Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ομάδες δράσης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς συστήνει το Υπ.Οικ.

Ομάδες δράσης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς συστήνει το Υπ.Οικ.
Δύο επιτελικές ομάδες, μία για την φοροδιαφυγή και μία άλλη που θα καταγράφει τα φαινόμενα διαφθοράς στους κόλπους των υπαλλήλων και θα λογοδοτεί απευθείας στον υπουργό Οικονομικών, συστήνει η κυβέρνηση.
Τη δημιουργία των νέων αυτών ομάδων προβλέπει το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον διοικητικό χάρτη του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο συγχωνεύονται Εφορίες, τελωνεία και υπηρεσίες, ενώ καταργείται και ο Κώδικας Bιβλίων και Στοιχείων ( ΚΒΣ).
Ουσιαστικά πρόκειται για απλοποίηση τόσο της διαδικασίας των ελέγχων όσο και των επιβαλλόμενων προστίμων και του τρόπου τήρησης των βιβλίων, αφού αρκετές από τις διατάξεις του Κώδικα θα ενσωματωθούν στη νέα φορολογική νομοθεσία.
Την κατάργηση του Κώδικα θα υποστηρίξει ειδικό τμήμα που θα ασχοληθεί με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής η οποία υπολογίζεται ότι φτάνει στο  25 % - 30% του ΑΕΠ ή στα 60 – 70 δισ. ευρώ!
Με το φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση προχωρά σε ριζικές αλλαγές στην κεντρική διοίκηση του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και στις εφορίες.
Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι οι συγχωνεύσεις εφοριών και τελωνείων, η κατάργηση κεντρικών διευθύνσεων καθώς και οι μεταθέσεις υπαλλήλων από αδρανείς διευθύνσεις σε νευραλγικά πόστα.
Στις προτεραιότητες είναι η δημιουργία υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου και εσωτερικών Υποθέσεων που θα λογοδοτεί απευθείας στον υπουργό Οικονομικών.
Ταυτόχρονα καταργούνται η Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης καθώς και όλες οι διευθύνσεις που υπάγονται σε αυτήν.
Επίσης, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει τη δημιουργία ευέλικτων μεικτών διευθύνσεων που θα ασχολούνται τόσο με τελωνειακά θέματα όσο και με θέματα που άπτονται των εφοριακών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διεύθυνση Ελέγχου αναδιαρθρώνεται και αποτελείται πλέον από τα εξής τμήματα:
* Σχεδιασμού και συντονισμού ελέγχου φυσικών προσώπων
* Σχεδιασμού και συντονισμού ελέγχου και επανελέγχου νομικών προσώπων και μεγάλων επιχειρήσεων
* Σχεδιασμού και συντονισμού ελέγχου ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer pricing) και off shore επιχειρήσεων.
* Σχεδιασμού και συντονισμού ελέγχου ηλεκτρονικού εμπορίου
* Ποινών.
Επίσης, καταργείται η Γενική Διεύθυνση τελωνείων και ειδικών φόρων κατανάλωσης και οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στις παρακάτω γενικές διευθύνσεις στις οποίες μπορούν να προΐστανται τελωνειακοί ή εφοριακοί.
1. Γενική διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης. Θα υπάγονται οι διευθύνσεις προσωπικού εφοριακών και τελωνειακών καθώς και διοικητικού και οικονομικού.
2. Γενική Διεύθυνση Φορολογίας. Θα υπάγονται οι διευθύνσεις φορολογίας εισοδήματος, κεφαλαίου, ΦΠΑ, είσπραξης Δημοσίων εσόδων, κρατικών λαχείων, τελωνειακών και οικονομικών συστημάτων και ειδικών φόρων κατανάλωσης.
3. Γενική Διεύθυνση Ελέγχου στην οποία θα υπάγονται οι διευθύνσεις ελέγχου εφοριών και τελωνείων καθώς και όλες οι ελεγκτικές υπηρεσίες.
Σε επόμενη φάση σειρά θα έχουν οι εφορίες οι οποίες θα σταματήσουν να έχουν τον σημερινό ρόλο αλλά θα λειτουργούν όπως τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών.
Τέλος, σε κάθε περιφέρεια της χώρας θα δημιουργηθεί μία μεγάλη εφορία που θα λειτουργεί ως κέντρο είσπραξης δημοσίων εσόδων.
Πιθανότατα , το νέο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει και τα νέα κίνητρα που σκοπεύει να δώσει προκειμένου να «ζωντανέψει» το κίνημα των αποδείξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει την αύξηση του ύψους του ποσού που μπορεί να μαζέψει κάποιος αποδείξεις. Σήμερα οι φορολογούμενοι μπορούν να συγκεντρώσουν αποδείξεις μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ και δικαιούνται μείωση του φόρου ίση με το 10% της διαφοράς μεταξύ του ποσού των απαιτούμενων για το αφορολόγητο δαπανών και αυτού των δηλούμενων.
Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να αναγνωρίζονται και οι αποδείξεις πέραν του ποσού αυτού.
Επίσης, εξετάζεται το σενάριο να αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για όσους συγκεντρώσουν περισσότερες αποδείξεις από όσες απατούνται. Τέλος δεν αποκλείεται ορισμένες αποδείξεις να μετρούν διπλά.
Για παράδειγμα, μία απόδειξη από υδραυλικό ύψους 100 ευρώ να μετρά διπλάσια όπως επίσης και μία απόδειξη από έναν γιατρό.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον τελευταίο φορολογικό νόμο το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ δεν θεωρείται εξασφαλισμένο και συνδέεται με τις ετήσιες δαπάνες των φορολογούμενων.
Ανάλογα με το εισόδημα κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να συγκεντρώνει συγκεκριμένο αριθμό αποδείξεων προκειμένου να εξασφαλίσει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.
Για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου απαιτούνται αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος ως εξής:
- Για τα πρώτα 6.000 ευρώ δεν χρειάζονται αποδείξεις.
- Για εισοδήματα από 6.000 έως 12.000 ευρώ αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματος.
- Για το τμήμα από 12.001 έως 48.000 ευρώ, αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης