Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μόλις ένας στους δέκα φορολογούμενους θα πάρει πίσω λεφτά από την Εφορία - Έχουν υποβληθεί 3.086.571 δηλώσεις με τον συνολικό φόρο να φθάνει 3,4 δισ

Μόλις ένας στους δέκα φορολογούμενους θα πάρει πίσω λεφτά από την Εφορία -   Έχουν υποβληθεί 3.086.571 δηλώσεις με τον συνολικό φόρο να φθάνει 3,4 δισ
Μόλις ένας στους δέκα φορολογούμενους που υπέβαλαν ήδη τις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος του 2012 έχουν επιστροφή φόρου.
Αντιθέτως, επτά στα δέκα νοικοκυριά «καίγονται» από τα τσουχτερά εκκαθαριστικά σημειώματα που παραλαμβάνουν από την Εφορία, αφού ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν φθάνει τα 1.635 ευρώ! Η επιβάρυνση αυτή αντιστοιχεί σε εισόδημα το οποίο ανέρχεται σε 21.680 ευρώ κατά μέσο όρο.
Τραγική ειρωνεία για τους φορολογούμενους είναι ότι παρότι τα εισοδήματα που δηλώνουν φέτος είναι χαμηλότερα από κάθε άλλη χρονιά εξαιτίας των μεγάλων περικοπών που έγιναν στους μισθούς και τις συντάξεις , ο επιπλέον φόρος που καλούνται να πληρώσουν δεν έχει προηγούμενο.
Το στοιχείο αυτής επιβάρυνσης εκπέμπει και η έκτη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων την οποία πρόκειται να ταχυδρομήσει τις επόμενες μέρες η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ( Γ.Γ.Π.Σ.) του υπουργείου Οικονομικών σε 369.432 φορολογούμενους.
Από την εκκαθάριση αυτών των δηλώσεων προκύπτει ότι ο συνολικός φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι 216.532 υπόχρεοι στην Εφορία φθάνει τα 253 εκατ. ευρώ
Ο φόρος αυτός που κατά μέσο όρο φθάνει τα 1.168 ευρώ είναι διπλάσιος σε σχέση με αυτόν που είχαν πληρώσει οι υπόχρεοι το 2011, και οφείλεται:
* Στη μείωση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος από τις 12.000 ευρώ στα 5.000 ευρώ
* Στην εισφορά αλληλεγγύης (που υπολογίζεται με συντελεστές 1%-4% σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ) και στο τέλος επιτηδεύματος (για όσους έχουν μπλοκ αποδείξεων) που καταβάλλονται φέτος μαζί με τον φόρο εισοδήματος
* Στην μείωση των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τρίτεκνους και πολύτεκνους,
* Στα νέα τεκμήρια διαβίωσης που αυξήθηκαν κατά 33% έως και 70%
* Στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα,
* Στο «κούρεμα» των φοροαπαλλαγών. Οι ετήσιες δαπάνες για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΑΕΕ και οι τόκοι στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας εκπίπτουν σε ποσοστό 10% από το φόρο εισοδήματος αντί 20% που εξέπιπταν μέχρι πέρυσι.
Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ μέχρι το τέλος Αυγούστου, είτε σε τρεις δόσεις. Η πρώτη δόση για τον εξόφληση του φόρου εκπνέει στο τέλος Αυγούστου, η δεύτερη μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και η τελευταία τέλος Δεκεμβρίου.
Εφόσον η Τρόικα εγκρίνει το νέο πρόγραμμα των δόσεων για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος και των υπολοίπων έκτακτων εισφορών δόσεων τότε οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν αυτά τα ποσά σε δέκα διμηνιαίες δόσεις.
Από την εκκαθάριση της ίδιας παρτίδας σημειωμάτων προκύπτει ακόμη η τύχη «χαμογέλασε» σε 25.417 φορολογούμενους που αποτελούν το 6,88% του συνόλου αφού τις επόμενες μέρες θα παραλάβουν πιστωτικό σημείωμα από την Εφορία. Τα ποσά τα οποία μοιράζονται στις δύσκολες αυτές εποχές φθάνουν τα 5,12 εκατ. ευρώ ή τα 201,8 ευρώ κατά μέσο όρο!
Όμως τα ποσά είναι άγνωστο το πότε θα φτάσουν στα χέρια των δικαιούχων αφού το Δημόσιο έχει «παγώσει» όλες τις επιστροφές φόρου μέχρις ότου λάβει την επόμενη δόση χρημάτων από την Τρόικα.
Την ίδια στιγμή οι εφορίες έχουν λάβει εντολή να αφαιρούν από τις επιστροφές φόρου την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος ( σε επαγγελματίες) και να στέλνουν στους φορολογούμενους τα χρήματα που έχουν απομείνει.
Από τα μέσα Μαΐου μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 3.086.571 δηλώσεις με τον συνολικό φόρο που καλούνται να πληρώσουν οι υπόχρεοι να φθάνει 3,4 δις, ευρώ ή 1.635 ευρώ κατά μέσο όρο.
Οι πιστωτικές δηλώσεις ανέρχονται σε 257.191 με τις επιστροφές φόρου να μην ξεπερνούν τα 134 εκατ. ευρώ και να τις εισπράττουν μόλις ένας στους δέκα φορολογούμενους.

M. Xριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης