Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τις διεθνείς αγορές θα διερευνήσει προσεχώς η Εθνική τράπεζα ώστε να υλοποιήσει αμκ 800 εκατ με 1 δις ευρώ με εγγυητή ανάδοχο - Παραμένει ο στόχος πώλησης έως και του 20% της Finansbank υπό όρους

 Τις διεθνείς αγορές  θα διερευνήσει προσεχώς η Εθνική τράπεζα ώστε να υλοποιήσει αμκ  800 εκατ με 1 δις ευρώ με εγγυητή ανάδοχο -  Παραμένει ο στόχος πώλησης έως και του 20% της Finansbank υπό όρους
Τις διεθνείς αγορές  θα διερευνήσει προσεχώς η Εθνική τράπεζα ώστε να διαπιστώσει αν οι ξένοι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ με 1 δις ευρώ και αν υπάρχει ενδιαφέρον να αναλάβουν διεθνείς οίκοι εγγυητές ανάδοχοι της αύξησης κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι η κεφαλαιακή ανάγκη της Εθνικής εκτιμάται στα 9 δις τα οποία είναι αυξομειούμενα με βάση του τι μπορεί να συγκεντρώσει η Εθνική με ίδια μέσα.
Ταυτόχρονα δεν έχει αλλάξει η στρατηγική για την πώληση έως και του 20% της Finansbank εφόσον το επιτρέψουν οι χρηματιστηριακές συνθήκες στην Τουρκία.
Να σημειωθεί ότι το σχέδιο αναζήτησης εγγυητή αναδόχου και υλοποίηση αύξησης κεφαλαίου είχε εκπονηθεί από την προηγούμενη διοίκηση Ταμβακάκη και φαίνεται ότι και η νέα διοίκηση Τουρκολιά κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
Τα κίνητρα να συμμετάσχουν οι ξένοι σε αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής είναι 1) το γεγονός ότι η τράπεζα θα έχει πλήρως εξυγιανθεί 2)η πολύ χαμηλή τιμή της αύξησης κεφαλαίου σε σχέση με την προηγούμενη αύξηση στα 5,2 ευρώ 3)Το γεγονός ότι διαθέτει μια ισχυρή και μόνιμα κερδοφόρο θυγατρική στο εξωτερικό την Finansbank. Να σημειωθεί ότι το σχέδιο πώλησης έως και του 20% της Finansbank παραμένει αλλά θα εξαρτηθεί κυρίως από τις χρηματιστηριακές συνθήκες στην Τουρκία.
Αν δεν είναι ελκυστικές οι τιμές η Εθνική δεν θα πουλήσει.
και 4) οι προοπτικές της τράπεζας αν η οικονομία σταθεροποιηθεί στην Ελλάδα.
Προφανώς η τελευταία παράμετρος είναι και η πλέον επισφαλής καθώς δεν εξαρτάται από τους σχεδιασμούς της Εθνικής τράπεζας.
Να σημειωθεί ότι οι ξένοι κατέχουν 26,8% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
Τα ασφαλιστικά ταμεία κατέχουν τα μεν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου 12,1% και τα ιδιωτικού δικαίου 4,3%.
Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι αποδεκατισμένα αλλά αν υλοποιούσε αμκ η Εθνική κάποια εξ αυτών από τα 17 με 18 ταμεία που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο ίσως αναζητούσαν κεφάλαια για να καλύψουν τα δικαιώματα τους.
Οι μικρομέτοχοι κατέχουν 44% της Εθνικής και η συμμετοχή τους θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της οικονομίας την περίοδο της αύξησης και βεβαίως από την τιμή.
Η τιμή πρέπει να είναι πολύ χαμηλή για να είναι ελκυστική για τους μετόχους.
Η Εκκλησία της Ελλάδος κατέχει το 1,5% και μάλλον δεν θα συμμετάσχει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης