Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Προειδοποίηση σοκ από τον Υπουργό Προϋπολογισμού της Ισπανίας – Εάν η ΕΚΤ δεν αγόραζε ομόλογα θα είχαμε χρεοκοπήσει - Συγκλονιστικό το χρέος με υπαρκτή την απειλή διπλής ύφεσης - Πιθανή η δυνατότητα αγοράς ισπανικών ομολόγων από τον EFSF

tags :
Προειδοποίηση σοκ από τον Υπουργό Προϋπολογισμού της Ισπανίας – Εάν η ΕΚΤ δεν αγόραζε ομόλογα θα είχαμε χρεοκοπήσει - Συγκλονιστικό το χρέος με υπαρκτή την απειλή διπλής ύφεσης - Πιθανή η δυνατότητα αγοράς ισπανικών ομολόγων από τον EFSF
Σε δραματικούς τόνους προειδοποίησε για την πορεία της ισπανικής οικονομίας, ο υπουργός Προϋπολογισμού Cristobal Montoro, παραδεχόμενος ότι εάν η ΕΚΤ δεν αγόραζε ομόλογα η Ισπανία θα είχε χρεοκοπήσει. Παράλληλα, δήλωσε ότι το εξωτερικό χρέος της χώρας συγκλονίζει τη χώρα, την ώρα μάλιστα που η οικονομία μπαίνει στη δεύτερη φάση ύφεσης. Την ίδια ώρα, τη δυνατότητα αγοράς ισπανικών ομολόγων από τον EFSF, φαίνεται ότι δίνει το ισπανικό Μνημόνιο, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, ενώ τα 100 δισ. ευρώ που έχουν ήδη αποφασιστεί για τις τράπεζες δεν θα διατεθούν για τις ανάγκες της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον Montoro, οι Ισπανοί πρέπει να αποδεχτούν τις θυσίες της λιτότητας, ώστε να μειωθεί το χρέος και να ισορροπήσουν τα δημοσιονομικά, ενώ η κυβέρνηση πρέπει να κάνει σημαντικές προσπάθειες ώστε να στηρίξει την οικονομία.
Μπαίνουμε στη δεύτερη φάση ύφεσης την τελευταία 3ετία, παραδέχτηκε ο Montoro, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστεί το πακέτο λιτότητας των 65 δις. ευρώ. Οι Ισπανοί πρέπει να μειώσουν αυτό το τρομερό χρέος που συγκλονίζει, κατέληξε χαρακτηριστικά.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα στοιχεία για την ισπανική οικονομία που ανακοινώθηκαν χτες έδειξαν περαιτέρω επιδείνωση  της ύφεσης.
Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων εκτινάχθηκε στο νέο επίπεδο ρεκόρ του 8,95% το Μάιο στην Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Τα επισφαλή δάνεια, τα οποία αφορούν κυρίως σε μη εξυπηρετούμενες πιστώσεις στεγαστικού χαρακτήρα, ανήλθαν το Μάιο στο ποσό των 155,841 δισ. ευρώ.
Τον Απρίλιο του 2012, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο αποτελεί δείκτη ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος της χώρας, διαμορφωνόταν στο 8,72%, το Μάρτιο στο 8,37% και το Φεβρουάριο στο 8,15% του συνόλου των χορηγήσεων δανείων. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το 1994.
Επίσης, το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων στον ιδιωτικό τομέα συρρικνώθηκε κατά 5,75% το Μάιο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, στα 1,327 τρισ. ευρώ, καθώς αποσύρθηκαν 7,4 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές κατοικιών στην ισπανική αγορά υποχώρησαν στο δεύτερο τρίμηνο με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που άρχισε η κρίση, με το σχετικό δείκτη να δείχνει πτώση 8,3% σε ετήσια βάση, σε μία εξέλιξη που καταδεικνύει ότι η ελεύθερη πτώση που έχει αρχίσει στην αγορά του real estate δεν έχει βρει ακόμη κατώτατο σημείο. Εν τω μεταξύ, στην Πορτογαλία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες την κρατική επιδότηση ύψους 1,65 δισ. ευρώ στο μεγαλύτερο σε μέγεθος ταμιευτήριο Caixa Geral de Depositos (CGD) της χώρας προκειμένου να «σταθεροποιηθεί».
Την ίδια ώρα, στους δρόμους κατεβαίνουν και σήμερα, Πέμπτη, οι Ισπανοί εργαζόμενοι, αντιδρώντας στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης Ραχόι. Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε 80 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ μεγάλη πορεία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης στη Μαδρίτη.
Την κινητοποίηση έχουν εξαγγείλει τα δύο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της χώρας UGT και CCOO.
Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων θα βρεθούν και πάλι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι διοργανώνουν καθημερινά διαδηλώσεις κατά της λιτότητας.
Τις τελευταίες ημέρες πολλοί εργαζόμενοι κατεβαίνουν στους δρόμους στη διάρκεια του διαλείμματος για πρωινό καφέ, φωνάζοντας συνθήματα, όπως: «Ψηλά τα χέρια, πρόκειται για ληστεία».
Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αντιμετωπίζει εντεινόμενες αντιδράσεις από την ισπανική κοινωνία για τις περικοπές δαπανών, που χαρακτηρίζονται οι βαρύτερες στην πρόσφατη σύγχρονη ισπανική ιστορία και ανέρχονται σε 65 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα δυόμισι χρόνια.
Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται η κατάργηση του δέκατου τρίτου μισθού —η δεύτερη μείωση των μισθών των κρατικών λειτουργών—, η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας και η μείωση των επιδομάτων ανεργίας.
Οι εργατικές ενώσεις έχουν προειδοποιήσει πως μία γενική απεργία θα ήταν «αναπόφευκτη» εάν η κυβέρνηση δεν ανακαλέσει τα μέτρα που πλήττουν την αγοραστική δύναμη όλων των Ισπανών και δημιουργούν κινδύνους επιδείνωσης της ύφεσης, την ώρα που τα επίσημα στοιχεία προβλέπουν υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 1,7% το 2012.
Το δάνειο ύψους έως 100 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε να δοθεί στην Ισπανία αφορά μόνο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και δεν θα χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε άλλο σκοπό, ξεκαθάρισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
H ανακοίνωση της Κομισιόν, έρχεται ως απάντηση σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα El Pais ανέφερε πως, αν δεν χρησιμοποιηθεί όλο το ανωτέρω ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, τα υπόλοιπα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά κρατικού χρέους.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να οριστικοποιήσουν το υπό κατάρτιση Μνημόνιο κατανόησης (MoU) της Ισπανίας, ενώ αναμένεται να συμφωνήσουν και για την καταβολή της πρώτης δόσης στη Μαδρίτη, η οποία θα ανέλθει στο ποσό των 30 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου, η Ισπανία θα δεσμευτεί σε 32 σημεία που θα αφορούν τον τραπεζικό τομέα - τόσο οριζόντια, όσο και για εξειδικευμένες κινήσεις ανάλογα με την κατάσταση των εκάστοτε τραπεζικών ιδρυμάτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να έχει εποπτικό ρόλο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. Παράλληλα, θα παρακολουθείται στενά η πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας.
Το Μνημόνιο προβλέπει επίσης ότι η Ισπανία θα αναθεωρήσει έως τον Δεκέμβριο του 2012 τις ισχύουσες ρυθμίσεις για τις παρακαταθήκες κεφαλαίων ώστε να αντιμετωπιστούν ζημίες από την στεγαστική πίστη. Στο Μνημόνιο επισημαίνεται ακόμη ότι η αναδιάρθρωση των ισπανικών τραπεζών θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να ελαχιστοποιεί το κόστος για τον φορολογούμενο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης