Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Για το 2013 μετατίθενται 23 αποκρατικοποιήσεις - «Τρύπα» 2,2 δις. ευρώ στα έσοδα του φετινού προγράμματος - Σε ιδιώτες φέτος μόνο κρατικά λαχεία και IBC στο Μαρούσι - Υπό εξέταση η πρόταση Στουρνάρα για τα ομόλογα αποκρατικοποιήσεων

Για το 2013 μετατίθενται 23 αποκρατικοποιήσεις - «Τρύπα» 2,2 δις. ευρώ στα έσοδα του φετινού προγράμματος - Σε ιδιώτες φέτος μόνο κρατικά λαχεία και IBC στο Μαρούσι - Υπό εξέταση η πρόταση Στουρνάρα για τα ομόλογα αποκρατικοποιήσεων
Με «σβηστές τις μηχανές» στις αποκρατικοποιήσεις θα βαδίσει φέτος η κυβέρνηση, η οποία λόγω της απουσίας του επενδυτικού ενδιαφέροντος μεταθέτει για τον επόμενο 23 ιδιωτικοποιήσεις. Έτσι η φετινή  χρονιά θα κλείσει με έσοδα μόλις 1 δις. ευρώ τα οποία θ προέλθουν από την πώληση των Κρατικών Λαχείων και του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στο Μαρούσι. 
Αυτά έγιναν γνωστά μετά το πέρας της συνάντησης  που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τον Διευθύνοντα  Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Κώστα Μητρόπουλο.
Οι δύο άνδρες διαπίστωσαν ότι η παρατεταμένη πολιτική και οικονομική αστάθεια κατά το πρώτο ήμισυ του τρέχοντος έτους και το «πάγωμα» των διαδικασιών λήψης αποφάσεων από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) μετά τα μέσα Μαΐου «σπρώχνουν» τα υπόλοιπα τέσσερα (ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό, Αφάντου, Κασσιόπη) από τα έξι εν εξελίξει projects του ΤΑΙΠΕΔ για το επόμενο έτος. Η αρχή αναμένεται να γίνει με τη ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, η διαδικασία αποκρατικοποίησης της οποίας υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο.
«Δεν υπάρχει πια χρόνος για περισσότερες κινήσεις, καθώς ουσιαστικά απομένουν τέσσερις μήνες ως την εκπνοή του 2012. Σας θυμίζω ότι μετά την παραίτηση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου δεν μπορεί να συνεδριάσει, ενώ εκκρεμούν προς συζήτηση και έγκριση 17 αποφάσεις για διάφορα θέματα. Από την επιλογή του νέου προέδρου μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου 2,5 εβδομάδες, αφού πρέπει να προηγηθεί η έγκριση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής», έλεγε χαρακτηριστικά χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ.
Το πρόβλημα είναι πως η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί μια «μαύρη τρύπα» περίπου 2,2 δισ. ευρώ αφού εγκαταλείπεται ο φετινός στόχος για  έσοδα 3,2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα κατευθύνονταν προς τη περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους. Αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους ώστε να καλυφθεί το κενό αυτό.
Παράλληλα, υπό εξέταση βρίσκεται η πρόταση του κ. Στουρνάρα να γίνονται δεκτά ως μέρος του τιμήματος για τις επικείμενες αποκρατικοποιήσεις ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θεωρεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να εφαρμοστεί η εν λόγω φόρμουλα στην πράξη είναι να καθορίσει η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση την τιμή των ομολόγων η οποία θα λαμβάνεται υπόψη για τη συναλλαγή. Η παράμετρος της αξίας των τίτλων έχει πολύ μεγάλη σημασία, καθώς δεν πρέπει να είναι ούτε ακριβή ούτε φθηνή. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει αναλάβει να συντάξει μελέτη για το θέμα, προκειμένου να ληφθούν στη συνέχεια οριστικές αποφάσεις σε συνεννόηση με την τρόικα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί απέναντι στην πρόταση του υπουργού Οικονομικών κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Αθήνα, αλλά το ζήτημα παραμένει ανοικτό.
Να σημειωθεί ότι τα Κρατικά Λαχεία βρίσκονται στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Έχουν προκριθεί τρεις σημαντικοί διεθνείς και εγχώριοι παίκτες της αγοράς. Πρόκειται για: (α) την αυστριακή Österreichische Lotterien Gesellschaft m.b.H., (β) τη σύμπραξη των εταιρειών Sisal S.p.A. – Damco Energy S.A. – Damlot Α.Ε. και (γ) τη σύμπραξη των εταιρειών OPAP Investment Limited – Lottomatica Giochi e Partecipazioni S.r.l. – Intralot Lotteries Limited και Scientific Games Global Gaming S.à.r.l. Όποιος από τους παραπάνω «μνηστήρες» επικρατήσει, θα αποκτήσει την άδεια λειτουργίας και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων για 12 χρόνια.
Όσον αφορά στο IBC, μέρος του οποίου στεγάζει σήμερα το εμπορικό κέντρο Golden Hall, τρία μεγάλα ονόματα του εγχώριου real estate διεκδικούν την επικαρπία επί του δικαιώματος αποκλειστικής αξιοποίησης, χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του κτιρίου για 90 χρόνια. Οι ενδιαφερόμενοι είναι: η Lamda Development SA (του ομίλου Λάτση, που ήδη διαχειρίζεται το Golden Hall), η Talima Ventures Inc. (της οικογένειας Κωνσταντίνου, ιδιοκτήτριας του εμπορικού κέντρου Athens Metro Mall στον Άγιο Δημήτριο) και η REDS Α.Ε. (μέλος του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ).

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης