείων καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Την προηγούμενη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια μετέβησαν  τρεις φορές στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, προκειμένου να καταγράψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των ασφαλιστικών οργανισμών.
Κατά τις πληροφορίες, η Τρόικα δεν αποκλείει νέες περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι οι υπερβάσεις στα όρια των πιστώσεων των ασφαλιστικών Ταμείων βρεθούν σε νέο επικίνδυνο σημείο.
Να σημειωθεί ότι  στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου  οι ασφαλιστικοί οργανισμοί έχουν ήδη απορροφήσει το 56,4% των αρχικών πιστώσεων. Το ΙΚΑ, ειδικότερα, έχει απορροφήσει το 62,8% των προβλεπόμενων κονδυλίων του, ο ΕΟΠΥΥ το 62,4%, ο ΟΓΑ το 56,9%, το ΤΑΠ- ΟΤΕ το 61,9%.
Στο Γενικό Λογιστήριο υποστηρίζουν ότι οι υπερβάσεις ήταν αναπόφευκτες, καθώς έπρεπε να καλυφθούν οι σημαντικές υστερήσεις στις εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων από τις εισφορές ( σ.σ. προκλήθηκαν εξαιτίας των εκτεταμένων περικοπών  που έγιναν στους μισθούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα)  αλλά και των αυξημένων επιδομάτων ανεργίας που έχει προκαλέσει η αντιαναπτυξιακή πολιτική του Μνημονίου.
Εφόσον η Τρόικα επιμείνει στο θέμα των περικοπών τότε τα πράγματα δυσκολεύουν για την κυβέρνηση Σαμαρά. Τούτο σε συνδυασμό με την εκκρεμότητα που υπάρχει για την εφαρμογή της πρόβλεψης του μνημονίου για την περικοπή κατά 12% των ειδικών μισθολογίων,  έρχεται σε σύγκρουση με την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για μη εφαρμογή της, αλλά και για μισθολογική αποκατάσταση ορισμένων κατηγοριών έναντι των απωλειών που έχουν υποστεί.
Η Τρόικα ζήτησε επίσης εφαρμογή του προγράμματος απολύσεων στο Δημόσιο, με την κυβέρνηση να αντιπροτείνει  την κατάργηση των αμειβόμενων επιτροπών και των ειδικών γραμματειών στα υπουργεία. Οι ξένοι όμως δεν πείσθηκαν από το νέο επιχείρημα αφού ως γνωστόν η αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς έχει τρωθεί τόσο από την αποτυχία του μέτρου της εφεδρείας όσο και από τη μεγάλη καθυστέρηση για την εφαρμογή της αξιολόγησης στο Δημόσιο.
Την Παρασκευή άλλο κλιμάκιο της Τρόικας συναντήθηκε με το επιτελείο του  υφυπουργού  Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και συζητήθηκαν  οι αλλαγές στους φόρους, εισοδήματος, ΦΠΑ και ακινήτων που προωθούνται σε επίπεδο μεταρρύθμισης.
Στη συνάντηση εξετάσθηκε και το ευαίσθητο θέμα της συλλογής των φόρων γεγονός το οποίο ευθύνεται για την τρύπα του 1 δις. ευρώ που έχει δημιουργηθεί στα κρατικά ταμεία.
O ετήσιος στόχος για τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού είναι στα 56,15 δισ. ευρώ και στα δημόσια ταμεία στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2012 εισέρρευσαν 21,5 δισ. ευρώ.
Δηλαδή μέσα στο επόμενο διάστημα των έξι μηνών θα πρέπει να εισπραχθούν 34,6 δισ. ευρώ ή 5,76 δισ. ευρώ, όταν μέχρι σήμερα κατά μέσο όρο οι μηνιαίες εισπράξεις ανέρχονται στα 3,58 δισ. ευρώ.
Η τρόικα ενημερώθηκε για τους ανείσπρακτους φόρους, για τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια, για την πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και για το κατά πόσο η φορολογική διοίκηση επέστρεψε το ποσό των 700 εκατ. ευρώ προκαταβληθέντος φόρου ΦΠΑ που προέβλεπε το Μνημόνιο. Κεντρικό θέμα αποτέλεσμα ήταν και η φοροδιαφυγή για την οποία η Τρόικα δίνει μεγάλη σημασία για τον περιορισμό της.

M. Xριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης