Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Νέα "σύννεφα" πάνω από τις PIIGS

Νέα
Νέες ανησυχίες έχουν αναδειχθεί για τις αδύναμες ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες ημέρες, καθώς στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία τα θεμελιώδη δείχνουν περαιτέρω επιδείνωση των οικονομιών τους. Παρόλο που το επιτόκιο δανεισμού της Γερμανίας υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς πλέον αποτελεί μία από τις ασφαλέστερες τοποθετήσεις, τα spread στα ελληνικά, στα πορτογαλικά, στα ιρλανδικά, στα ιταλικά και στα ισπανικά ομόλογα και πάλι έχουν πάρει την ανιούσα.
Από την αρχή της εβδομάδας έχουν ξαναβγεί στην επιφάνει οι ανησυχίες για την πορεία των PIIGS, επισημαίνει ο Gary Jenkins της Evolution Securities. Στην Ελλάδα η συρρίκνωση της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 επιταχύχθηκε, καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,5% σε ετήσια βάση, παρατηρεί ο Jenkins.
Τα προβλήματα στην Ιρλανδία έρχονται και πάλι στο επίκεντρο, και ιδιαίτερα για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς εντείνεται η φημολογία στην αγορά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεμβαίνει αγοράζοντας ομόλογα της χώρας ώστε να εξισορροπήσει η αγορά. Η Ιρλανδία, αν και έχει πολλά βήματα, έχει πολύ δρόμο ακόμη που θα πρέπεινα διανύσει καθώς οι προοπτικές της, ιδαίτερα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο είναι ανησυχητικές, δηλώνει ο αναλυτής Jim Reid της Deutsche Bank, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστούν τα προβλήματα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.
Τους επόμενους 18 μήνες αναμένουμε περαιτέρω κορύφωση της κρίσης, επισημαίνει η UBS, καθώς οι εκδόσεις ομολόγων θα είναι ολοένα και περισσότερες. Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει ένα δείκτη ασφαλείας στις ευρωπαϊκές χώρες, αυτό δε σημαίνει ότι δεν εξαρτώνται από τις αγορές, οι οποίες όμως είναι καχύποπτες απέναντι τους.

Διακύμανση CDS στις PIIGS

Πορτογαλία 274,2 1,74%
Ιρλανδία 278,8 2,92%
Ισπανία 218,3 1,91%
Ιταλία 180,5 4,82%


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης