Τελευταία Νέα
Ελλάδα

ΥΠΟΙΚ : Το σχέδιο τουριστικής αξιοποίησης των δέκα καλύτερων ακινήτων του Δημοσίου - Στο 1 δισ. ευρώ τα ετήσια έσοδα

ΥΠΟΙΚ : Το σχέδιο τουριστικής αξιοποίησης των δέκα καλύτερων ακινήτων του Δημοσίου  - Στο 1 δισ. ευρώ τα ετήσια έσοδα
Τρανταχτά ονόματα από τον χώρο της τουριστικής βιομηχανίας επιδιώκει να προσελκύσει η κυβέρνηση με το σχέδιο μακροχρόνιας μίσθωσης ακινήτων του Δημοσίου που σκοπεύει να θέσει σε άμεση εφαρμογή.
Το σχέδιο επιμελείται η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου ( ΚΕΔ) η οποία έχει διαλέξει δέκα ακίνητα από ισάριθμους νομούς της Ελλάδας,  Αττικής, Χαλκιδικής, Ροδόπης , Δωδεκανήσου , Καβάλας,  Ζακύνθου, Σάμου, Φλωρίνης, Αιτωλοακαρνανίας και Κέρκυρας.
Πρόκειται για το «φιλέτο» των δημοσίων εκτάσεων καθώς η γεωγραφική θέση στην οποία βρίσκονται μαζί με τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Η  συνολική έκταση των δέκα ακινήτων ξεπερνά τα 5.200 στρέμματα στα οποία μπορούν να ανεγερθούν  ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικά συγκροτήματα ακι διάφορες άλλες επιχειρήσεις αναψυχής.
Από την μακροχρόνια μίσθωση αυτών των ακινήτων (από 25 έως 40 χρόνια) το ελληνικό δημόσιο εξασφαλίζει  ένα σταθερό εισόδημα το οποίο θα φθάνει ακόμη και το  1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Στο Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα ετήσια μισθώματα που θα εισπράττονται από τους ιδιώτες επενδυτές θα συμβάλλουν στην υλοποίηση των στόχων του Μνημονίου ιδιαίτερα δε σε ότι αφορά στη μείωση του δημοσίου χρέους.
Στο Υπουργείο Οικονομικών διατηρούν ενεργά ακόμη τα σχέδια για τη σύσταση εταιρείας συμμετοχών ακινήτων που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο με σκοπό να φέρει έσοδα στα άδεια κρατικά ταμεία.
Επί του παρόντος η κυβέρνηση κάνει σχέδια για την εμπορική αξιοποίηση κρατικών εκτάσεων, εκτιμώντας ότι θα εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών για τα 220 στρέμματα κοντά  στην Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου.
Ο ιδιώτης που θα αναλάβει την αξιοποίηση αυτού του ακινήτου θα έχει παράλληλα την υποχρέωση να ανεγείρει  εμπορικά  κτίρια, εγκαταστάσεις και ψυχαγωγικά κέντρα που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας που αντιμετωπίζει προβλήματα μετά την κατασκευή της γέφυρας.
Σημαντικά έσοδα αναμένει το Δημόσιο και από την αξιοποίηση 1.800 στρεμμάτων στον Δήμο     Μελιτειέων στην Κέρκυρα τα οποία θα βρεθούν στην διάθεση των επιχειρηματιών που αποβλέπουν στην κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων ή άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων.
Τουριστικά θέρετρα και επιχειρήσεις αναψυχής θα προσελκύσει η έκταση των 1.390 στρεμμάτων πέριξ της Λίμνης Πετρών στο Αμύνταιο Φλωρίνης, κατά την ΚΕΔ. Από τη Βόρεια Ελλάδα, η Κτηματική εταιρία επέλεξε 98 στρέμματα στο Δήμο Αιγείρου στο παραθαλάσσιο τμήμα του νομού Ροδόπης, 842,5 στρέμματα στην Καβάλα και άλλα 133 στρέμματα στην εκπληκτική Χαλκιδική (Σιθωνία).
Στο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης περιλαμβάνεται ακόμη  η Σάμος με την προς αξιοποίηση κρατική περιουσία να φθάνει τα 1.160 στρέμματα στην πρωτεύτουσα του νησιού ( Βαθύ) αλλά και  η Ζάκυνθος. Τα  170 στρέμματα γης που κατέχει το δημόσιο στην περιοχή Αλυκές ( σ.σ: είναι διάσημες για τις Αλατισμένες λίμνες, από όπου πήρε και το όνομα της) της Ζακύνθου μπορούν σύμφωνα με την ΚΕΔ να μεταμορφωθούν σε  ένα από τα  δημοφιλέστερα τουριστικά θέρετρα.
Στην ελίτ των κρατικών εκτάσεων περιλαμβάνονται και τα 105 στρεμμάτων γης  που κατέχει το Δημόσιο στο δήμο Λινδίων , ένας από τους δέκα δήμους στους οποίους διαιρείται διοικητικά η Ρόδος, και ο οποίος διατηρεί την ατμόσφαιρα μίας άλλης εποχής...
1.       Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου.  Στα όρια σχεδίου πόλεως του δήμου Ρίου Αντιρρίου το  Δημόσιο διατηρεί ένα ακίνητο η συνολική έκταση του οποίου φθάνει  τα 220 στρέμματα. Η θέση που κατέχει το ακίνητο  σε συνδυασμό με το μέγεθος του οδήγησαν την ΚΕΔ να το κατατάξει ανάμεσα στα πιο σημαντικά και ώριμα προς αξιοποίηση ακίνητα. Ανώτερα στελέχη στην Κτηματική Εταιρία επισημαίνουν ότι τα 220.000 τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών για την εμπορική του εκμετάλλευση. Το Δημόσιο σκοπεύει να προχωρήσει στην μακροχρόνια μίσθωση αυτού του ακινήτου και δη για 50 χρόνια, εξασφαλίζοντας έτσι ένα σταθερό ετήσιο εισόδημα.  Ο ιδιώτης που θα αναλάβει την αξιοποίηση του ακινήτου θα έχει παράλληλα την υποχρέωση να ανεγείρει  εμπορικά  κτίρια, εγκαταστάσεις και ψυχαγωγικά κέντρα που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας που αντιμετωπίζει προβλήματα μετά την κατασκευή της γέφυρας.
2.       Λαύριο. Περίπου 60 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, κοντά στο Λαύριο, το Δημόσιο έχει τους τίτλους ενός οικοπέδου που κάποιοι στην υπηρεσία το χαρακτηρίζουν φιλέτο. Πρόκειται για ένα ακίνητο συνολικής επιφάνειας 30 στρεμμάτων που βρίσκεται πολύ κοντά στο νέο λιμάνι του Λαυρίου και σε μία περιοχή με ελάχιστη ανάπτυξη. Η ΚΕΔ κάνει …όνειρα για αυτό το ακίνητο το οποίο έχει πρόσωπο στην παραλιακή λεωφόρο, είναι εντός σχεδίου πόλεως ενώ η ευρύτερη περιοχή  χαρακτηρίζεται από σημαντική βιομηχανική, εμπορική και ναυπηγική δραστηριότητα. Τόσο η έναρξη λειτουργίας της Αττικής Οδού όσο και η εγγύτητα της περιοχής, αποτελούν στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν δυναμική ανάπτυξη χρήσεων πρώτης και δευτερεύουσας εξοχικής κατοικίας. Με την σύμφωνη γνώμη του Δήμου η ΚΕΔ επιδιώκει την αξιοποίηση του ακινήτου έτσι ώστε να ενταχθεί στον ιστό της πόλης και να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης της περιοχής.
3.       Σάμος (Βαθύ).  Στο Βαθύ, που είναι η πρωτεύουσα της Σάμου και στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού, η ΚΕΔ  έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την αξιοποίηση 939 στρεμμάτων γης.  Πρόκειται για ένα εξαιρετικού κάλλους ακίνητο με ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και με ξεχωριστό τουριστικό ενδιαφέρον. Στην ΚΕΔ δίνουν ιδιαίτερη σημασία για την αξιοποίηση του καθώς βρίσκεται σε έναν από τους καλύτερα διατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς της Σάμου ( σ.σ : σε αυτόν στεγάζεται αρχαιολογικό μουσείο και διατηρείται εκκλησιαστική συλλογή της βυζαντινής περιόδου). Το εμβαδόν του οικοπέδου προσφέρεται για την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων καθώς και άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων  που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής και στην μείωση της ανεργίας. Να σημειωθεί ότι το Βαθύ αποτελεί το κέντρο όλων των εσωτερικών συγκοινωνιών του νησιού, αλλά και το ορμητήριο για διάφορες εκδρομές στη γειτονική ακτή της Μικράς Ασίας.
4.       Ζάκυνθος ( Αλυκές). Σε ένα από τα πιο δημοφιλέστερα τουριστικά θέρετρα θα μπορούσαν να μεταμορφωθούν τα 170 στρέμματα γης που κατέχει το δημόσιο στην περιοχή Αλυκές ( σ.σ: είναι διάσημες για τις Αλατισμένες λίμνες, από όπου πήρε και το όνομα της) της Ζακύνθου. Τα κρυστάλλινα νερά και οι αμμώδης παραλίες της περιοχής έχουν κάνει κορυφαία ονόματα στο χώρο του τουρισμού να καταστρώνουν επιχειρηματικά σχέδια για την αξιοποίηση της βόρειο-ανατολικής ακτής του νησιού. Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων θα σημάνει ταυτόχρονα και πρόσθετα έσοδα για λογαριασμό του Δημοσίου.
5.       Κέρκυρα ( Μελιτειέων). Στα 1.788 στρέμματα φθάνει η συνολική έκταση του ακινήτου που διατηρεί το Δημόσιο στο νησί της  Κέρκυρας. Το ακίνητο βρίσκεται στον Δήμο Μελιτειέων, έναν αρκετά δημοφιλή προορισμό τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους επισκέπτες. Τα τελευταία χρόνια η περιοχή προσελκύει το βλέμμα των επενδυτών καθώς αρκετοί  είναι αυτοί αγοράζουν σπίτια και οικόπεδα στη περιοχή. Στην τόνωση αυτής της επιχειρηματικής δραστηριότητας θέλει να συμβάλει και το Δημόσιο με την τουριστική εκμετάλλευση του συγκεκριμένου οικοπέδου.
6.       Ρόδος ( Λίνδος).  Στο δήμο Λινδίων , ένας από τους δέκα δήμους στους οποίους διαιρείται διοικητικά η Ρόδος,  ο οποίος διατηρεί την ατμόσφαιρα μίας άλλης εποχής, η ΚΕΔ κινεί τις διαδικασίες για την αξιοποίηση 105 στρεμμάτων γης ή 105.000 τετραγωνικών μέτρων. Πρόκειται για ένα ακίνητο το οποίο βρίσκεται σε έναν από τους πιο ξεχωριστούς οικισμούς της περιοχής, τον οποίο επισκέφτηκε ο  Απόστολος Παύλος. Οι κάτοικοι του νησιού  έχουν χτίσει ένα εκκλησάκι στο σημείο που κήρυξε τον λόγο του Κυρίου. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει η περίφημη Ακρόπολη της Λίνδου, και τα ερείπια του ναού της Λίνδιας Αθηνάς που ατενίζουν το πέλαγος. Τα εντυπωσιακά  αυτά  χαρακτηριστικά ( ιστορικά και μη) έχουν μαγέψει τους ξένους που κάνουν καινούργια επενδυτικά σχέδια για την ανάπτυξη της περιοχής. Στην ανάπτυξη αυτών των σχεδίων ποντάρει οικονομικά και το ελληνικό δημόσιο…
7.       Φλώρινα ( Αμύνταιο).Τουριστικές επιχειρήσεις προσελκύει η έκταση των 1.390 στρεμμάτων πέριξ της Λίμνης Πετρών στο Αμύνταιο Φλωρίνης που περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου.
8.       Ροδόπη ( Δήμος Αιγείρου). Περίπου 100 στρέμματα στο παραθαλάσσιο τμήμα του νομού Ροδόπης αποτελούν σημείο τουριστικής εκμετάλλευσης. Πρόκειται για το δημοφιλέστερο τουριστικό θέρετρο του νομού που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επενδυτών και την ΚΕΔ να ξεκινά τις διαδικασίες για την εμπορική εκμετάλλευση της έκτασης.
9.       Καβάλα ( Δήμος Ορφανού). Στα 518 στρέμματα φθάνει η προς αξιοποίηση έκταση που διαθέτει το Δημόσιο σε μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, την Καβάλα. Για την ακρίβεια το ακίνητο βρίσκεται στον Δήμο Ορφανού στο δυτικό τμήμα του νομού.
10.   Χαλκιδική ( Σιθωνία). Στη μεσαία χερσόνησο της Χαλκιδικής, στην μαγευτική Σιθωνία, η ΚΕΔ προωθεί την εκμετάλλευση  133 στρεμμάτων δημόσιας γης.

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης