Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Εξετάζεται bridge loan προς την Ελλάδα - ΕΕ και Βερολίνο περιμένουν την αξιολόγηση της Τρόικα αρχές Σεπτεμβρίου για να αποφανθούν για το ενδεχόμενο νέας στήριξης προς την Ελλάδα - Ανασκευάζει η Γερμανία τα περί σκληρής στάσης του ΔΝΤ

tags :
 Εξετάζεται bridge loan προς την Ελλάδα - ΕΕ και Βερολίνο περιμένουν την αξιολόγηση της Τρόικα αρχές Σεπτεμβρίου για να αποφανθούν για το ενδεχόμενο νέας στήριξης προς την Ελλάδα - Ανασκευάζει η Γερμανία τα περί σκληρής στάσης του ΔΝΤ
(upd 3) Το ενδεχόμενο παροχής bridge loan προς την Ελλάδα φαίνεται πως εξετάζει η Κομισιόν. Ενόψει του ομολόγου που λήγει στις 20 Αυγούστου, η Κομισιόν δηλώνει πως βρίσκεται σε συζήτησεις για εξασφάλιση βραχυπρόθεσμης ρευστότητας προς την Ελλάδα. 'Ηδη από το Σαββατοκύριακο άλλωστε εκπρόσωπος του 'Ολι Ρεν διαβεβαίωνε πως θα βρεθούν «τεχνικές λύσεις», προκειμένου η Ελλάδα να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.
Η εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα είναι απίθανο να συμβεί πριν από το Σεπτέμβριο, διευκρινίζει παράλληλα η Κομισιόν, ενισχύοντας τις διαρρέουσες πληροφορίες ότι η έκθεση της Τρόικα για την ελληνική οικονομία θα ολοκληρωθεί αρχές Σεπτεμβρίου και όχι τέλη Αυγούστου όπως αναμενόταν μέχρι σήμερα.
Εν τω μεταξύ, τις αποστάσεις της από το δημοσίευμα του Spiegel περί σκληρής στάσης του ΔΝΤ όσον αφορά την περαιτέρω στήριξη στην Ελλάδα παίρνει η γερμανική κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχει ενημέρωση για την στάση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ενώ διευκρίνισε πως δεν έχει λάβει κανένα σημάδι ότι το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενη περαιτέρω στήριξη προς την ελληνική οικονομία.
Ξεκαθάρισε μάλιστα πως πρέπει να περιμένει για την αξιολόγηση της Τρόικα για την Ελλάδα, αρχές Σεπτεμβρίού όπως πιθανολογεί, προτού γίνει κάποια συζήτηση για τρίτο πακέτο στήριξης.
Στο μεταξύ, συμπλήρωσε, το πιθανότερο είναι στην Ελλάδα να παρασχεθούν έκτακτα βραχυπρόθεσμα δάνεια για να καλύψει τις υποχρεώσεις της.
Παράλληλα, Γερμανός βουλευτής δήλωσε σήμερα ανώνυμα, πως μια ελληνική χρεοκοπία δεν σημαίνει αυτόματα έξοδο από την Ευρωζώνη. Ο ίδιος τόνισε πάντως πως χωρίς ανάμειξη του ΔΝΤ αποκλείεται περαιτέρω στήριξη προς την Ελλάδα.

Να σημειωθεί πως αναλυτική ενημέρωση περί του δημοσιεύματος του Spiegel είχε από χθες Κυριακή το www.bankingnews.gr, το οποίο μετέδιδε τα εξής:

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα υποστηρίζει το Der Spiegel, ενώ όπως εκτιμά η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει τον Σεπτέμβριο. Εάν η χώρα λάβει περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει τους στόχους της, αυτό θα συνεπάγεται, βάσει των εκτιμήσεων της τρόικας, επιπλέον βοήθεια μεταξύ 10 και 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ήδη πολλές χώρες της Ευρωζώνης δεν είναι διατεθειμένες να επωμιστούν νέα βάρη της Ελλάδας, εκτιμά το γερμανικό περιοδικό.
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άφησε να εννοηθεί προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι δεν θα συμμετάσχει σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα», υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» στην αυριανή του έκδοση και προσθέτει ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει ήδη τον Σεπτέμβριο». Σύμφωνα με ίδιο δημοσίευμα, «η υπομονή του ΔΝΤ με την Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος της», ενώ «υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου έκαναν γνωστό στην ηγεσία της ΕΕ ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται πλέον να διαθέσει περαιτέρω χρήματα για την βοήθεια προς την Ελλάδα».
Το περιοδικό αναφέρει ότι αυτή την περίοδο η τρόικα εξετάζει κατά πόσο η χώρα εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις και υποστηρίζει ότι είναι ήδη βέβαιο πως η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν μπορεί να μειώσει το χρέος της χώρας στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως έχει συμφωνηθεί. «Εάν η χώρα λάβει περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει τους στόχους της, αυτό θα συνεπάγεται, βάσει των εκτιμήσεων της τρόικας, επιπλέον βοήθεια μεταξύ 10 και 50 δισεκατομμυρίων ευρώ», επισημαίνεται και τονίζεται ότι «πολλές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν είναι πλέον διατεθειμένες να επωμιστούν νέα βάρη της Ελλάδας, ενώ χώρες όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία έχουν συνδέσει τη δική τους βοήθεια με την συμμετοχή του ΔΝΤ».
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει το δημοσίευμα, «ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη κρίνεται πλέον στις χώρες της Ευρωζώνης ως διαχειρίσιμος». Για να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης προς άλλες χώρες, θέλουν οι κυβερνήσεις, σύμφωνα με το Spiegel, να περιμένουν την έναρξη λειτουργίας του νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ΕSΜ, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να γίνει πριν από την έκδοση της απόφασης του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, στις 12 Σεπτεμβρίου.
Τέλος αναφορά γίνεται και για το ομόλογο που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα τον Αύγουστο. «Κανονικά η Αθήνα θα έπρεπε να πληρώσει στις 20 Αυγούστου 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η λύση θα μπορούσε να δοθεί με εξόφληση του δανείου από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης. Το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να εκδώσει νέα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, τα λεγόμενα "t-bills" και να τα πουλήσει στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα τα υποβάλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος ως εγγύηση για την νέα έκτακτη βοήθεια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης