Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σε μακροπρόθεσμο δανεισμό στρέφονται οι εισηγμένες με "σύμμαχο" τις τράπεζες

tags :
Σε μακροπρόθεσμο δανεισμό στρέφονται οι εισηγμένες με
Το ποιοτικό στοιχείο που αναδεικνύεται από τους ισολογισμούς που έχουν μέχρι σήμερα δημοσιευθεί είναι η σοβαρή προσπάθεια που έχει καταβληθεί από τις διοικήσεις των εισηγμένων να μειώσουν δραστικά τις λειτουργικές δαπάνες λαμβάνοντας ανεπιθύμητες αποφάσεις όπως είναι το κλείσιμο ζημιογόνων θυγατρικών επιχειρήσεων, εφαρμογή προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου ή απολύσεις σε μηνιαία βάση μέχρι του ποσοστού που ορίζει η ελληνική νομοθεσία.
Ακόμη σε εμπορικές επιχειρήσεις διαπιστώνουμε ότι όπου υπήρχε η δυνατότητα αυξήθηκε το μεικτό περιθώριο κέρδους, γιʼ αυτό τον σκοπό είδαμε ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει για τον κλάδο του Λιανικού Εμπορίου που έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από την κάθετη πτώση των πωλήσεων λόγω της εγχώριας οικονομικής ύφεσης. Μετά την πρόσφατη μείωση πωλήσεων στο α΄ τρίμηνο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι στο β΄ τρίμηνο 2010 υπήρξε μικρή ανάκαμψη σε πωλήσεις αλλά και αναδιάρθρωση του προγραμματισμού τους.
Επίσης τα πρώτα στοιχεία από τον δανεισμό των εταιρειών δείχνουν ότι διατηρήθηκε και στο β΄ τρίμηνο του 2010 η τάση που είχε διαφανεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους αλλά κυρίως καθʼ όλη τη διάρκεια της παρελθούσης οικονομικής χρήσης. Οι εταιρείες έχουν στραφεί σε πιο μακροπρόθεσμα σχήματα χρηματοδότησης (ομολογιακά συν μακροπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός), μικρότερη αύξηση εμφανίζει ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις είναι αυξημένες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο χρηματοδοτώντας τον κύκλο εργασιών που κινήθηκε σε περίπου ανάλογα επίπεδα.
Η μείωση που παρατηρείται στα ταμειακά διαθέσιμα οφείλεται ενδεχομένως στην αποπληρωμή χρεών προκειμένου να μειωθούν κάποια ανεπιθύμητα spreads καθώς οι ανάγκες κεφαλαίων κίνησης είναι μειωμένες γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στις λειτουργικές ταμειακές ροές οι οποίες είναι πολύ αυξημένες με μεγάλη επίδραση από τον μεταλλουργικό κλάδο.
H ποσοτικοποίηση και η αξιολόγηση του δανεισμού μιας εταιρείας είναι σύνθετο θέμα και πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση. Μπορούμε ωστόσο εξετάζοντας κάποιους βασικούς δείκτες να βγάλουμε κάποια αρχικά συμπεράσματα για το κατά πόσο μια εταιρεία θα έχει δυσκολίες στη μακροπρόθεσμη εξυπηρέτηση των δανείων της. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι με τον όρο «δανεισμός» αναφερόμαστε στις τραπεζικές υποχρεώσεις και τα ομόλογα που φαίνονται στον ισολογισμό μιας εταιρείας και όχι στο σύνολο των υποχρεώσεων που περιλαμβάνουν και υποχρεώσεις προς προμηθευτές, Δημόσιο κ.λπ. και που επηρεάζουν σημαντικά τη ρευστότητα μιας εταιρείας.
Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, σημαντικό ρόλο παίζει και η φύση της δραστηριότητας της εταιρείας, έτσι εταιρείες εκμετάλλευσης ακινήτων και ναυτιλιακές εταιρείες δικαιολογούν υψηλότερα επίπεδα δανεισμού από εταιρείες χωρίς σημαντικά στοιχεία ενεργητικού όπως π.χ. οι εταιρείες πληροφορικής ή εταιρείες παροχής υπηρεσιών. Ως «καθαρό δανεισμό», ορίζουμε τον δανεισμό μετά την αφαίρεση των διαθεσίμων. Αρνητικός καθαρός δανεισμός σημαίνει ότι τα διαθέσιμα της εταιρείας υπερκαλύπτουν τον δανεισμό της.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης