Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πρόταση για νέο δάνειο και Μνημόνιο 3 θα απευθύνει η κυβέρνηση στην Τρόικα – Στόχος να καλυφθούν οι πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες στο εσωτερικό της χώρας – Mέτρα ανάσχεσης της ύφεσης στη νέα συμφωνία

Πρόταση για νέο δάνειο και Μνημόνιο 3 θα απευθύνει η κυβέρνηση στην Τρόικα – Στόχος να καλυφθούν οι πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες στο εσωτερικό της χώρας – Mέτρα ανάσχεσης της ύφεσης στη νέα συμφωνία
Στα «σκαριά» βρίσκεται ένα τρίτο δάνειο για την χώρα μας, εφόσον η Τρόικα «ανάψει» το «πράσινο φως» για την επιμήκυνση του Μνημονίου κατά δύο έτη.
Το θέμα πρόκειται να θέσει η ελληνική πλευρά στις επαφές που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με τους αξιωματούχους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ με σκοπό την κάλυψη των πρόσθετων χρηματοδοτικών αναγκών που δημιουργούνται για την χώρα μας.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση θα επιδιώξει μία νέα συμφωνία με τους δανειστές, ένα νέο Μνημόνιο δηλαδή, το τρίτο κατά σειρά, το οποίο εκτός από τα μέτρα των 11,6 δις. ευρώ της διετίας 2103 – 2014 θα περιλαμβάνει και μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης, όπως είναι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ο συντελεστής να κατέβει ακόμη και στο 9% για να τονωθεί η κατανάλωση.
Tο περιεχόμενο αυτής της νέας συμφωνίας που θα προταθεί στην τρόικα συζητήθηκε χθες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά. Εκεί τέθηκαν επί τάπητος όλα τα μέτρα που θα παρουσιαστούν στην τρόικα και αφορούν στην περικοπή δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 ενώ έγινε και εκτενής συζήτηση για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και την πιθανότητα να ζητηθεί από τοςυ δανειστές η λήψη έκτακτων μέτρων εντός του έτους για να κλείσει η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού.
Στο πεδίο αυτό έχει αρχίσει ήδη να διαφαίνεται μια απόκλιση απόψεων μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών και του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος δεν αποκλείει τελικά να ληφθούν πρόσθετα μέτρα εντός του 2012.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, στη χθεσινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών όπου σε μεγάλο μέρος της συμμετείχε και ο κ. Στουρνάρας, έγινε διεξοδική ανάλυση πάνω στο πακέτο των μέτρων που απαιτεί η τρόικα για τη διετία 2013-2014. Από τη συζήτηση προέκυψαν τα εξής:
-Από το συνολικό πακέτο των 11,5 δις. ευρώ που ζητά η τρόικα για τα επόμενα δυο χρόνια έχουν εντοπισθεί περίπου τα 8,5 δις. ευρώ. Όπως έλεγε χθες πηγή του Υπουργτείου Οικονομικών, τα 5,5 δισ ευρώ προέρχονται από την μελέτη του ΚΕΠΕ για την περικοπή δαπανών (περιλαμβάνουν περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα, φοροαπαλλαγές, μειώση δαπανών υγείας, υψηλών συντάξεων κλπ) ενώ άλλα 3 δις. ευρώ έχουν εντοπισθεί από περικοπές δαπανών από τα υπουργεία στο πλαίσιο των επαφών που έγιναν τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των υπουργών και του κ. Στουρνάρα. Μένει λοιπόν να εξευρεθούν άλλα περίπου 3 δισ. ευρώ έως και την ερχόμενη Πέμπτη που θα έρθουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα. Στα μέτρα αυτά ο υπουργός Οικονομικών δεν αποκλείει να περιληφθούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
- Αποφασίστηκε να ληφθούν όλα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί από τον περασμένο Μάρτιο (είσπραξη χαρατσιού στα ακίνητα, αποστολή εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος κλπ). Για όποια μέτρα έχει αποφασισθεί να μην εφαρμοστούν (π.χ. μείωση μισθών στους ένστολους) θα παρουσιασθούν ισοδύναμα στην τροίκα.
-Αποφασίστηκε να μην ληφθούν πρόσθετα μέτρα για το 2012. Στο σημείο αυτό ο υπουργός Οικονομικών διατηρεί έντονες επιφυλάξεις. Ο φετινός προϋπολογισμός οδεύει προς μια μαύρη τρύπα ύψους περίπου δυο δισ. ευρώ. Ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τους τρείς πολιτικούς αρχηγούς ότι υπάρχουν χώρες της ευρωζώνης που ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για να κλείσει η τρύπα του προϋπολογισμού. Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα εξαναγκασθεί η κυβέρνηση από τους δανειστές να λάβει πρόσθετα μέτρα φέτος.
-Να τεθεί υπόψη της τρόικας ένα πακέτο “ανάσχεσης της ύφεσης” Το μέτρο που θα ζητήσει η κυβέρνηση να εφαρμοστεί άμεσα είναι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% καθώς και η ρύθμιση της εξόφλησης των νέων φορων και χαρατσιών σε πολλές μηνιαίες δόσεις.
-Τα μέτρα που θα παρουσιασθούν στην τρόικα για το 2013-2014 δεν θα είναι λεπτομερή αλλά θα περιγράφουν τα πεδία δαπανών που θα περικοπούν και τις γενικές κατευθύνσεις.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης