Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στο ακέραιο η προγραμματική σύγκλιση της κυβέρνησης - Στόχος η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, με αφετηρία την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής - Νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την επόμενη εβδομάδα

Στο ακέραιο η προγραμματική σύγκλιση της κυβέρνησης - Στόχος η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, με αφετηρία την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής - Νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την επόμενη εβδομάδα
(upd5)Παραμένει στο ακέραιο η προγραμματική σύγκλιση της κυβέρνησης, με κυρίαρχο στόχο την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και αφετηρία την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας.
Τα ανωτέρω επισήμαναν σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της κρίσιμης συνεδρίασης με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στο Μέγαρο Μαξίμου, οι κ. κ Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης.
Σ. Κεδίκογλου: Νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την επόμενη εβδομάδα
Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπογραμμίστηκε η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει στη βάση της προγραμματικής σύγκλισης, ανέφερε μετά το πέρας της σύσκεψης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου.
Όπως διεμήνυσε, ο κοινός στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης θα επιτευχθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου, θα υπάρξει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την επόμενη εβδομάδα.

Ευ. Βενιζέλος: Αφετηρία της αναθεώρησης η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής

"Στόχος μας είναι η αναθεώρηση των δυσμενών όρων του μνημονίου, με αφετηρία την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής", ανέφερε μετά το πέρας της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος.
"Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για τη βελτίωση των όρων", τόνισε για να συμπληρώσει πως "το θέμα της επιμήκυνσης έχει τεθεί ήδη και θα τεθεί σε όλα τα επίπεδα".
"Ο κ. Στουρνάρας έχει την ικανότητα να διαπραγματευτεί", υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος για να συμπληρώσει ωστόσο πως "καμία διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολη".
Μέσω της προώθησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία στην Ελλάδα.

Φ. Κουβέλης: Η επαναδιαπραγμάτευση θα γίνει

Η προγραμματική σύγκλιση παραμένει στο ακέραιο, δήλωσε ο Φ. Κουβέλης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά το πέρας της σύσκεψης.
"Η κυβέρνηση εργάζεται για να διεκδικήσει την επαναδιαπραγμάτευση ώστε να επιτευχθεί η απαγκίστρωση από το μνημόνιο και η αντιμετώπιση των άνισων ζητημάτων με τη λήψη άμεσων μέτρων", πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης.
"Αναζητούνται τα ισοδύναμα μέτρα και μέτρα ανακούφισης της ελληνικής κοινωνίας", σημείωσε επίσης.
Μάλιστα έκανε ειδική μνεία σε "όσους τελευταία ανακάλυψαν την επαναδιαπραγμάτευση", καλώντας τους να εγκαταλείψουν την πολιτική "που υπονομεύει τη χώρα", αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν αναφέρεται σε κανέναν από όσους στηρίζουν την κυβέρνηση.
Η επαναδιαπραγμάτευση θα είναι μια σκληρή, επίπονη και επίμονη διαδικασία, σημείωσε επίσης ο κ. Κουβέλης για να προσθέσει πως "Ο τόπος πρέπει να ζήσει και η κυβέρνηση χωρίς ταλαντεύσεις να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση".

Βενιζέλος στο ΣΚΑΙ: Αναγκαία η τήρηση του κειμένου της προγραμματικής σύγκλισης - Εμμένει στην άμεση συγκρότηση εθνικής επιτροπής διαπραγμάτευσης

Την ανάγκη αυστηρής τήρησης του κειμένου της προγραμματικής σύγκλισης των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά και της αποτελεσματικής λειτουργίας της κυβέρνησης  εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στο ΣΚΑΙ.
"Η επιμήκυνση συνιστά το θεμέλιο της πράξης αυτής της κυβέρνησης στη βάση της οποίας έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης", σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος.
Παράλληλα διέψευσε ότι διαφοροποιείται από τη γραμμή της κυβέρνησης, ενώ υπενθύμισε πως "η γραμμή της έχει συμφωνηθεί από τα κόμματα και τη στρατηγική που έχουν εξαγγείλει στον ελληνικό λαό".
Ερωτηθείς γιατί δημοσιοποιήθηκαν οι θέσεις του πριν από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι δεν ήξερε αν θα γίνει σύσκεψη, καθώς όπως υποστήριξε είχε ζητήσει και πριν από το Eurogroup σύσκεψη, η οποία τελικά δεν έγινε. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει να τεθεί με τους εταίρους μας ένα πλαίσιο καλής συνεννόησης τώρα που η κυβέρνηση έχει νωπή εντολή και η χώρα έχει ανάγκη πολιτικής, οικονομικής και αναπτυξιακής υποστήριξης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην ανάγκη άμεσης συγκρότησης εθνικής επιτροπής διαπραγμάτευσης, ενώ τόνισε ότι η επαναδιαπραγμάτευση δεν πρέπει να γίνει ούτε σε τεχνικό επίπεδο, ούτε σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, αλλά σε υψηλό επίπεδο με επαφές των εκπροσώπων της χώρας με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:


Η συνάντηση πραγματοποιείται ύστερα από το αίτημα Βενιζέλου, ο οποίος ζήτησε σύγκλιση, το ταχύτερο δυνατόν, της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, που αποτελείται από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, αμέσως μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών από τις Βρυξέλλες.
Πρώτα το αίτημα του Ευ. Βενιζέλου για σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών και μετά η δήλωση της Φώφης Γεννηματά ότι η γραμμή του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποτελέσει την επίσημη διαπραγματευτική στρατηγική της χώρας είναι οι δύο ισχυρές ενδείξεις πως ο Ευ. Βενιζέλος έλαβε σαφείς αποστάσεις από τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών Στουρνάρα στο Eurogroup. Ωστόσο πηγές στην Ιπποκράτους διαμηνύουν πως το ΠΑΣΟΚ δεν υπονομεύει τον Γ. Στουρνάρα.
Οι τρεις αρχηγοί συζητούν το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου καθώς και τα ισοδύναμα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, αφού έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από τον περασμένο Μάρτιο.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο προσανατολίζεται σε αλλαγές διαρθρωτικού χαρακτήρα ώστε να αποφύγει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις ή περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ήδη μάλιστα, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει δημοσιονομικά μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές που καθυστέρησαν, όπως αποκρατικοποιήσεις, ενώ στόχος της είναι να αποφευχθεί το νέο μαχαίρι στα ειδικά μισθολόγια, ειδικά αυτά των στρατιωτικών, οι οποίοι βρίσκονται στα όρια τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης