Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Οι αγορές ομολόγων προειδοποίησαν καθαρά η κρίση βαθαίνει - Η Ελλάδα κινδυνεύει - Μηνιαίες δημοπρασίες ξεκινάει ο ΟΔΔΗΧ

Οι αγορές ομολόγων προειδοποίησαν καθαρά η κρίση βαθαίνει - Η Ελλάδα κινδυνεύει  - Μηνιαίες δημοπρασίες ξεκινάει ο ΟΔΔΗΧ
Ξεκάθαρη επιδείνωση παρατηρείται στις αγορές ομολόγων οι οποίες εδώ και εβδομάδες στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα.
Η μαζική μετατόπιση των διεθνών επενδυτών στα Γερμανικά ομόλογα αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο αρνητικό σημάδι
Ταυτόχρονα όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα αρχίσει μηνιαίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων
από τον Σεπτέμβριο (από τις τριμηνιαίες τοποθετήσεις) για να βελτιώσει τη διαχείριση των διαθεσίμων και να ομαλοποιήσει τα προφίλ ωρίμανσης.
Ωστόσο είναι αξιοπερίεργο τι σκοπιμότητα έχει αυτή η κίνηση καθώς ούτως ή άλλως τα έντοκα γραμμάτια ελληνικές τράπεζες τα αγοράζουν στηρίζοντας  τις προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών...
Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία οι  ξένοι επενδυτές αγοράζουν Γερμανικά ομόλογα οδηγώντας την απόδοση στο 10ετές κρατικό χρεόγραφο στο 2,24% και την τιμή στις 106,60 μονάδες βάσης που αποτελούν ιστορικά ρεκόρ.
Η εξέλιξη αυτή μπορεί να είναι άκρως θετική για την Γερμανία αλλά είναι και άκρως αρνητική για τις άλλες οικονομίες ειδικά τις περιφερειακές και ειδικά την Ελληνική.
Το spread στα ελληνικά ομόλογα βρίσκεται στις 850 μονάδες βάσης τα CDS το παράγωγο των ομολόγων στις 860 μονάδες βάσης σε επίπεδα χρεοκοπίας δηλαδή.
Η απόδοση του 10ετούς Ελληνικού ομολόγου 10,70%.
Οι ξένοι επενδυτές αγοράζουν ακόμη και τα πανάκριβα Γερμανικά ομόλογα με ένα μόνο στόχο να προστατευθούν.
Από ότι να προστατευθούν; Από την δυνητική χρεοκοπία μιας χώρας και ειδικά της Ελλάδος. Οι ξένοι φοβούνται ότι η αναδιάρθρωση χρέους στην Ελλάδα δεν θα αποφευχθεί.
Είναι ξεκάθαρο ότι η κατάσταση αντί να βελτιώνεται επιδεινώνεται ενώ ήδη κάποιοι αρχίζουν να εκτιμούν ότι το κρίσιμο δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου θα διαφανεί αν η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους.
Στα ελληνικά ομόλογα η κατάσταση είναι πραγματική απαξιωτική.
Το Ιράκ έχει spread 430 μονάδες βάσης ενώ το Πακιστάν και η Αργεντινή εμφανίζουν χαμηλότερα spreads από την Ελλάδα.
Οι ξένοι αποστρέφονται το ελληνικό ρίσκο.
1)Γιατί πιστεύουν ότι η αναδιάρθρωση χρέους είναι πιθανή 2)Γιατί τα ελληνικά ομόλογα έχουν χαρακτηρισθεί junks σκουπίδια από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης άρα δεν αγοράζονται από τους επενδυτές, τίθεται και θέμα καταστατικού και 3) Οι ξένοι επενδυτές αναμένουν βελτίωση ουσιαστική και όχι πρόσκαιρη στην ελληνική οικονομία.
Για τους λόγους αυτούς η Ελλάδα εμφανίζει spreads και CDS χρεοκοπίας.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης