Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αδιάλλακτη η στάση του Βερολίνου - Η κυβέρνηση ζητά επιμήκυνση δύο ετών αλλά η Μέρκελ είναι πρόθυμη να δώσει δύο ...εβδομάδες το πολύ! - Από τις 300 απαιτήσεις της Τρόικα οι 210 δεν έχουν εφαρμοστεί - Τι αντιπροτείνει το ZEW

tags :
Αδιάλλακτη η στάση του Βερολίνου - Η κυβέρνηση ζητά επιμήκυνση δύο ετών αλλά η Μέρκελ είναι πρόθυμη να δώσει δύο ...εβδομάδες το πολύ! - Από τις 300 απαιτήσεις της Τρόικα οι 210 δεν έχουν εφαρμοστεί - Τι αντιπροτείνει το ZEW
(upd) Νέο αυστηρό μήνυμα από το Βερολίνο 'καίει' τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής του Μνημονίου. Η Μέρκελ εμφανίζεται πρόθυμη να δώσει παράταση μόλις μερικών ...εβδομάδων, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρέσλερ παρατηρεί ότι εξαντλούνται τα όρια υπομονής της Τρόικας. Στο ίδιο πνεύμα και δηλώσεις εκπροσώπου της καγκελαρίας που αποκλείει εκ νέου την πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης, ωστόσο, το οικονομικό ινστιτούτο ZEW της χώρας κατάθεσε πρόταση για την επίλυση της κρίσης, σύμφωνα με την οποία εισηγείται να δημιουργηθεί μηχανισμός που να χρηματοδοτεί μέρους του spread των αδύναμων χωρών- μελών.

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να έχει θέσει ως στόχο την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο έτη τουλάχιστον, αλλά σύμφωνα με γερμανικές κυβερνητικές πηγές της Rheinische Post η Μέρκελ είναι πρόθυμη να δώσει παράταση μόλις δύο ...εβδομάδων!
'Οπως γράφει η γερμανική καθημερινή εφημερίδα, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έχει καμία πρόθεση να χαλαρώσει τη στάση της έναντι της ελληνικής κυβέρνησης.
Επισημαίνεται μάλιστα πως η Τρόικα ανακάλυψε στην τελευταία της επίσκεψη στην Ελλάδα ότι 210 από τις 300 απαιτήσεις για δημοσιονομική προσαρμογή δεν έχουν μέχρι σήμερα εφαρμοστεί.
Να σημειωθεί πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου αναφερόμενος σε σημερινές του δηλώσεις στο αίτημα για επιμήκυνση τόνισε ότι έχει τεθεί ήδη προς συζήτηση και εκτίμησε ότι μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση θα έχει δώσει εκείνα τα δείγματα τα οποία θα της επιτρέψουν να το διεκδικήσει.
Και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φ. Ρέσλερ πάντως, επιβεβαιώνει με τις σημερινές του δηλώσεις το αδιάλλακτο κλίμα στο Βερολίνο, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αναδιαπραγμάτευσης, ενώ παράλληλα σημειώνει πως αισθάνεται πως η Τρόικα έχει φτάσει στα όρια της υπομονής της με την Ελλάδα.
Εκπρόσωπος άλλωστε της καγκελαρίας τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται για να παραμείνει στο ευρώ. Αποκλείει όμως επαναδιαπραγμάτευση στο χρονοδιάγραμμα του Μνημονίου.

Πρόταση αντικατάστασης του ευρωομολόγου κατέθεσε το γερμανικό ZEW – Να δημιουργηθεί μηχανισμός που να χρηματοδοτεί μέρους του spread των αδύναμων χωρών, μελών


Η αντιπρόταση του ευρωομολόγου ήρθε από το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο ZEW, το οποίο κατέθεσε την εναλλακτική ώστε να μην αναγκαστεί η ευρωζώνη να εισάγει τόσο πρόωρα, και πριν ολοκληρωθεί η δημοσιονομική ένωση το ευρωομόλογο.
Σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο, μπορεί να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ελέγχου του επιτοκίου δανεισμού των κρατών, σύμφωνα με τον οποίο, όταν το επιτόκιο με το οποίο δανείζονται οι κυβερνήσεις ξεπεράσει κάποιο αποδεκτό όριο το οποίο θα τεθεί, θα καλύπτεται από τον μηχανισμό. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το ZEW, ο νέος μηχανισμός που θα ονομάζεται F.I.R.E Fund (fiscal interest rate equalization = εξισορρόπηση δημοσιονομικών επιτοκίων), θα χρηματοδοτείται από τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης τα οποία μπορούν να δανείζονται με χαμηλά επιτόκια, και θα καλύπτουν τη διαφορά μεταξύ του αποδεκτού ορίου επιτοκίων και του επιτοκίου με το οποίο δανείζεται από τις αγορές η υπό πίεση κυβέρνηση.
Η πρόταση του ZEW φαίνεται ότι είναι ιδιαιτέρως ελκυστική, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας, καθώς πετυχαίνει δύο στόχους: Να αποκλιμακωθούν οι πιέσεις και το κόστος δανεισμού των προβληματικών χωρών και να μειωθεί το κόστος διάσωσης για τις ισχυρές χώρες. Η συμμετοχή στον μηχανισμό θα συνοδεύεται σαφώς από ένα πρόγραμμα με όρους και προϋποθέσεις για τη χώρα που κάνει χρήση του FIRE Fund, στα πρότυπα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα, ώστε σταδιακά το κόστος δανεισμού της να υποχωρήσει στα ανεκτά επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης