Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η χρονική συγκυρία δεν ευνοεί τα σχέδια των τραπεζών - Έχασαν την ευκαιρία του Ιουλίου – Αδυνατούν να δανείσουν την οικονομία

 Η χρονική συγκυρία  δεν ευνοεί τα σχέδια των τραπεζών - Έχασαν την ευκαιρία του Ιουλίου – Αδυνατούν να δανείσουν την οικονομία
Η μεγάλη ευκαιρία του Ιουλίου χάθηκε, τότε οι ελληνικές τράπεζες και ειδικά η Εθνική είχαν την δυνατότητα, να ανακοινώσουν σχέδια για αυξήσεις κεφαλαίου, να κλειδώσουν τιμές και να δημιουργήσουν ένα ανοδικό momentum στην αγορά...
Μόνο η Κύπρου εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και θα προχωρήσει σε μια μικρής κλίμακας ομολογουμένως αύξηση κεφαλαίου 340 εκατ ευρώ.
Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου θα διαφανεί αν η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τους σκοπέλους ή θα προσκρούσει σε σοβαρά εμπόδια η οικονομία.   
Εκείνο το διάστημα θα καταφανεί αν η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε μια ιδιότυπη αναδιάρθρωση χρέους ή όχι θα διαφανεί απλά αν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει ή όχι.
Οι ελληνικές τράπεζες σε αυτή την συγκυρία βρίσκονται σε μια ιδιότυπη ομηρία.
Έχουν εγκλωβιστεί από 3 βασικά μέτωπα.
1)Τα μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας ειδικά τα έσοδα δείχνουν σοβαρές αδυναμίες.
Από την στιγμή που ήρθε στην επιφάνεια το μέγεθος του προβλήματος άλλαξε η στάση της αγοράς τα spreads και CDS πήραν την ανιούσα.
Στις 840 μονάδες βάσης τα spreads δηλαδή η Γερμανία στο 2,35% η απόδοση των 10ετών ομολόγων και η Ελλάδα στο 10,75% στέλνουν ένα μήνυμα όχι κερδοσκοπικό όπως ίσως εύκολα πολλοί να μεταφράζουν αλλά πρακτικό, οι επενδυτές ανησυχούν για την Ελλάδα και το δείχνουν με την στάση τους στην δευτερογενή αγορά ομολόγων και στα παράγωγα  τα CDS.
Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι το 43% των ξένων πιστεύει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους.
Η ερμηνεία της αγοράς ομολόγων είναι μείζονος σημασίας, τα ομόλογα αποτελούν το καθρέπτη της οικονομίας και αν ερμηνευθεί η συμπεριφορά του spread μόνο με όρους κερδοσκοπικούς δεν έχουν διερευνηθεί οι πραγματικές αιτίες που προφανώς σχετίζονται με τις ανησυχίες των ξένων για την Ελλάδα.
2)Η ρευστότητα των τραπεζών αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.
Μετά την ανακοίνωση των εγγυήσεων ύψους 25 δις ευρώ διαφάνηκε ξεκάθαρα ότι το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών είναι σοβαρό, πολύ σοβαρό.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανεισθεί 96 δις ευρώ έχουν υποθηκεύσει 135 δις ευρώ στοιχεία του ενεργητικού τους και δάνεια δεν δίνουν στην πραγματική οικονομία.
Οι τράπεζες έχουν εγκλωβιστεί υποχρεώνονται σε ένα αγώνα δρόμου ανανέωσης της ρευστότητας τους που λήγει σχεδόν καθημερινά.
Όσο υπάρχει χρονικό πρόβλημα ρευστότητας οι τράπεζες απλά δεν θα χορηγήσουν δάνεια.
Το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών δεν μπορεί να λυθεί άμεσα θα χρειασθούν πολλοί μήνες ακόμη, μεγάλο χρονικό διάστημα.
3)Οι τράπεζες εισέρχονται σε μια περίοδο υψηλής αβεβαιότητας.
Το Φθινόπωρο ίσως συμβούν πολλά που θα στιγματίσουν την πορεία της οικονομίας και της αγοράς. Το ποσοστό ρίσκου αυξάνεται και αυξάνεται σημαντικά.
Άρα για τις τράπεζες η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη.
Δεν μπορεί να αναφερθεί αν υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες, ίσως να υπάρξουν αλλά οι τράπεζες έχασαν την ευκαιρία του Ιουλίου και πλέον εισέρχονται σε μια περίοδο αβεβαιότητας. Δεν είναι βέβαιο αν θα είναι παρατεταμένης αβεβαιότητας αλλά σίγουρα αβεβαιότητας.
Το Φθινόπωρο αν η κατάσταση επιδεινωθεί οι τράπεζες δεν θα έχουν καμία ευκαιρία, απλά θα υποχρεωθούν σε μια διαδικασία συγκέντρωσης που θα είναι προϊόν διάσωσης και όχι ανάπτυξης.
Αν έχουν την ευκαιρία και την απολέσουν πάλι τότε θα ανακύψει θέμα στρατηγικής.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης