Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μέτρα 14,5 δισ ευρώ αξιώνει η Τρόικα για την τριετία 2012 - 2014 - Πως θα βρεθούν τα 11,5 δισ. ευρώ της επόμενης διετίας, για μην «κοπούν» τα ειδικά μισθολόγια - Νέα σύσκεψη σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο

Μέτρα 14,5 δισ ευρώ αξιώνει η Τρόικα για την τριετία 2012 - 2014 - Πως θα βρεθούν τα 11,5 δισ. ευρώ της επόμενης διετίας, για μην «κοπούν» τα ειδικά μισθολόγια - Νέα σύσκεψη σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο
Στην προκρούστεια κλίνη βάζει η κυβέρνηση κάθε δαπάνη του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε μια προσπάθεια να βρεθούν τα 11,5 δις. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο 2 για τη διετία 2013 – 2014. Εάν στα μέτρα αυτά προστεθούν και τα 3 δις. ευρώ τα φετινά τότε ο «λογαριασμός» ανεβαίνει στα 14,5 δις. ευρώ. Επόμενο βήμα για τον Γιάννη Στουρνάρα είναι ο «λογαριασμός» αυτός να μπορέσει να μοιρασθεί σε πέντε χρόνια, για να μπορέσουν να πάρουν ανάσες φορολογούμενοι και νοικοκυριά.
Στο Γενικό Λογιστήριο έχει προγραμματιστεί σήμερα νέα σύσκεψη για το σχέδιο λιτότητας που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στην Τρόικα στις 24 Ιουλίου και το οποίο στα βασικά του σημεία θα στηρίζεται στη μελέτη εξοικονόμησης δαπανών που έχει κάνει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Κατά τις πληροφορίες στη μελέτη του ΚΕΠΕ αναφέρεται ότι τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ μπορεί να εξοικονομηθεί εάν τεθεί πλαφόν 2.400 ευρώ στο σύνολο των συντάξεων (κύριων και επικουρικών).
Επίσης, έχει υπολογίσει ότι επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ μπορεί να εξοικονομηθεί από λειτουργικές και άλλες δαπάνες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και 1,2 δισ. στην κεντρική διοίκηση. Σημαντικό όφελος θα προκύψει από την περαιτέρω αύξηση της χρήσης γενοσήμων φαρμάκων.
Εάν καταργηθούν οι θέσεις συμβούλων των αιρετών θα εξοικονομηθούν 130 εκατ. ευρώ, ενώ εάν μειωθούν κατά 50% τα επιδόματα γραφείων και κατοικίας των βουλευτών και καταργηθούν οι αποζημιώσεις για συμμετοχή σε επιτροπές, το όφελος θα είναι 6,5 εκατ. ευρώ ετησίως.
Άλλα 6 εκατ. ευρώ μπορεί να εξοικονομήσει το κράτος εάν κλείσει το κανάλι της Βουλής, ενώ ανάσα 280 εκατ. ευρώ θα δώσει στον προϋπολογισμό η αναβολή της δόσης των αναδρομικών στους δικαστικούς.
Η μελέτη του ΚΕΠΕ πρόκειται να αξιολογηθεί και από τους τεχνοκράτες του Γενικού Λογιστηρίου.
Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, προκειμένου την Τετάρτη το όλο πλαίσιο να συζητηθεί στη συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.
Για το 2012 δεν θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων, υπό την αυστηρή αίρεση, όμως, ότι θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Μάρτιο, όπως π.χ. το τέλος στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ , η εξίσωση των φόρων στα καύσιμα και οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια με την συνολική απόδοση αυτών των μέτρων να φθάνει τα 3 δις. ευρώ.
Ειδικά για το μείζον ζήτημα των ειδικών μισθολογίων, κόστους 205 εκατ. ευρώ, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι από την περασμένη Κυριακή έχουν δοθεί τα ισοδύναμα μέτρα στην Τρόικα, η οποία τα μελετά.
Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, για τα ειδικά μισθολόγια των στρατιωτικών έχουν ήδη εξευρεθεί ισοδύναμα μέτρα 40 εκατ. ευρώ για το 2012 και ακόμη 120 εκατ. ευρώ για το 2013, ώστε να μην γίνουν οι περικοπές στις αποδοχές των ενόπλων δυνάμεων. Η εξοικονόμηση θα προέλθει κυρίως από μεταθέσεις πληρωμών σε εξοπλιστικά προγράμματα και επανεξέταση συγκεκριμένων συμβάσεων.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης