Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μόνο σε βασικές αρχές συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί για το πακέτο των 11,6 δισ. - Κόκκινη γραμμή απέναντι στην Τρόικα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% - Βενιζέλος: Μέρος των δόσεων θα οδηγηθεί στην αγορά

Μόνο σε βασικές αρχές συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί για το πακέτο των 11,6 δισ. - Κόκκινη γραμμή απέναντι στην Τρόικα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% - Βενιζέλος: Μέρος των δόσεων θα οδηγηθεί στην αγορά
(upd7)Σε συμφωνία για τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές του πακέτου των 11,6 δισ. ευρώ κατέληξε η κυβέρνηση, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση της κρίσιμης συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο υπουργός ήταν φειδωλός στις δηλώσεις του, αναφέροντας ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες οριζόντιες περικοπές ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 2ετούς πακέτου λιτότητας, δεδομένου του ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμη τα ποσά που απαιτούνται.
Σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr, η κυβέρνηση θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα που ξεκινούν στι 26 Ιουλίου, με βασικό αίτημα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% για να τονωθεί η ζήτηση. Ωστόσο, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος επικαλέστηκε τις συζητήσεις μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών της κυβέρνησης, θα πρέπει να βρεθούν και οι απώλειες εσόδων που προκαλεί η μείωση του ΦΠΑ, εκτός από την τόνωση της κατανάλωσης.
Ο ίδιος παράγοντας εκτιμά ότι η Τρόικα δεν θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα για φέτος, πέραν από τα συμφωνηθέντα των 3 δισ. ευρώ, ενώ γίνονται προσπάθειες να βρεθούν και τα 11,6 δισ. ευρώ που ζητά η Τρόικα για τη 2ετία 2013-15. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει βρει τα 5,1 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών που προτείνει το ΚΕΠΠΕ, και άλλα 3-3,5 δισ. ευρώ από πρόσθετες περικοπές που θα γίνουν στα κονδύλια των υπουργείων.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κυβέρνηση μέχρι τις 26 Ιουλίου που θα έλθουν οι αξιωματούχοι της Τρόικας θα έχει βρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται, ώστε να υπάρχει μία βάση διαπραγμάτευσης με τους ξένους.
Στην 3ωρη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, με τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, προσπάθησαν να λύσουν την εξίσωση που μία εβδομάδα τώρα δεν κατάφερε το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα επιμέρους υπουργεία, ώστε να αποφευχθούν περικοπές σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις. Η τρεις αρχηγοί πιθανότατα παρουσίασαν παρεμβάσεις ύψους 1,8 - 2 δισ. ευρώ που λείπουν από το «πακέτο» λιτότητας που προσπαθεί να καταρτίσει η κυβέρνηση και το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί είτε με νέες οριζόντιες περικοπές δαπανών ακόμη και σε μισθούς ή συντάξεις είτε μέτρα από το σκέλος των εσόδων.

Κεδίκογλου: Η κυβέρνηση κινείται εντός του πλαισίου που χάραξαν εξαρχής οι πολιτικοί αρχηγοί - Θα υπάρξει και νέα συνάντησή τους

"Η κυβέρνηση κινείται εντός του πλαισίου που χάραξαν εξαρχής οι πολιτικοί αρχηγοί", δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης στο Μαξίμου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
Όπως σημείωσε, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, ενώ γνωστοποίησε πως θα υπάρξει και νέα συνάντησή τους τις ερχόμενες ημέρες.
"Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας, η στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης", πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου.

Βενιζέλος: Θα προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις - Μέρος των επόμενως δόσεων θα διοχευτετεί στην αγορά

Επιβεβαιώσαμε ότι θα κινηθούμε αποφασιστικά, σε συμφωνία πάντα με τους εταίρους μας, για την αναθεώρηση του προγράμματος προσαρμογής της χώρας μας, όπως άλλωστε προβλέπεται, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, μετά την σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.
Κεντρικός στόχος είναι να υπάρξει παράταση της περιόδου προσαρμογής, ώστε να είναι επιτυχής η προσαρμογή.
Να θυμηθούμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μιλά για μια φιλική προς την ανάπτυξη της ευρωζώνης προσαρμογή. Αποφασίσαμε να καταθέσουμε εμείς πρόταση για την επικαιροποίηση του Μεσοπροθέσμου.
Πρέπει να δείξουμε την αξιοπιστία μας προωθώντας με ταχύτητα της μεταρρυθμίσεις, που θα ξανακάνουν την ελληνική οικονομία να λειτουργήσει.
Πρέπει να αλλάξουμε την κατάσταση στην αγορά και να αποκατασταθεί η ρευστότητα και η εμπιστοσύνη. Μέρος των δόσεων πρέπει να πέσει στην αγορά.
Συζητήσαμε την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2012. Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Μόνο τα προβλεπόμενα.
Μιλήσαμε και για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν μετά το 2013. Είναι προωθημένες οι σκέψεις, αλλά θα οριστικοποιηθούν με την Τρόικα.

Κουβέλης: Δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα

Αντιμετωπίσαμε όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί , ανέφερε ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης μετά τη συνάντηση των αρχηγών στην οποία συμμετείχε.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, αναζητώνται ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να εξαιρεθούν από το τέλος ακίνητης περιουσίας οι οικονομικά ασθενέστεροι αλλά και να δοθεί επίδομα θέρμανσης μετά την εξίσωση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.
Αναφορικά με το τέλος ακινήτων, ο κ. Κουβέλης είπε ότι αυτό θα εξοφληθεί σε πολλές δόσεις που θα επεκταθούν ακόμη και μετά το 2013 ενώ για το επίδομα θέρμανσης, θα δοθεί βάσει εισοδηματικών και γεωγραφικών κριτηρίων.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε επίσης ότι αποφασίστηκε χαλάρωση ρυθμίσεων του Τειρεσία για να ανασάνει η αγορά ,να ενταθεί ο έλεγχος της φοροδιαφυγής ,και να τονωθεί η αγορά με κονδύλια  από τις επόμενες δόσεις.
Επέμεινε ότι οι περικοπές θα γίνουν στο λειτουργικό κόστος του κρατικού μηχανισμού και όχι στο μισθολογικό.
Ενώ τόνισε ότι συζητήθηκε και το σχέδιο με το οποίο θα προσέλθει η Αθήνα στη διαπραγμάτευση ζητώντας επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος.
Ο κ. Κουβέλης υποστήριξε τέλος ότι από τους ελέγχους για τη φοροδαιφυγή και το μαύρο χρήμα, εάν αποδειχτεί εμπλοκή πολιτικών προσώπων θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις.
Την ερχόμενη εβδομάδα οι πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν και πάλι για να ληφθούν οριστικές αποφάσεις  ειδικά για τις αποκρατικοποιήσεις και να εγκριθεί το σχέδιο με το οποίο η Ελλάδα θα ζητήσει επιμήκυνση του οικονομικού προγράμματος.

Νωρίτερα το bankingnews.gr ανέφερε:
Στην κυβέρνηση τα έχουν βρει «σκούρα» με την οριστικοποίηση αυτών των μέτρων, γεγονός το οποίο στάθηκε αφορμή η Τρόικα να καθυστερήσει κατά δύο μέρες την έλευση της στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό πριν από τη σύσκεψη, θα επιδώσει στους κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη ένα προσχέδιο με τις βασικές κατευθύνσεις για τις προς περικοπή δαπάνες και θα αποχωρήσει από την σύσκεψη.
Όπως έγινε γνωστό, οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ξένων, Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) Ματίας Μορς ( Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα έρθουν την Πέμπτη 26 Ιουλίου στην χώρα μας, αντί 24 Ιουλίου που είχε προγραμματιστεί αρχικά.
Στην Αθήνα συνεχίζεται και σήμερα ο πυρετός των συσκέψεων αναφορικά με τα μέτρα του νέου Μεσοπρόθεσμου που θα παρουσιάσει ο Γιάννης Στουρνάρας στους αξιωματούχους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Τα μέτρα τα οποία έχουν μέχρι στιγμής προκριθεί θα βρεθούν σήμερα επί τάπητος στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο για διαγραφή κονδυλίων σε εκατοντάδες κωδικούς από τον τρέχοντα κιόλας προϋπολογισμό και όχι από το νέο που θα καταρτιστεί το επόμενο διάστημα.
Με βάση τις τελικές προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών, είναι δύσκολο να πιαστεί ο στόχος των 11,6 δισ. ευρώ για την διετία 2013-2014, αν δεν υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε όλους τους τομείς, ακόμα και σε μισθούς και συντάξεις.
Όπως έχει διαπιστωθεί όλα τα μέτρα που έχουν προκριθεί δεν ξεπερνούν αθροιστικά τα 9,6 δις. ευρώ – με 9,8 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα στο οικονομικό επιτελείο να εισηγούνται την επίσπευση των μέτρων που είχαν προγραμματιστεί για τα τέλη του 2012, ώστε να καλυφθούν και οι αποκλίσεις του φετινού προϋπολογισμού.
Το «κοστούμι» έχει ήδη «ραφτεί» για κάθε υπουργείο, όμως το μεγάλο βάρος πέφτει στο υπουργείο Εργασίας με περικοπές 4 δισ.ευρώ:
- 2 δισ. ευρώ από περικοπές κοινωνικών - προνοιακών επιδομάτων
- 2 δισ. ευρώ από πλαφόν στις συντάξεις το οποίο θα τεθεί στα 2.400 ευρώ και από τη μείωση κατά 10-20% στο εφάπαξ
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να εξοικονομήσει πάση θυσία πάνω από 2 δισ. ευρώ, που θα βρεθούν από:
- Τη μείωση διοικητικών δομών κατά 30%(κατάργηση διευθύνσεων, τμημάτων)
- Μειώσεις μισθών στις ΔΕΚΟ, με επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου.
- Λουκέτα-συγχωνεύσεις Οργανισμών (περισσότεροι από 255 σε πρώτη φάση)
- Εφαρμογή κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις
- Αναγκαστικές μετατάξεις
Από Υγεία και Παιδεία πρέπει να εξοικονομηθούν σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κυβέρνησης 2,15 δις. ευρώ την ώρα μάλιστα που ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι έχει ξεφύγει η φαρμακευτική δαπάνη και πρέπει να ληφθούν μέτρα.
- 2 δισ. ευρώ περικοπή σε πρώτη φάση από φαρμακευτική δαπάνη, συγχώνευση υπηρεσιών, μείωση λειτουργικών, συγχωνεύσεις νοσοκομείων
- περικοπές 100-150εκ. ευρώ ετησίως από λειτουργικές δαπάνες, επιχορηγήσεις και συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ
Περικοπές πρέπει να γίνουν και στις εφημερίες των γιατρών, αν και οι νοσοκομειακοί γιατροί που συναντήθηκαν με τον κ. Λυκουρέντζο εξέφρασαν ανοικτά τις διαφωνίες τους.
Προτάσεις περικοπών υπέβαλαν και τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών, όπου και τα δύο μαζί θα πρέπει να δώσουν ανάσες 1,4δις. ευρώ στον προϋπολογισμό. Ήδη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «βρήκε» 800εκατ. ευρώ:
- 680 εκατ. ευρώ για το 2013 από περικοπή εξοπλιστικών
- 120 εκατ. ευρώ ισοδύναμα για να μην γίνει περικοπή μισθολογίων στρατιωτικών
Το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να «κόψει» 600 εκατ. ευρώ από
- Μειώσεις επιχορηγήσεων
- Κλείσιμο Δημοσίων Οργανισμών
- Αύξηση παραβόλου για μετανάστες
Ακόμα 2 δισ. ευρώ επιδιώκεται να βρεθούν από περικοπές «παντού», με οριζόντια μείωση λειτουργικών δαπανών σε όλα τα υπουργεία.

Δύο σενάρια λιτότητας στο Μεσοπρόθεσμο

Εντωμεταξύ, δύο σενάρια για την περικοπή των 11,5 δισ. ευρώ θα προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο που καταρτίζουν στο Γενικό Λογιστήριο και το οποίο θα παρουσιαστεί στην Τρόικα.
Το πρώτο θα προβλέπει τη λήψη των μέτρων με τα σημερινά δεδομένα τη διετία 2013 - 2014 ενώ το δεύτερο περιλαμβάνει και το σενάριο της επιμήκυνσης κατά δύο έτη, έως το 2016, κάτι που σημαίνει ότι οι περικοπές των 11,5 δις. ευρώ θα γίνουν σε ορίζοντα τετραετίας αντί διετίας (2013 – 2014) που προβλέπει η υφιστάμενη σύμβαση.
Εφόσον η Τρόικα «ανάψει» το «πράσινο φως» για κάτι τέτοιο τότε ο προϋπολογισμός του 2013 θα περιλαμβάνει περικοπές 3,5 δισ. ευρώ, αντί 7,5 δισ. ευρώ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης