Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέα αναδιάρθρωση του χρέους της, παραδέχονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι - Η Αθήνα θα χάσει τους δημοσιονομικούς της στόχους

tags :
Η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέα αναδιάρθρωση του χρέους της, παραδέχονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι - Η Αθήνα θα χάσει τους δημοσιονομικούς της στόχους
Η ανάγκη για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο, την ώρα που η τρόικα βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και έχει ξεκινήσει την παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας.
Η Ελλάδα θα χάσει τους δημοσιονομικούς στόχους. Δεν θα κατορθώσει να μειώσει έλλειμμα και χρέος, διαμηνύουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Μάλιστα οι ίδιοι καθιστούν αναγκαία μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους, αφού πλέον η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων μοιάζει πλέον ανέφικτη.
"Η Ελλάδα είναι απίθανο να κατορθώσει να αποπληρώσει τα όσα χρωστάει. Μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ίσως να είναι αναγκαία", σχολιάζουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
"Η Ελλάδα βρίσκεται πράγματι εκτός στόχων και εκτός τροχιάς" προειδοποιεί ο ένας από τους αξιωματούχους. Η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα είναι σίγουρα τρομακτική, προσθέτει.
"Τίποτα δεν έχει γίνει στην Ελλάδα εδώ και 3-4 μήνες", δηλώνει δεύτερος αξιωματούχος.
Η αποστολή της τρόικα που κατέφθασε σήμερα στην Αθήνα θα εξετάσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δήλωσε νωρίτερα και στο ίδιο μύκος κύματος ο Ardo Hansson, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Πρόκειται για μια δήλωση που γεννά πολλά ερωτηματικά για τη στάση της Ελλάδας στο μείζον θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, την ώρα που ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς δηλώνει πως θα πραγματοποιηθεί σε ορίζοντα 4 ετίας και βήμα - βήμα.
Η τρόικα θα αξιολογήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το κλιμάκιο της τριμερούς επιθυμεί να αντιληφθεί τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, σχολιάζει ο Hansson, δίδοντας τροφή για σκέψεις. Πόσο πιθανή είναι η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου; Πόσο πιθανό είναι να υπάρξει και νέο haircut στο ελληνικό χρέος, την ώρα που ο στόχος για μείωσή του στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 μοιάζει ανέφικτος.
Είναι προφανές ότι η Τρόικα θα εκπλαγεί αρνητικά από την πορεία εφαρμογής του μνημονίου και η νέα έκθεση της που αναμένεται περί τις 20 Αυγούστου δεν θα αφήνουν πολλά περιθώρια στην Ελλάδα.
Ο Γ. Στουρνάρας ο υπουργός Οικονομικών πιθανότατα να επιχειρήσει να θέσει άτυπα θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου τον Σεπτέμβριο, ωστόσο όπως προειδοποίησε ο Draghi της ΕΚΤ πρώτα θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Τρόικα και εν συνεχεία η ΕΚΤ θα πάρει θέση για το αν πρέπει να υπάρξει ή όχι επαναδιαπραγμάτευση. Το βέβαιο είναι ότι τον Σεπτέμβριο θαν κριθεί η τύχη της Ελλάδος και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά ακόμη και η χρεοκοπία.
Η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου που δεν εφαρμόζεται ωστόσο ενέχει τεράστιο ρίσκο για την Ελλάδα αφενός γιατί όπως αποκαλύπτει το Γερμανικό περιοδικό Spiegel το ΔΝΤ δεν θέλει να χρηματοδοτήσει περαιτέρω την Ελλάδα ενώ σθεναρά αντιδρούν σε νέα χρηματοδότηση και κράτη της ΕΕ πέραν της Γερμανίας.
Μάλιστα μια 2ετής επιμήκυνση μπορεί να οδηγήσει στην χώρα σε πρόσθετη επιβάρυνση μεταξύ 25 και 50 δις ευρώ καθώς θα χρειαστεί να χρηματοδοτηθεί εκ νέου η Ελλάδα.
Όμως η επαναδιαπραγμάτευση που σημαίνει ελαστικοποίηση των όρων του μνημονίου δεν είναι τίποτε άλλο από δραματική αύξηση του ηθικού κινδύνου moral hazard.
O ηθικός κίνδυνος αυξάνεται στην Ελλάδα καθώς όπως παρατηρεί και ο γνωστός οικονομολόγος Krugman κάθε κατάσταση στην οποία η χώρα λαμβάνει μια απόφαση σχετικά με το πόσο τον κίνδυνο μπορεί να λάβει, ενώ κάποιος άλλος μηχανισμός αναλαμβάνει το κόστος, αν τα πράγματα πάνε άσχημα.
Κοινώς η επαναδιαπραγμάτευση μπορεί να προκαλέσει μεγάλη πίεση σε όλη την Ευρώπη και ειδικά σε χώρες όπως η Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία που εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας.
Αν η Τρόικα, η Γερμανία η Ευρώπη δεχθεί ελαστικοποίηση των όρων εφαρμογής του μνημονίου μέσω της 2ετούς επιμήκυνσης τότε προφανώς η συνταγή λιτότητας που έχει επιβάλλει στην Ευρώπη η Γερμανία θα καταπέσει και οι δυνάμεις αμφισβήτησης θα κάνουν δυναμικά την επανεμφάνιση τους.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να πείσει η Ελλάδα ότι τα 50 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα πρέπει να βαρύνουν το χρέος αλλά περάσουν στον ESM.
Ούτως ή άλλως η πρόσφατη σύνοδος κορυφής δίνει το πράσινο φως στον ESM να ανακεφαλαιοποιεί απευθείας τις τράπεζες άρα και η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει να ισχύσει το ίδιο και για τις τράπεζες της χώρας μας.  
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αντικειμενικό πρόβλημα.
Οι θυσίες της κοινωνίας αλλά και η προσπάθεια της κυβέρνησης θα καταπέσουν και γρήγορα θα διαπιστωθεί ότι η μόνη λύση για να διασωθεί η χώρα είναι να υπάρξει haircut στον επίσημο τομέα.
Όχι πλέον στους ιδιώτες που ούτως ή άλλως ελάχιστα ομόλογα κατέχουν αλλά στην ΕΚΤ και στα δάνεια της Τρόικα.
Μπορεί να φαντάζει ακραίο σενάριο, μη υλοποιήσιμο αλλά θα αποδειχθεί ότι θα είναι μια λύση που θα έχει αντίκρισμα.
Το psi+ χρεοκόπησε τον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον στην Ελλάδα αλλά δεν βοήθησε την χώρα γιατί απλά τα ομόλογα των ιδιωτών αντικαταστάθηκαν από τα δάνεια των κρατών και της Τρόικα.
Άρα η επιβάρυνση για την Ελλάδα, η ζυγαριά του κέρδους και της ζημίας συνεχίζει να είναι ετεροβαρής.
Όμως για να μπορέσει η Ελλάδα να ζητήσει haircut στο επίσημο τομέα θα πρέπει να παρουσιάσει ένα νέο μνημόνιο αρκετά σκληρό και χρονικά σύντομο.
Μόνο έτσι θα δεχθεί η Ευρώπη απομείωση στα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα.

Υποσημείωση

Υπάρχουν ενδείξεις ότι λόγω της Τρόικα κάποιοι μηχανισμοί θα καλλιεργήσουν μια ευφορία, μια πλασματική ευφορία εξέλιξη που μπορεί να επιδράσει και στο ΧΑ.
Προσοχή μετά τις αναλαμπές.
Σε βάθος ορισμένων  εβδομάδων θα καταγραφούν εκ νέου ιστορικά χαμηλά στο ΧΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης